Yayın Tarihi:07 10 2015 00:32(1171)

Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı

Meme kanseri ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken evrede tespit
edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri yurt genelinde düzenlenmektedir.

Ekim Ayı Dünya Sağlık Örgütü Tarafından Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı olarak belirlenmiştir.Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biri de; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarını belirlenmesi (kanser kayıtlarının düzenli yapılması ile sağlanacaktır) ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır. Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2004 Yılından beri Ekim ayın da Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri düzenlenmektedir. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarama programlarıyla, kanseri erken evrede yakalaymaya ve kanserden ölümleri en aza indirmeye çalışmaktadır. Taramada Amaç: Hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem almaktır.

Meme kanserinde erken tanı için temelde önerilen, birbirini tamamlayan üç yöntem vardır:

-Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)

-Klinik Muayene

-Mamografi

1- KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ (KKMM):Kadınların; Kendi vücudunun sorumluluğunu alması, kendi anatomik yapısını tanıması ve değişiklikleri erken dönemde fark edebilmesi için;

20 YAŞINDAN SONRA HER KADININ;

• Adet kanaması görüyorsa, adetin ilk günü itibariyle 7-10 günler arasında bir gün,

• Adet kanaması görmüyor ise akılda kalması için her ayın belli bir gününü seçerek kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması gerekir.

Meme kanserinin yaklaşık % 90 ‘ı hastaların kendileri tarafından belirlenmektedir. Meme kanserinin seyrinde önemli bir faktör, tanı konulduğunda hastalığın evresidir; Kanser lokalize olduğu dönemde meme kanseri tanısı alan kadınların 5 yıllık yaşam süresinin % 90, metastazı olmayan ve meme dokusu ile sınırlı tümörü olan kadınların % 56, uzak metastazı olan kadınların 5 yıllık yaşam süresinin % 10 olduğu saptanmıştır.

Yapılan çalışmalarda KKMM ( Kendi Kendine Meme Muayenesi) ile bir toplumda meme kanseri evresinin düşeceği, yaşam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceği bildirilmiştir. KKMM uygulayanlarda 5 yıllık yaşam oranının % 75- 77, uygulamayanlarda ise bu oran % 57-61 olarak bulunmuştur.

Bu bilimsel sonuçlarda; kadınların Kendi Kendine Meme Muayenesi yapmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

2- KLİNİK MUAYENE (Hekim Muayenesi) :Klinik meme muayenesi kadınların düzenli sağlık kontrollerinin bir parçası olmalıdır.

Şikayeti olmasa bile ;

◦ 20 yaşından itibaren her kadının 2-3 yılda 1,

◦ 40 yaşından sonra yılda bir hekime klinik meme muayenesi yaptırması gerekmektedir.

3-MAMOGRAFİ:Eksik yönlerinin olmasına rağmen meme kanserinde en iyi görüntüleme yöntemidir. Mamografi varlığından şüphe edilen fakat küçüklüğü nedeniyle elle hissedilemeyen kitleleri ortaya koyar.

Mamografi:Kendi kendine meme muayenesi önemli olmasına karşın, Meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntemin mamografi olduğunu unutulmamalıdır. ◦ 50 yaşın üzerinde her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. ◦Yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka etkenlerle riskli grupta bulunan kadınlara ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çektirilmesi gerekmektedir.

MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERMeme kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, hastalığın ortaya çıkmasında bazı risk faktörlerinin olduğu düşünülmektedir. Meme kanserinde genetik, çevresel hormonal, sosyo-psikolojik etkenlerin rol aldığı kabul edilmektedir. (Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği ve dengesiz beslenmenin meme kanserinin daha sık görülmesine neden olduğunu söylenmektedir.) Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri çerçevesinde; Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Birimi; Tolum Sağlı Merkezleri KETEM‘le işbirliği içerisinde çeşitli etkinliklerle, (Halk eğitimi ve Hizmet İçi Eğitimlerle) halkı bilinçlendirmek için, çalışmalarını sürdürecektir.

Unutmayın!

”KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR ve TARAMALAR KANSERİ ÖNLER”

Sevim Nur EKİZ

Boyabat TSM Eğitim Hemşiresi

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

376732


Tasarım:DtGaNi