Yayın Tarihi:24 12 2014 19:02(1850)

Zulmün fotoğrafları Sinop'ta sergilendi

Kıbrıs'ta 364 Kıbrıs Türk ile 174 Kıbrıslı Rum'un katledildiği ve tarihe 'Kanlı Noel' olarak geçen katliam, 51. yıldönümünde Sinop'ta açılan fotoğraf sergisiyle bir kez daha hatırlandı.

Türk Ocakları, Aydınlar Ocağı ve Kıbrıs Genç Mücahitler Derneği işbirliğinde; Sinop Türk Ocağı ve Sinop Aydınlar Ocağı organizasyonunda gerçekleştirilen 'Kanlı Noel Resim Sergisi' Endüstri Meslek Lisesi salonunda büyük bir katılımla açıldı. Açılış törenine Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Garnizon ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şefaatin Serten, KKTC Genç Mücahitleri Derneği Kurucu Başkanı Hasan Kurumanastırlı, Sinop Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Bayraklı, Türk Ocakları Sinop Şubesi Başkanı Metin Oktay Fındık, kurum müdürleri, STK temsilcileri, eğitimciler, öğrenciler ile çok sayıda daveti katıldı.

Kanlı Noel'i unutmak mümkün değil!

Programın açılış konuşmasını yapan Sezgin Demirci, Kanlı Noel katliamını anlattı. Selamlama konuşmasıyla sözlerine başlayan Demirci; "Türk Ocakları, Aydınlar Ocağı ve Kıbrıs Genç Mücahitler Derneği işbirliğinde; Sinop Türk Ocağı ve Sinop Aydınlar Ocağı organizasyonunda gerçekleştirilen ve tarihe 'Kanlı Noel' olarak geçen o elim olayla ilgili fotoğrafların sergileneceği fotoğraf sergisine hoş geldiniz. Değerli konuklar 20 Aralık 1963 gecesi, Rumların Kıbrıslı Türklere başlattığı silahlı saldırı, tarihe Kanlı Noel olarak geçmiş ve bu saldırı aynı zamanda Anadolu'daki toplumlar arası çatışmaların başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Olaylarda 364 Kıbrıs Türk'ü ve 174 Kıbrıs Rum'u katletmiş, binlercesi de yaşadığı 103 köyü terk etmek zorunda kalmıştır. O dönemde, yapılan katliamlara Batı kayıtsız kalırken, Türk gazeteciler içinse haberleri geçmek hayli zordu. Çünkü Rumlar, Türk tarafının telefon kablolarını kestiği için iletişim kesikti. İletişim sadece Türk elçiliğinin özel telsizinden yapılabiliyordu. Batılı ajansların ilgisiz kaldığı bu katliamın haberleri kadar fotoğrafa da ihtiyaç duyulmaktaydı. Çünkü katliamın en iyi ispatı fotoğraf olacaktı. Rumlar, böyle bir fotoğrafın adadan çıkarılmaması için her türlü tedbiri alıyordu. Adadaki gazeteci ve doktorlar kafa kafaya verip bir plan yaptılar Saldırılarda yüzünden yaralanan 5 kişiden biri olan Vedat Türkmen, Kızılhaç yönetiminde Türkiye ye gönderilecekti. Türk gazeteciler ve doktorlar akıl almaz bir plan yaparak Vedat Türkmen'i o gece kasıklarından boğazına kadar alçıya aldılar ve bu alçının içine katliam fotoğraflarını yerleştirdiler. Kıbrıs'ta başlayan Türk katliamı, 5 gün sonra bu yolla gönderilen fotoğraflardan biri ile Türkiye'ye ve Dünya'ya duyuruldu ve bu olay gerek Türkiye gerekse dünyada büyük bir yankı buldu" dedi.

Kıbrıs Türk halkının çektiği zulmü sergiliyoruz

KKTC Genç Mücahitleri Derneği Kurucu Başkanı Hasan Kurumanastırlı'da yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; "Türklere uygulanan soykırım serimizi, ana vatanda ilk İzmir ardında Sinop'ta açmış bulunmaktayız. Kıbrıs Türk halkının çektiği zulmü anlatan bir sergi. Bu sergi 1958 - 1970'den bu yana Kıbrıs Türk halkının Rumlar tarafından uğradığı mezalimler, katliamlar ve savaş suçlarını anlatan aynı zamanda 1970'de Kıbrıs Barış Harekatıyla adanın Rumlara ve Türklere barışı getiren mutlu barış harekatıyla sonlanan bir zaman sürecini ana vatandaki kardeşlerimize şükran amaçlı ve yeni neslimize de Kıbrıs'la ilgili tarihi bilgilerini yenilemek ve Kıbrıs hakkındaki görüşlerini ufuklarını açabilmek için yapılan bir sergi. Biz genç mücahitler derneği olarak bunu görev saydık bu yıl ikincisini düzenledik ana vatanda.

150 fotoğraf sergileniyor

Türkiye'deki sivil toplum örgütleri ile yaptığımız işbirliği  ile türkiye genelinde her dönemde bir kaç şehre bu sergiyi götürüp ana vatana olan şükranlarımızı ve Kıbrıs'ta neler yaşandığını bildirmek amacıyla bu sergiyi açtık. Resimlerin içinde 150 adet resim var. Bunların 100 tanesi şehitlerle ilgili, yapılan mezalimlerle ilgili. Mutlu barış harekatıyla ilgili 50 tanesi de merhum kurucu cumhurbaşkanımızın hayatıyla ilgili. Yaptığı çalışmalarla ilgili resimlerden oluşuyor. Bu gün Sinop'tayız ve burada iki gün kalacağız. Ardından buradaki 150 resimlik sergimizi derneğimizin kardeşleri olan Aydınlar Ocağı ve Türk Ocakları derneğine bırakacağız.  Sergiyi okulda açmamızın sebebi gençlerin bu konuya olan büyük ilgisi. Bu ilgi bizi Kıbrıslı olarak duygulandırdı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz."

Yapılan konuşmalar ardından plaket takdimi gerçekleştirildi. Bu kapsamda; KKTC Genç Mücahitler Derneği Genel Başkanı Hasan Kurumanastırlı, Sinop Aydınlar Ocağı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Barış Bayraklı, Türk Ocakları Sinop Şubesi Başkanı Metin Oktay Fındık ile KKTC'den Sinop Üniversitesi'ne öğretim görevlisi olarak gelen Yard. Doç. Dr. Gökçe Yükselen'e protokol tarafından plaketleri verildi. Daha sonra sergiyi gezen protokole KKTC Genç Mücahitleri Derneği Kurucu Başkanı Hasan Kurumanastırlı tarafından bilgi verildi.

Haber: Vitrin Haber

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

75145


Tasarım:DtGaNi