Yayın Tarihi:08 06 2015 22:15(4676)

Hemşehrimiz Hüda Kaya, HDP'den Meclis'e girdi

HDP'nin dikkat çeken milletvekili adaylarından Hemşehrimiz Hüda Kaya, milletvekili seçildi.

HDP'den İstanbul 1. Bölge 2. sıradan aday gösterilen milletvekili adayı Hüda Kaya, Meclis'e girdi. Başörtüsü mücadelesinin öncü isimlerinden biri olan, Hüda Kaya'nın HDP'den aday olması çok konuşulmuştu.

18 yaşında ilk kez Kur'an ile tanışan Hüda Kaya, hayatına yeni bir yön çizmeye karar vererek, başörtüsü taktı. Iraklı bir Türkiye vatandaşıyla evlenerek üç kızı ve iki oğlu oldu. 9 yıllık evliliğini sonlandıran Hüda Kaya, boşandıktan sonra Malatya'da yaşamaya başladı.

MALATYA'DA BAŞLAYAN AKTİVİZM

Malatya'da küçük bir dükkan sahibi olan Hüda Kaya, aynı zamanda şehirde tefsir çalışmaları ile ilgilendi, sosyal, kültürel ve temel insan hakları ile ilgili gönüllü hizmetlerde bulundu ve yerel radyo programları çalışmaları gerçekleştirdi. Hüda Kaya, kendi yaşamının merkezine koyduğu siyasi ideali başörtüsü yasağı olarak tanımladı. Bunu sadece bir inanç meselesi olarak değil, kadınların tercihine yönelik bir zincir olarak da gördü. Bu yasak konusunda da çeşitli dergilerde yazılar yazdı.

HÜDA KAYA VE OĞLU DGM'DE YARGILANDI

28 Şubat geldiğinde ise Hüda Kaya'nın artık sözleri bitirilmek istendi. Malatya'da İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin başörütü yasağı eylemlerinde ön saflarda yerini alan Kaya, kendi yazdığı "Ulusal Bir Heyecan Gecesi ve Başörtüsü" başlıklı yazısına açılan dava yüzünden, işinden evine dönerken sokakta gözaltına alınıp tutuklandı. Bir gün sonra ise Malatya'nın Akpınar Meydanı'nda gözaltına alınan 13 yaşındaki oğlu Muhammed Cihad da tutuklandı. Düşünce suçu olarak bilinen 312. maddeden DGM'de yargılanan Hüda Kaya, 20 ay cezaevinde kaldı.

İDAM İSTEMİYLE YARGILANDI

Hapis günleri bittikten hemen sonra aktivizm günlerine geri dönen Hüda Kaya, başörütüsü yasağına karşı eylemlere katıldı. Bu eylemlerden birinde Malatya İHL son sınıf öğrencileri olan üç kızı da bulundu. 1999'da 16, 17 ve 18 yaşlarındaki kızlar terörle mücadele ekipleri tarafından okul basılarak gözaltına alındı ve Hüda Kaya bu sefer de 146. maddeden üç kızıyla birlikte idam istemiyle yargılandı. Bazılarından birlikte, bazılarından da ayrı ayrı üç kızı ile Hüda Kaya cezalar aldı.

DAVALAR YÜZÜNDEN TÜRKİYE'DEN PAKİSTAN'A KAÇTI

Cezaevi günleri ve yeniden yargılanmalar sebebiyle Malatya'daki tek geçim kaynağı olan küçük mağazasını kapatmak zorunda kalan Kaya, cezaevinden çıktıktan sonra Malatya'da kendilerine kiralık ev dahi verilmediğini gerçekleştirdiği bir röportajında belirtti. Mecburen İstanbul'a dönen ancak eski hükümlü olduğu için geçimini sağlayacak bir iş bulamayan Hüda Kaya'nın hakkında daha onlarca dava bulunmaktadır. Kızı İntisar'ın 312. maddeden yargılandığı bir davadan ceza alması üzerine ülkeyi terketmeye karar vererek Pakistan'a kaçan Hüda Kaya, bir yıl Pakistan'da kaldıktan sonra İstanbul'a döndü. Hakkında açılan davalardan ötürü Ağrı ve Malatya cezaevlerinde yatan Hüda Kaya'nın tahliyesinden bir ay sonra birbiri ardına kızları da Akşehir ve Bandırma cezaevlerine gönderildi. Kızlarından Nurulhak, tahliye edildikten kısa bir süre sonra trafik kazasında yaşamını yitirdi.

