Yayın Tarihi:24 09 2015 00:21(2167)

Ali Fettah Dayı'yı da Kaybettik

Günümüzden yaklaşık 58 yıl önce Boyabat'ta yayım yapan ve her perşembe çıkan "Boyabat Kalesi" gazetesinin 30 Ocak 1958 tarihli sayısında, 25 Ocak 1958 günü 90 yaşında hayatını kaybeden Ali Fettah Ak ile ilgili "Ali Fettah Dayı'yı da Kaybettik" başlıklı bir haber yapılmış. Ali Fettah Uzun'un torunu "Atacan" lakaplı Mehmet Halil Ak bu gazeteyi bize ulaştırdı.

Gazetedeki haberin metni aynen şöyle yazılmış;

Ali Fettah Dayı'yı da Kaybettik

90 yılllık ömrünün bir kısmında birkaç padişah devri yaşamış, 40 sene Osmanlı İmparatorluğu'nun beyni müsabesindeki Dolmabahçe Sarayı'nda geçmiştir. Atatürk ve İnönü devrinde aynı sarayda hizmette bulunmuştu. Onlardan bahsederken tatlı tatlı hikayeler anlatır, ufak tefek gülüşlerle konuşmalarını süslerdi.

Ne zaman Yusuf Kemal Bey'le karşılaşsa çocukluklarını hatırlatacak sözler sarfederdi.

Son 12 senedir muhalif saflarında bütün inacıyla çalışmış, hiç bir fedakarlıktan çekinmemiştir. Demokratların ilk uyanış günlerinde, yani bugünkü gibi bencil olmadıkları günlerde rahmetli Talip efendi, hayri Soyüren'le beraberdi. Sonra arkadaşları ile birlikte Millet Partisi saflarına geçti, onun kapanışı ile Bölükbaşı'nın en candan bir fedekarı oldu.

Ölüm yatağında dahi (Aslanlar kükrüyor mu?) diye daima Bölükbaşı'nı işaret etmiştir. (İktidara geldiklerinde başucuma gelin seslenin) diyordu. Rahmetli Ali Dayı'yı 25/1/958 cumartesi günü kaybettik. Toprağa, hiç bir zaman yeri dolmayacak aziz birini daha teslim etmiş bulunuyoruz. Muhitinde fedakarlık timsali olarak anılan ve anılacak aziz ölüye Allah'tan rahmetler dileriz. Nur içinde yatsın.

Ölümünün üzerinden 57 yıldan fazla bir zaman geçen Ali Fettah Uzun'un torunu, Mehmet Halil Ak (Atacan), "Boyabat Kalesi" gazetesinin nüshasının yanında, Ali Fettah Uzun'un 1952 yılında hastanede yatarken çekilmiş olan bir fotoğrafınıda getirdi.

Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan emekli olan Mehmet Halil Ak (Atacan) bu fotoğrafın da bir hikayesi olduğunu belirterek, bu hikayeyi bizimle paylaştı. Hikaye şöyle;

1952 yılında 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Boyabat'a gelir. Ziyaret sırasında cumhurbaşkanına hoş geldiniz diyenler arasında Ali Fettah Uzun da vardır. Celal Bayar kendisine sağlığın, sıhhatin nasıl diye sorar. O da gözlerinin rahatsız olduğunu, hiç göremediğini söyler. Celal Bayar, Ali Fettah Uzun'u, Çankaya Köşkü'ne getirtir ve ameliyat ettirir. Ali Fettah Ak'a ait bu fotoğrafta Ankara'da hastanede ameliyat öncesi çekilmiştir.

Ali Fettah Uzun'un torunu, Mehmet Halil Ak (Atacan), "Ali Fettah Dayı'yı da Kaybettik" isimli haberin yazılı olduğu gazeteyi ve dedesinin fotoğrafını özenle saklamaya devam ettiğini belirtti.

Boyabat Gazetesi olarak Ali Fettah Uzun'a Allah'tan rahmet, torunu Mehmet Halil Ak (Atacan)'a sağlıklı ömürler diliyoruz.

Bu çok kıymetli belgeleri bizimle paylaştığı içinde teşekkür ediyoruz.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: ahmet günal 28 09 2015 20:47
babamın yakın dostu kıymetli atacan eniştem çoğu insanda görülmeyen duygularla yüklüdür ne zaman dedesinden bahsetse gözleri dolar ve çocuk gibi ağlar senin şahsında ali fettah dedeye rahmet diler sanada hayırlı uzun ömürler dilerim


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

24956


Tasarım:DtGaNi