Yayın Tarihi:17 08 2015 01:53(7520)

Boyabat'ta 150 yıllık Lezzet Merkezi: "Doyum Lokantası"

Boyabat'ta 150 yıllık Lezzet Merkezi: "Doyum Lokantası" Bir buçuk asırlık bir lezzetin öyküsü bu anlatacağım öykü. Sinopluların göz bebeği haline gelen "Esnaf Lokantasının öyküsü 150 yıl öncesine kadar gidiyor.

Geçtiğimiz ay yurt genelinde yaptığımız seyahatlerin birini de Sinop'a gerçekleştirdik. Türkiye'nin en tepesinde doğası ve denizi ile adeta Karadeniz'in bir göz bebeği haline gelen Sinop, bizleri de büyüledi.

Gezimiz esnasında Sinop'un en önemli ilçelerinden olan Boyabat'ı da ziyaret ettik. Bu ziyaretimizde eşsiz yemekleriyle damaklarımızda unutulmayan tatlar bırakan "Tarihi Doyum Lokantasından bahsetmek istiyorum sizlere...

Bir buçuk asırlık bir lezzetin öyküsü bu anlatacağım öykü. Sinopluların göz bebeği haline gelen "Esnaf Lokantasının öyküsü 150 yıl öncesine kadar gidiyor.

Bizi tarih ve lezzet konan mekanda ağırlayan Ahmet Keskin, sorularımıza içtenlikle cevap verdi:

- Tarihi Doyum Lokantası kaç yılında, kim tarafından kuruldu?

- Ahmet Keskin: 1870'li yıllara dayanan lokantanın kurucusu; ilçedeki lakabıyla Ötürükzade Ali Efendi'dir. Ali Efendi lokantayı daha sonra oğlu Hakkı Efendi'ye devreder. Ötürükzade Hakkı Efendi'nin üç oğlu olur. Hakkı Efendi en büyük oğlu ölünce lokantayı diğer oğulları Selim ve Hulusi Efendilere bırakır.

- Peki Selim ve Hulusi kardeşler babalarından aldıkları bu mirası devam ettirirler mi?

- Ahmet Keskin: Selim ve Hulusi Efendi de 1920 yılına kadar işlettikleri lokantayı bırakarak emekliye ayrılırlar.

- Lokantanız adını ne zaman "Doyum" olarak değiştirdi?

- Ahmet Keskin: 1925 yılında Boyabat Çarşı yangını ile birlikte yanan lokanta, yeniden arasta tipi yapılan çarşıda bugünkü yerine taşınır. Adı da Doyum olur. Daha sonra aile fertleri; Soyadı Kanunu ile Doyum ismini soyadı olarak alırlar.

İki kardeş anlaşamayınca lokantayı ikiye bölerek kendi yollarına devam ederler. Büyük kardeş Selim'in lokantasının adı Sebat Lokantası, küçük kardeş Hulusi'nin Lokantası ise İmren adını alır.

Sonrasında torun Hakkı Doyum işin başına geçer ve lokantayı tam bir esnaf lokantası haline getirir. Sebat Lokantası tarihi misyonunu devam ettirir.

- Siz, şuan içinde bulunduğumuz bu lokantanın başına ne zaman geçtiniz?

- Ahmet Keskin: Bendeniz Hakkı Doyum'un damadıyım. Babamız 2003 yılında Hak'kın rahmetine kavuştuktan sonra işletmeyi devraldım. Ve bu önemli mirası yaşatmak adına yenilikleri yaparak bugün geldiğimiz Tarihi Esnaf Lokantası seviyesine adıyla müstesna Doyum Lokantası haline getirmek şerefine nail oldum.

Gazetede yayımlanan haberin küpürü

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: yılmaz gökırmak 19 08 2015 19:58
çocukluk yıllarımızın unutulmaz ailesi,hulusi doyum'lar,yan komşularımız,ailenin en büyüğü kerziban teyzemiz,sırasıyla hulis amca,sabire teyze,ali amca, zeki'ye yenge nuri amca,nefşin yenge,nami abi ve görülmeyen bir el ailenin bölünmesi.mahallemizin unutulmaz komşuları, hastaların iyilik ve yardım sever meleği sabriye teyzemiz.allah hepsine rahmetler eylesin.hayatta bulunan fertlerine sağlıklar diliyorum.akşamları kapı önü sohbetleri.unutulmıyan saygı ve komşuluk ilişkileri.kumluk mahallemizin geçmişte kalan aileleri,diğer yanımızda battaloğulları,ahşap olan evimize her sabah gelen hayriye teyze'mizin kuranı'kerim tilaveti..........hepsi nur içinde yatsın...

2. Yorum: enver arslan 19 08 2015 01:41
bu güzel haber bizleri çok mutlu etti, emeği geçenlere teşekkür ederim.ahmet abi başarılarının devamı diliyorum.rahmetli hakkı eniştemizin de mekanı cennet olsun.

1. Yorum: ismail taştekin 17 08 2015 15:02
boyabat'ta 150 yıllık lezzet merkezi: "doyum lokantası"haber yapan ekibe teşekkür ediyorum.rahmetli hakkı abi'nin mekanı cennet olsun.sedat rıfat doyum abi'me sağlıklı nice yıllar diliyorum.


türk telekom bölge amiri
istabul


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

52646


Tasarım:DtGaNi