Yayın Tarihi:25 06 2015 21:47(1178)

Diyabet Hastalarının Ramazan Rehberi

17 saatlik açlık ve susuzluk süresinin söz konusu olduğu Ramazan’da diyabet hastalarının dikkat etmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mertol Bulur’dan öğrendik…

Diyabetin toplumda yaygın olarak görülen kronik rahatsızlıklardan biri olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Bulur; ‘Başta karbonhidrat metabolizmasının dengesinin bozuk olduğu bu rahatsızlıkta, protein ve yağ dengesi de belirgin olarak bozulur. Hastalığın en önemli göstergelerinden biri, kan şekerinin devamlı yüksek seyretmesidir. Normal şartlarda insülin hormonu yardımı ile hücre içine girmesi gereken glukoz; insülin yetersizliği ya da insülinin işlevini göstermesine engel teşkil eden nedenler dolayısıyla hücre içine alınamaz ve kan şekeri yüksek seyreder. Birçok farklı tipi olan diyabet hastalığı kişiye özel düzenlenen tedaviler ile takip edilir. Tedavide antidiyabetik ilaçlar ve insülin kullanılabilir ve kişi tedavi süreci boyunca uzman bir hekim tarafından takip edilir. Bu nedenle diyabet hastalarının oruç tutması konusunda genel yasaklama ya da genel izinler yerine ‘hastaya özel’ kararlar verilmesi gerekir. Yaz döneminde çok uzun saatler tutulan oruç, aşırı şeker düşüklüğü (hipoglisemi), aşırı su kaybı ve tansiyon düşüklüğü, şeker hastalığının sebep olduğu diğer organ hasarlarında artış gibi tehlikelere sebep olabilir. Bu gibi riskler nedeniyle, diyabet hastaları oruç tutmadan önce mutlaka uzman bir hekime başvurmalıdır. Diyetle ya da diyetle beraber tek bir oral antidiyabetikle şeker düzeyi normal seyreden hastalar Ramazan ayı boyunca şeker takiplerini de düzenli yaparak, hekim kontrolünde oruç tutabilirler. Kullanılan antidiyabedik ilaçlar, hekim kontrolü ile düzenlenmeli ve uzun etkili antidiyabetiklerden kısa etkili olanlara geçilmelidir. İftar ve sahurda tüketilmesi gerek gıdalar hekim tavsiyesine göre belirlenmeli, belirlenen diyete mutlaka uyulmalıdır’ açıklamasında bulundu.

Kimlerin oruç tutmaları riskli olabilir?

Ramazan’ı Rahat Geçirmek İstiyorsanız…

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

386500


Tasarım:DtGaNi