Yayın Tarihi:19 03 2015 18:47(1435)

Üniversite Öğrencilerinin Şehitlik Ziyareti

Sinop Üniversitesi “Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübü” Öğrencileri Merkezde bulunan şehitlikleri ziyaret etti.

Şehit Yakınları ve Gaziler Kulübü başkanı Eğitim Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Ali Boztepe’nin başkanlığında 30 üniversite öğrencisi, Şehitlikleri ziyaret ettiler.

Öğrenciler önce Sinop Şehit ve Gaziler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine geldiler. Öğrencileri kapıda karşılayan Dernek Başkanı Kıbrıs Gazisi Mehmet Özgen yaptığı konuşmada, üniversite öğrencilerinin şehit ve gazilere gösterdiği yakın ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şehitlik ve Gazilik kavramları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra öğrenci gurubu Deniz Şehitleri Anıtına geldiler. Burada Şehit Yakınları ve Gaziler Kulübü Akademik Danışmanı Okutman Sabri Boztepe 1853 ‘te yapılan Sinop Deniz Savaşı hakkında bilgiler verdi: 30 Kasım 1853 Çarşamba Günü, birkaç haftadan beri Sinop Limanında tedbir almadan demirli bulunan Osmanlı Donanması ile ateş gücü daha yüksek silahlara sahip Rus Donanması arasında bir savaş yaşandı. Rus donanmasında gemi kaybı olmayıp sadece 33 ölü vererek bu savaşı kazandılar. Bizim gemilerin biri hariç tamamı yakıldı ve memleketin çeşitli yerlerinden gelen 1902 kahraman askerimiz şehit düştü. Denizden çıkartılan şehitlerimiz için bu bahçe içinde defnedildiler. Daha sonra şehitlerimizin kemikleri bir araya getirilerek 1933 yılında, önünde bulunduğumuz Şehitlik Anıtı düzenlendi. Sinoplular ertesi gün (1.Aralık.1853) Günü kıyıya sürüklenmiş bir şekilde buldukları Donanma Komutan Yardımcısı Tümamiral Bozcaadalı Hüseyin Paşa’nın şehit naaşını, en değerli yerleri olan Seyit Bilal’de toprağa verdiler. Bunların dışında denizde kalanlar da var. Navek-i Bahri Fırkateyninin Komutanı Binbaşı Ali Bey, düşmanın eline esir düşmemek için, sağ kalan personelini gemiden uzaklaştırıp, cephaneliği ateşleyerek gökyüzüne uçtu. Kim bilir kaç parça halinde denize düştü. İskelenin oralarda yatıyor. Bundan 97 sene sonra Kore Savaşında Üsteğmen Mehmet Gönenç’te, düşman ateşiyle değil, bizim topçumuzun ateşiyle şehit olma isteğini telsizle vasiyet olarak bildirmiş ve vasiyeti gözyaşları içerisinde yerine getirilmişti. Bizim tarihimiz böyle kahramanlarla dolu. Ruhları şad olsun.

Öğrenciler dualar okuyarak anıta çiçekler bıraktıktan sonra Garnizon Şehitliğine gittiler. Buradaki şehit mezarlarını ayrı ayrı ziyaret ederek dualar okudular, çiçekler bıraktılar. Duygu dolu anlar yaşandı.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

75105


Tasarım:DtGaNi