Yayın Tarihi:02 08 2015 20:45(964)

‘Mavi Ay’ Bekleyenler Hayal Kırıklığına Uğradı!

Sinop’ta ve dünyada milyonlarca kişi 31 Temmuz Cuma günü gerçekleşecek olan "Mavi Ay" fenomenini görebilmek için gözünü göklere çevirdi. Ancak mavi renkte bir Ay görmeyi bekleyen vatandaşlar, büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

Dün pek çok haber sitesinde duyurulan ve 100 yılda 5 kez gerçekleştiği belirtilen, bu yüzden de bu nadir doğa olayının kaçırılmaması gerektiği belirtilen "Mavi Ay" fenomenini duyan pek çok doğa ve bilim aşığı, hava karardıktan sonra Ay'a gözlerini çevirip merakla bekledi. Ancak Sinop’tan ve dünyadan pek çok kişinin görmeyi beklediği mavi renke Ay yerine, her zamanki ayla karşılaşmaları pek çok kişinin canını sıktı.

MAVİ AY DOĞA OLAYI!

İnsanların mavi renkli Ay görememesinin sebebi ise bütün dünyanın olayı tamamen yanlış anlamasıyla alakalı. Mavi Ay olayı, iki farklı şekilde tanımlanıyor. Birinci tanıma göre Mavi Ay olayı şöyle; Normal zamanlarda bir mevsimde 3 kez dolunay doğuyor. Ancak eğer o yıl Mavi Ay yılı ise, bir mevsimde 4 dolunay izlenebiliyor. Bunların üçüncüsü ‘Mavi Ay’ olarak tanımlanıyor. Daha kolay bir tanımlamayla, 1 ay içinde ikinci kez dolunay görülmesi halinde de, ikincisine Mavi Ay deniyor.

İkinci tanıma göre Mavi Ay olayı ise ay bazında yapılmış. Bir ay içinde dolunay bir kere olur. Ama 1 Temmuz’da gerçekleşen dolunaydan sonra bu akşam yani 31 Temmuz akşamı yine dolunay görüleceği için, bir ay içerisinde gözüken iki dolunaydan ikincisine Mavi Ay denir.

En merak edilen sorulardan birisi de Mavi Ay olayının yaşanacağı bu akşam ay gerçekten mavi mi gözükecek? Hayır, normal bir dolunay olayı yaşanacak. 1883 yılında yaşanan bir yanardağ patlaması sonrası göğe yükselen dumanın bu olaya denk gelmesi ve ayın mavi gözükmesinden dolayı Mavi Ay denilmiştir.

Aslında Mavi Ay olayı, döngüsel bir olaydır. Ayın dönüşünü tamamlaması ile takvim yılı eş zamanlı olarak hareket etmiyor. Bu sebepten dolayı her üç yılda bir fazladan bir dolunay görülebiliyor. Gözüken bu 13. dolunay olayı da 4 mevsimden birinde fazladan dolunay görülmesine yani Mavi Ay olayı yaşanmasına sebep oluyor.

Haber: Haber57.com

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

109831


Tasarım:DtGaNi