KANDİL'E GİDEREK PKK İLE GÖRÜŞTÜ

Mazlum-Der'in ilk üyelerinden biri olan Hüda Kaya, başörtüsü için verdiği mücadelenin daha geniş bir hak ve özgürlük mücadalesinin parçası olduğunu tanımladı. 2011'de oğlu Muhammed Cihad, bir PKK operasyonunda gözaltına alınıp tutuklandı ve yargılamanın sonucunda da beraat etmesi üzerine Hüda Kaya, oğlu ile birlikte 2013 yılının Ramazan ayında, Kandil'e gitti. PKK yöneticileriyle görüşürek dağa çıkanların hikayelerini dinleyen Kaya, döndükten sonra izlenimlerini uzun bir yazı dizisi olarak kaleme aldı. Hüda Kaya aynı zamanda Özgür Gündem gazetesinde de köşe yazarlığı yapmaktadır.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE SUNUM YAPTI

Hüda Kaya, pek çok kadın platformunu kurdu ve aktif olarak çalıştı. Yurt içi ve dışında kadın, Filistin, barış, inanç vb. konularda konferanslar veren Kaya, 2005'te Merve Kavakçı ile birlikte BM'de Türkiye'deki kılık kıyafet yasakları ve hak mücadelesi hakkında bir sunum yaptı. Ürdün, Sudan, Pakistan, İran, Keşmir, Lübnan ve Filistin mülteci kamplarına giden Hüda Kaya, Kardelen Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğini kurdu ve halen başkanlık görevini yürütüyor. Uluslararası Müslüman Kadınlar Birliği üyesi olan Hüda Kaya aynı zamanda Uluslarası Müslüman Kadınlar Birliği'nin Türkiye delegesidir. Demokratik İslam Kongresi Şura Meclisi üyesi olan Hüda Kaya, HDP'de de iki dönemdir MYK üyeliğini yürüttü. 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nde de HDP İstanbul 1. Bölge 2. sıradan milletvekili seçildi.

Facebook'ta Paylaş
22. Yorum: vay be vay 11 06 2015 20:44
bir kandil ile gurur duyuyorsunuz ha ... sonumuz yakındır ... bu ülkenin hükümetine demediğini bırakmayanlar pkk ile iş birliği yapanları maharet gibi yayın haberi yapıyorlar ... daha size ne demeli bilmem ki...

21. Yorum: boyabatlı ist 11 06 2015 15:21
milat sen akpkknın hdple üğraştığını yazmışsın. 13 senedir kolkola ve pkkyı hdp yi bu hale getiren akpkk parlatan akpkk . dolma bahçede ben görüşmedim. danışıklı dövüşler. doğuda devlet yok batıda bebek kafilinin resimler,n, akpkk serbest bıraktı pkkyı pyd yi haburda ben karşılamadım çözüm sürecini ben yapmadım demokratileşmeyi akil adamları ben yetişdirmedim. pkk olsa iktidarda bunları yapamazdı akpkk yaptı. şimdi çıkmışlar milliyetçilik satıyorlar .milliyetçiliğiayaklar altına almadınızmı. türkmenler içeri giremezken pyd li yani pkklı kürtlerermeniler içeri alind.sinop akadar geldiler. akpkk icratı.............. akpkk deyilmi bunları yapan....................
...

20. Yorum: türkoğlu 10 06 2015 19:10
o kadar türkçü, vatansever, milliyetçisiniz madem neden akp'nin kalesi yaptınız boyabat'ı?bir de gelip burada şehitler üzerinden bu kadını eleştiriyorsunuz.önce vatanı satan, müslümanız zırvaları ile çalıp çırpan, doğuda pkk ya resmen ülke yaratan akp ye laf söyleyeceksiniz.

