Yayın Tarihi:19 06 2015 07:33(1425)

YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı

YSK 7 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarını, milletvekili dağılımı açıkladı. Süreç başlıyor. Milletvekilleri 23 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek. TBMM Başkanı seçim takvimi de aynı gün başlayacak ve ilk tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak. Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamazsa Türkiye bir ilki yaşayacak.

Bazı illerde sonuçlara itiraz edilmişti. YSK'nın kesin seçim sonuçlarına göre partilerin çıkardığı milletvekili sayısı şöyle oldu:

AKP: 258

CHP: 132

MHP: 80

HDP: 80

YSK Başkanı Sadi Güven, kesin seçim sonuçlarını açıkladı. Olağan itiraz sürecinin dün saat 17.00 itibariyle sona erdiğini belirten Güven, "Şuan itibariyle biz itirazları değerlendirdik. Sonuçları tespit ettik. Seçimde milyonlarca kişi emek sarf etti. Şahsım ve YSK adına emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Seçim akşamı sandık bazlı sayım, döküm cetveli, sandık sonuç tutanağını, ilçe birleştirme tutanaklarını siyasi partilerimizle paylaştık. Şuan itibariyle tüm vatandaşlarımız kendilerinin oy kullandıkları tüm Türkiye sandıklarını ıslak imzalı olarak görebileceklerdir. Ayrıca yine vatandaşlarımız sandık sonuç tutanaklarının dayanağı olan sayım, döküm cetvellerini görebilecektir. Sandık sonuç tutanaklarının birleştiği ilçe seçim kurulunun tuttuğu birleştirme tutanağını görecektir. İl birleştirme tutanağının da görülme imkanı mevcuttur. Seçim şeffaf bir şekilde ve güvenli bir şekilde yapılmıştır” diye konuştu.

GEÇERSİZ OY SAYISI 1 MİLYON 344 BİN....

Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yurt dışı ve gümrük sandıkları dahil milletvekili seçimi genel sonucu; kayıtlı seçmen sayısı 56 milyon 608 bin 817, oy kullanan seçmen sayısı 47 milyon 507 bin 467, geçerli oy sayısı 46 milyon 163 bin 243, geçersiz oy sayısı 1 milyon 344 bin 224, seçime katılma oranı yüzde 83.92 olarak gerçekleşmiştir. 25. Dönem milletvekili genel seçimi sonucu siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı MHP 80, HDP 80, CHP 132, AKP 258 olarak tespit edilmiştir. Seçimin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından (Resmi Gazete'de) ilanını izleyen beşinci gün saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu herhangi bir çağrıya gerek kalmadan toplanıyor. Bu birleşimde milletvekilleri yemin edecek. Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında bu işlemi yapabilecek. Buna göre, milletvekilleri 23 Haziran Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek.

ÖNCE BAŞKAN SEÇİLECEK

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili olan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal Geçici Başkanlık görevini yapacak. En genç altı milletvekili de geçici olarak dönüşümlü katip üyelik yapacak. Meclis, YSK'dan en genç üyelerin listesini istedi. Geçici Başkan, yeni başkan seçimine kadar Meclis Başkanı yetkilerine sahip olacak. Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis'in ilk işi, TBMM Başkanı'nı seçmesi olacak. TBMM Başkanlığına aday başvuruları, ilk birleşimden itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlık Divanı'na yapılacak, daha sonraki 5 günde de Genel Kurul'da seçimler yapılacak. Milletvekillerinin 23 Haziran Salı günü yemin etmesi durumunda adaylık başvuruları bu birleşimden itibaren başlayacak ve ilk tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

45 GÜNLÜK SÜREÇ BAŞLAYACAK

Bakanlar Kurulunun istifasına dair Tezkere, Başkanlık oylamasının yapılacağı birleşimde TBMM Genel Kurulu'nda okunacak. Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde en çok oyu alan partinin genel başkanını yeni hükümeti kurmakla görevlendirebilir. Yeni hükümetin kurulması için öngörülen 45 gün de bu görevlendirmeden itibaren işleyecek. Cumhurbaşkanı, görev verdiği kişi hükümeti kuramazsa başka görevlendirmelerde de bulunabilecek.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN SONUÇ ÇIKMAZSA...

Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamaması halinde Türkiye bir ilki yaşayacak. TBMM İçtüzüğü uyarınca, iki seçim arası bir dönem sayıldığından 25. Dönem bitmiş olacak. Süresinin ne kadar olduğu hiç önemli değil. Partiler, 26. Dönem milletvekili seçimlerine yeni listelerle gidecek. Örneğin AKP'deki 3 dönem kuralına takılanlar aday gösterilebilecekleri gibi, aksi düzenleme yapılmazsa yeni üç dönem kuralına takılan milletvekilleri ise aday gösterilmeyebilir.

ÖRNEĞİ YOK

Türkiye'de, Cumhurbaşkanı'nın TBMM'yi seçime götürmesinin örneği bulunmuyor. Meclis'in açıldığı 23 Nisan 1920'den beri hükümet kurulamadığı için Türkiye'nin yeniden seçime gittiği ve geçici bakanlar kurulunun kurulduğu bir dönem yaşanmadı. Bakanlar Kurulunun Türkiye'de en uzunu 4 yıl 9 ay olan 22. Dönem olurken, en kısası ise 1. Dönem. Bu dönemde Bakanlar Kurulu 3 yıl 2 ay sürdü. Meclis dönem ortalaması ise 3,5 yıl... Parlamento, seçimlerin 5 yılda bir yapıldığı dönemlerde bile 5 yıl çalışmadı.

ERKEN SEÇİM OLURSA NE ZAMAN?

Milletvekili Seçimi Kanunu uyarınca, seçim dönemi bitmeden önce seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan olunacak.

Yenileme kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor ancak yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim gerçekleştirilecek.

Haber: Milliyet

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: yeni maleden şinasi 19 06 2015 22:02
koalisyonlar iyidir. uzlaşı ve demokrasi kültürü gelişip herkes kafasına göre işler yapamaz.bir iş yapana , niçin o işi yaptığını, işi 50 ye yaptırmak varken 250 ye niye yaptırdığı sorulur. yanlış yapana daha kolay hesap sorulur.o yüzden koalisyonu chp-mhp-hdp milletçe ( ki bu üçü milletin yüzde 60 ı ) desteklemeliyiz.

1. Yorum: hadi... 19 06 2015 17:15
meydanlarda muhalefet partileri, iktidarın bütün kirli çamaşırlarını ortaya dökmedi mi?
nesi var, nesi yok hepsini tek tek döktü!
seçmen ne dedi?
ben bildiğimi okurum dedi!
yani çoğunluk, siz ne derse deyiniz...
bu yönü ile de tuhaf bir durum da!
seçim sonuçlarına göre 3 muhalefet partisi koalisyonla iktidarı oluşturabiliyorlar mı?
oluşturuyorlar!
ülkemizde bir hdp gerçeği var!
bir eli imralıda ve kandilde olduğunu bildiğimiz halde %13 oy oranı ile 80 m.vekili kazanmış!
mhp m. sayısı o da 80!
her siyasi partinin kendine göre bir kırmızı çizgi vardır! doğrudur!
fakat bir ülkenin de kırmızı çizgilerinin olduğunu unutmamak gerekir!!!
hadi o zaman!
ülkemizin kırmızı çizgilerini yeniden inşa etmek için, birlikte olmaya!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

105134


Tasarım:DtGaNi