Yayın Tarihi:13 11 2014 19:34(1653)

Gerze Mücadelesinde Davalar Görüldü

Sinop Gerze’de kurulmak istenen termik santrallere karşı mücadele eden köylülere açılan davaların 4’ü bugün Gerze Adliyesi’nde görüldü.

Gerze halkı yıllardır Anadolu Grubu’nun yapmak istediği Termik Santrale direniyor. Ömürlerinde ilk defa askerle karşı karşıya kalan, polisin sıktığı biber gazına maruz kalan köylü hakkında açılan 4 dava bugün mahkemede görüldü.

Yeşil Gerze Platformu (YEGEP) Dönem Sözcüsü Şengül Şahin bugün görülen davalar hakkında yaptığı bilgilendirmede, “Bugün görülen ilk dava, ’23 Ağustos 2011, Şirketin Gece Yarısı İzinsiz Sondajı; Çakıroğlu Davası” oldu. Görülen dava 11 Şubat 2015 tarihine ertelendi.

İkinci dava,’3 Mayıs 2010, Kapalı Spor Salonu, Biber gazlı ÇED Toplantısı Davası’: TCK’nın 265/1,53,54,58 maddelerini kapsayan görevi yaptırmamak için direnme suçuyla oldu. Bu davada yargılanan 8 kişiden 5 kişi beraat etti. Diğer 3 kişi ise 8 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra bu ceza 5 bin liralık para cezasına çevrildi.

Üçüncü dava, ‘5 Mayıs 2011 direnişi, Yaşam alanlarına sahip çıkanlara açılan dava’ oldu. 40 kişi için bu dava 11 Şubat 2015 tarihine ertelendi.

Gün içindeki son ve dördüncü dava ise, ‘28 Ekim 2011 Akşamı, Adliye Çıkışı alkışlı protesto davası’ oldu. Tüm şüpheliler hakkında, 2911 Sayılı Yasanın 32/1,5237 Sayılı, TCK’nın 125/1-3-a-4 (2 kez) maddeleri uyarınca , Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma, Kamu Görevlisine Görevinden dolayı hakaret suçuyla ayrı ayrı cezalandırılması ve 5237 Sayılı TCK’nın 53.maddesiyle yargılandı. Bu davada yargılanan 21 kişiden 20’sine beraat 1 kişi Melek Akgöz’e ise 1 yıl 5 ay 3 gün hapis cezası uygun görüldü. Ceza yargıtaya gitmek üzere ertelendi.  Gün içinde 2 davamız sonuçlanmış oldu.” dedi.

Dördüncü davada ceza kesilen Melek Akgöz hakkında detaylı bilgi veren Avukat Emre Baturay Altınok, “Gerze'de Termik Santral Karşıtı mücadelede köylülerin avukatlığını yapıyorum. Bugün iki davamız sonuçlandı. Bir davamızda daha önce mahkemece usulsüz verilen tutuklama kararına karşı protesto hakkın ı kullanan uluslar arası metinlere dayalı ve yine anayasal bir hak olan protesto hakkını kullanan köylüler yönünden yapılan yargılamada mahkeme bir sanık dışında tüm köylülerin ve Gerzelilerin beraatına karar verdi. Mahkumiyet kararı verilen sanık ise haksız tutuklaması daha önce Sinop Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla sabit olunan sanıklardan Murat Akgöz’ün annesi Melek Akgöz’dür. Melek Akgöz hakkında verilen karara karşı Yargıtay yoluna başvuracağız. Mahkemeye de bugün savunmalarımızda izah ettiğimiz üzere dönemin mağdur ve müştekisi olan hakimin kendisine yönelik protestolar nedeniyle şikayetçi olması ve tutuklama serbest bırakma kararına karşı savcı tarafından yapılan itiraz üzerine tutuklama kararı veren daha sonra bu tutuklama kararına karşı yapılan itirazlarda kendisi reddeden bir hakim olması nedeniyle Sinop Ağır ceza mahkemesince bir usulsüzlük olduğu ifade edilmiş ve tutuklama kararları kaldırılmıştı. Buna yönelik tepkilerde bulunan kişiler bugün yargılandı. Hepsi bu haksızlığı ortaya çıkardığı için beraat ettiler. Sadece o dönem acılı olan anne Melek Akgöz yönünden yapılan açıklamada kendisinin hakaret suçunu işlediği dolayısıyla mahkum olduğunu belirtildi. Yargıtay yolu açık bırakıldı. Bu karara karşı Gerzeliler olarak Yargıtay yoluna gideceğiz. Yargıtay’dan verilecek karara göre de anayasa mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne diğer başvuru yollarını kullanacağız.” dedi.

MAHKEME TALİHSİZ BİR KARAR VERDİ!

YEGEP Avukatlarından Av. Cömert Uygar Erdem ise , “2010 yılında ÇET süreci kapsamında halkın katılım toplantısı da olmuştu burada. Tüm ülke gündemine de yansıyan spor salonu içerisinde polisin yoğun şiddetine biber gazına maruz kaldığı halkın bununla ilgili şiddet sonrasında bunlar yetmiyormuş gibi bir de yargılandığı dava görüldü bugün ve karara bağlandı 6 yıl sonucunda. Dosya kapsamında 7 kişi yargılandı. 4 kişi beraat etti. 3 kişi hakkında polise görevini yaptırmamak için direnme suçundan ceza hükmü tesis edildi. Bununla ilgili Yargıtay temyiz başvurusunda bulunacağız.

Bu karar şu açıdan talihsiz bir karardır. Polisin kapalı alan içerisinde kullanmış olduğu biber gazı bu kararla meşru kılınmış durumdadır ve bu yönden bizlerce hukuken hatalı bir karar tesis etmişlerdir. Kişilerin orada kalmış olduğu saldırıya karşı meşru müdafaa haklarını kullandıkları hususu mahkemece hiçbir şekilde tartışmaya alınmamıştır. BU yönden verilen kararı talihsiz bir karar olarak nitelendiriyoruz.” diyerek davaya devam edeceklerini belirtti.

Haber: Fatma ÖZEN - Haber57.com

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

92719


Tasarım:DtGaNi