19. Yorum: heaven57 10 06 2015 16:34
marksist lenninist düşünceyi benimseyen pkk denen illetin uzantısı içerisinde vekil seçilip de islamiyeti anlayacak öylemi!! doğuda kürtlerin asıl dini zerdüşlüktür demeye alttan alttan başlayan, batıda diyaneti kaldıracağını, travesti hakkını savunacağını açıklayan eş başkanının yanında yapabilecekse helal olsun...... rabbim sen müslüman görünüpte benim din kardeşimi yolundan döndürmeye çalışanları ıslah et....amin

18. Yorum: boyabatlı 10 06 2015 05:09
illaki ağaçta yetişen elmadan arada çüürükte çıkacak tabiki neden tepkilisiniz beyler sonuçta artık bir milletvekili olmayı haketmiş hüda kaya ve sinop ili genelinde ise hdpnin aldğı oya bir bakın 2141 seçmene ulaşmış kızmayın hüdaya kendimize kızalım ilimize bakanlığı ddöneminde efsane hizmetler etmiş sayın yaşar topçunun oğlu adaydı kim destek verdi hiç birimiz hepimizin gayesi şov başka bişey deyil biz boyabatlıyız hani ilçemiz evladına kaç oy verdik bunu düşünün siz gerçek şuki önce güzel ülkemize sonrada boyabatımıza ve ilimize yazık oldu bu sonuçlar

17. Yorum: vatandaş 10 06 2015 05:03
,çimizden bir satılmış cıkmış bunu gurul duyanlar var yazık

16. Yorum: 15.yorumcuya 10 06 2015 00:50
koçum birbak bakalım çaya su gelmiş mi..?
yada kandilden yeni bir gurup gelecek mi..?
hayır yani gelecekse hazır yeni hükümet kurulmadan tekrar davul zurna ile karşılayıp devletin hakimini savcısını tekrardan ayakkarına götürün.
yoksa imralıdaki kankanız kızar size..
malum iktidar da gitti yaranız derin bari kamdilden fırça yemeyin..
lan insan da biraz yüz olur be aymazlar, kandilden gelenleri davul zurna ile karşılayan sizler değilmiydiniz de şimdi insanları hdp ye destek verdiler diye suçluyorsunuz.
beter olun beter, bunlar iyi günleriniz

15. Yorum: milat 09 06 2015 22:31
hdp barajı geçsin diye selahaddini parlatanlar,cici çocuk selahaddin diye tv lerinde boy boy reklamını yapanlar,tüm seçim kampanyasında hdp ye karşı tek başına mücadele eden ak partiye karşı hdp ye sessiz kalıp destekleyenler sizler değilmisiniz.sizin bu tavşana kaç tazıya tut söyleminizi,ak parti iktidardan gitsin diye nasıl iş birliği içinde seçime girdiğinizi kamuoyu çok iyi biliyor.

14. Yorum: türk 09 06 2015 20:19
rica ediyorum silin bu haberi. boyabat dışında yaşayan biri olarak memleketimizi her yerde övüyor; bizim oraların insanı vatanını, milletini sever diyoruz. utanıyorum böyle durumlarla karşılaştığımda. normalleştirmeyin bunları. medya böyle haberler yaptıkça sempatik görünmeye başlıyorlar. eli kanlı insanları baş tacı etmeyelim.

13. Yorum: vatandaş 09 06 2015 19:37
kaldırın şu haberi çok hoşuna gitmiş boyabat gazetesinin

12. Yorum: bağcc 09 06 2015 19:10
bu ailenin hdp ye katılmasında bizim yani idarecilerimizin 28 şubatcıların hiçmi kabahatleri yok.bir insan suçlu bile olsa topluma böyle mi kazandırılır.sizinde bir suçumuzdan dolayı ailenizle birlikte tutuklansanız ve bu işlem hep devam etse ne tepki verirsiniz düşünün.kadıncağıza bu idare yol gösterse idi bu aile kazanılırdı.ben bu ailenin yakın bir zamanda parti değiştireceğine veya bağımsız kalacağına bir boyabatlı olarak gönülden inanıyorum.

