Yayın Tarihi:17 09 2015 04:29(2130)

O Uçaklara Talipli Çok!

Malatya ve Konya’da 6 pilotun şehit olduğu kazalarda gündeme gelen uçaklar artık park, meydan ve müzelerde yerini alacak. Envanterden çıkan uçaklar için belediyeler sıraya girdi.

Özdemir UÇAK-27 Şubat 2015 günü 7. Ana Jet Ü. Komutanlığı 173. Keşif Filosu na bağlı 2 RF-4E uçağı Malatya Akçadağ bölgesinde 5 bin 325 rakımlı tepeye çarpması ile oluşan kazada 4 pilot şehit düşmüş ardından 5 Mart günü de Konya’da, Eskişehir 1. Ana Jet Üssü 112. Filo ya ait F-4E 2020 uçağının düşmesi sonucu iki pilot şehit olmuştu. Bu olayın ardından bugünün Hava Kuvvet Komutanı Org. Abidin Ünal, o dönem Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı olarak yaptığı açıklamada RF-4E uçaklarının uçuşlarına son verildiğini açıklamıştı. Bu açıklama sonrası envanterden düşen ve keşif özelliği bulunan RF-4E uçakları 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan hangarlara çekildi.

5 KENTE ULAŞTIRILDI

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinden çıkarılan RF-4E ve F4 Phantom uçaklarını sergilemek ve dekoratif olarak kullanmak isteyen Belediyeler ve Üniversiteler sıraya girdi. Bugüne kadar Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Mersin Anamur ve Toroslar Belediyesi, Sinop Boyabat Belediyesi, Karabük Üniversitesi ile Çorum Üniversitesi’ne 6 adet uçak gönderildi. Eskişehir’de bulunan 1. Ana Jet Üssü Komutanlığı’ndan gönderilen uçaklar kentlere ulaştı.

ESKİŞEHİR’DEN EKİP

Uçakların talep edildiği kentlere uçağı parçalara ayırarak TIR’lara yükleyen 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı teknik personeli de uçaklarla birlikte bu kentlere gitti. Montaj işlemini yapmaya işçi, teknisyen ve mühendislerin de katıldığı çalışma sonrası uçaklar görücüye çıkarıldı. Ayrıca uçaklarda şehit askerlerin isimleri de yer alıyor.

20 UÇAK BEKLEMEDE

Meydana gelen kazalarla gündeme gelen RF-4E keşif ve F4 Phantom uçaklarından halen 20 adeti gönderilmek üzere bekletiliyor. Özellikle Türkiye’nin değişik bölgelerinden belediyelerin parklara ve müzelere istediği uçaklar için sıraya giren belediyeler resmi işlemlerin tamamlanmasını bekliyor. Envanterden düşen uçaklar için belediyelerin daha çok kentin merkezi noktalarında gösterilmesi veya parklara konulmasını istediği ifade edildi. Bu arada daha önce envanterden çıkan F-4 Phantom uçaklarının da taleplere göre illere gönderildiği öğrenildi.

41 YILDA 60 KAZA

27 Şubat 2015 günü 7. Ana Jet Ü. Komutanlığı 173. Keşif Filosu na bağlı 2 RF-4E uçağı Malatya Akçadağ bölgesinde 5 bin 325 rakımlı tepeye çarpması ile oluşan kazada 4 pilot şehit düşmüş ardından 5 Mart günü de Konya atış sahasında Elektronik Harp Test Sahası nda elektronik harp taktik eğitimi esnasında 1. Ana Jet Üssü 112. Filo ya ait F-4E 2020 uçağının düşmesi sonucu iki pilot şehit olmuştu. F-4E uçakları 1974 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmakta olup 236 uçak envantere alındı. 1974 yılından günümüze kadar 41 yılda 10 adet RF-4E ve 50 adet F-4E olmak üzere 60 adet F-4E/RF-4E uçağı kazası meydana geldiği belirtildi.

2020 LER UÇUŞA DEVAM

Malatya da 24 Şubat ta eğitim uçuşu sırasında düşen iki uçak, RF 4-E cinsi keşif uçağıydı. Suriye nin düşürdüğü ve iki pilotun şehit olduğu uçak da, aynı keşif uçağıydı. Konya da 13 Mart ta yine eğitim uçuşunda düşen ve iki pilotun şehit olduğu uçak ise, modernize edilmiş F-4 uçağı idi. Modernize edilmiş F-4 uçakları 2020 yılına kadar kullanılması planlanıyor. Bu süre de F-4 2020 olarak uçak cinsinin adına eklenerek ifade ediliyor.

Haber: sehirgazetesi.com.tr (Erskişehir)

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

390123


Tasarım:DtGaNi