Yayın Tarihi:08 11 2014 19:09(2130)

Güreşli Düğün

Bildiğiniz gibi güreş sporu bizim ata sporumuzdur ve yüzlerce yıldan beridir düğünlerimizde bayramlarımızda ve şenliklerimizde bazen amatörce bazen de profesyonel olarak güreş yapılırdı. Yediden yetmişe herkeste bu sporu severek seyretmekten zevk duyardı.Ülkemizin en ücra köşelerinde bile bu sporun bir kolu olan kara kucak güreşleri hala yapılmakta ve  yaşatılmaya çalışılmaktadır. İşte size canlı bir örnek.

Geçenlerde  bir arkadaşımızın düğününe katılmak için Durağan’ın uzak köylerinden birisi olan Kaplangı köyünün Sarpın mahallesine gittik.Orada arkadaşımızın düğün merasimine katıldık.Bu arkadaşımızın düğünde de amatörcede olsa kara kucak güreşlerinin yapılacağını öğrendik ve çok sevindik.Köye vardığımızda  gördüğümüz manzara  bizi kırk yıl öncesine götürdü. Çünkü bundan kırk yıl öncesinde bizim çocukluk dönemimizde bizim yöremizde de köy düğünlerinde kara kucak güreşi yapılırdı.

Arkadaşımızın köyüne vardığımızda köyün uygun bir yerinde bir harmanda güreş yapılacak yer hazırlanmış,Bu düğüne katılmak için çevre köylerden ve bizim gibi uzaktan gelenlerin güreşi rahat seyredebilmeleri içi plastik masa ve sandalyeler getirilerek harmanın etrafına oturma yerleri hazırlanmış,Güreşi yönetecek olan hakem heyetinin yeri de hazırlanmış ve hakemler yerlerini almış, Güreşçilerin güreşirken yaralanmamaları için harmanın içine saman serilmiş ve güreşçilerin güreş yapmalarına hazır hale getirilmiş.

Biz güreş yerine vardığımızda bizim yabancı olduğumuzu bilenler bize hoş geldiniz diyerek yer gösterdiler ve çeşitli kuruyemiş ve içecek ikramında bulundular.

Biraz sonra köyün muhtarı Hüseyin Kaplan güreşçilere ve seyircilere karşı( Bu güreşin bir oyun ve eğlence amaçlı yapıldığını kimsenin bir birini kırıcı söz ve davranışlarda bulunmaması gerektiğini )belirten  kısa bir açılış konuşması yaptıktan sonra güreş başladı. İlk önce güreşin en zevkli bölümü olan ayaklarındaki kot pantolonları ile meydanı şenlendiren küçüklerin katıldığı ayak ve toz koparan olarak adlandırılan bölümü yapıldı ve çok zevkli ve eğlenceli bir güreş müsabakası seyrettik.Daha sonra orta,baş altı ve baş pehlivanlık güreşleri için güreşecek olanların anonsları yapıldı ve bir müddet sonra daha önceden özel diktirdikleri kispetlerini giyen güreşçiler meydana çıktılar ve güzel bir güreş müsabakası seyrettik.Bu güreşçilerimize çam sakızı çoban armağanı mahiyetinde bir miktar para ikramları yapıldı.Baş pehlivanlığa ise güreşte orta hakemliği yapan Yusuf ULUTAŞ çıktı.Karşısına rakip çıkmayınca baş pehlivan olarak ilan edildi ve o da üstünü giyinerek meydandan ayrıldı.

Bu güreş organizesinden sonra gelin alma konvoyu hazırlanarak köyün içinde olan kız evine gidildi.Burada kızın akrabaları tarafından hazırlanan gelin dualar eşliğinde gelin arabasına bindirilerek yine aynı köy içindeki damat’ın evinin önüne getirildi.Burada yapılan takı merasimi ve eğlenceden sonra düğün merasimi sona ermiş oldu.

Bu güzel geleneksel ata sporumuz olan kara kucak güreşini hala köylerinde yapılmasını ve yaşatılmasını sağlayan bu organizasyonu düzenleyen köy halkına,köy muhtarına ve özellikle de bu güreşlere katılan pehlivan kardeşlerimize teşekkürü bir borç biliyoruz.Biz zevkle seyrettik sizinle de paylaşmak istedik.

Haber ve Fotoğraf: İlyas Çiloğlu

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

15010


Tasarım:DtGaNi