11. Yorum: omer 09 06 2015 17:26
boyabat gazetesi yayınlamış olduğun huda kayayı hemşerimiz olarak göstermenizi şiddetle kınıyoz bizim öyle hemşerimiz yok gerçi boyabatlı olduğun dan da şüpeliyim,boyabatımızın ve sinopumuzun adını böyle şeref yoksunlarla kirletme bu kadının fatorafını kaldır ve yandaş gibi gösterme .............?

10. Yorum: eyy sızlanan yorumcular 09 06 2015 16:35
arkadaşlar..!
oy verdiğiniz o parti o kandilden gelen şerefsizleri sınırda davul zurna ile karşılarken nerdeydiniz.
bu kadar sızlandınız mı..?
hdp yi bu seviyeye, bir açıılım yalanıyla getiren akp nin hdp den ne farkı var..?
akp adaylarına da bu kadar sızlanıyormusunuz..?
bu kadının hemşerimizin hayatını okudunuz mu..?
3 çocuğuyla ayakta kalmak için yaptığı mücadeleyi okuyun da işin kolayına yani kötü damgası vurup atmayın.
sizinde çoluğunuz çocuğunuz var veya olacak, birşey konuşurken allah ı unutmayın..
sayın gazete yetkilileri;
bu haberden ötürü sizi yürekten kutluyorum.

9. Yorum: halk 09 06 2015 06:24
ulan boşboş laf yapmayın, öncelikle tebrik ediyorum hüda hanımı öyle yada böyle halk tarafından seçildi, bunların bu şekil de de meclise girmesine vesile olan akp değilmiydi, seçime 2 ay kalana kadar sarmaş dolaş olan akp değilmiydi,

akp seçmeni size sesleniyrum türklük gitti tc gitti lafı yapmayın. bu suç akp ve oy verenlerindir.

8. Yorum: daylılı 09 06 2015 06:04
akp bunlarla gurur duysun vatan elden gitti

7. Yorum: buhaberianlamayanlara 09 06 2015 05:40
akp 2002 de iktidara geldiğinde bdp %2-3 civarlarındaydı ama akp nin yanlış politikaları bugün %13 e kadar getirdi ve 80 milletvekilini aldırdı malesef teröristleri meclistede gördük sonunda allah sonumuzu hayırlı etsin akp ye oy verenlere hakkımı helal etmiyorum ayrıca bu haberi tepki olarak yapmış boyabatgazetesi ama anlayanlara farkındaysanız 6 yorum gelmiş kimse bişey anlayamamış..

6. Yorum: türk 09 06 2015 02:03
bencede yazıklar olsun haber diye yayınlara haberi hazırlayana ülke elden gidiyor yakında türklük diye birşey kalmayacak yakında imralı'daki de çıkarsa şaşırmayıp haber yaparsınız artık

5. Yorum: öz boyabatlı 09 06 2015 00:49
yüregin sogusun boyabat gazetesi rahatla

4. Yorum: ne mutlu türküm diyene! 09 06 2015 00:03
çok iyi birşeymis gibi haber diye koymuşlar yazıklar olsun

3. Yorum: evet 08 06 2015 23:30
başka partimi bulammaış başörtüsünü savunan.türkiyeyi hdp lemi kurtaracakmışş.neyinn kavgasını yapmış.kandilliye giderek neyi konuşmuş.apoyada gitmişmii..kızlarınıda götürmüşmü dağa..hangi ana doğurmuş bunu..böylee biri hemşehrimiz olamaz utanç duyuyorum..yazıklar olsun buna oyverenlere hemşehrimm diyenleree..şehitlerimizn
kemikleri sızım sızım sızlayacak anların yüreklerinde kor alev aldıı..lanet olsunn bunlara ve bunun gibi düşünenlere

2. Yorum: vatansever 08 06 2015 23:01
işte size bir ........ daha ben bu kadını dinledim önce milliyetçiymiş sonra 28 şubatta yargılanmışda daha neler bir milliyetçi davasını satmaz satlardı 80 de yaşananlarda ölenler sattı demekki sen milliyetçi değil terörismişsin

1. Yorum: gururduyun 08 06 2015 22:56
gurur duyun ve övünün bütün sinop türklük elden gidiyor.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

408591


Tasarım:DtGaNi