Yayın Tarihi:16 11 2015 19:00(6924)

Höbelen Mantarını Çin'e Kaptırdık

Sinop'ta höbelen olarak bilinen ve vatandaşların toplayarak yüksek fiyata sattığı kuzu göbeği mantarını Çin'deki vatandaşlar da üretmeye başladı.

Sinop ormanlarında ilkbahar aylarında yetişen ve yöresel adı Höbelen ya da Höbelek olan Kuzu Göbeği mantarının yetiştiriciliğini çözen yabancı ülkeler işi iyice ilerletti. Sinop'un Durağan ilçesinde bol miktarda yetişen mantar türüne Çin de talip oldu. Çin’de bir çiftçi seralarda Höbelen Mantarını yetiştirmeye başladı.

Bahar ayında ormanlarda ve ölü ağaçların köklerinin bulunduğu yerlerde ekim yapan ve spor aşılama yöntemiyle seralarda 1 haftada Höbelen Mantarı yetiştiren Çinli çiftçi, Sinop'un değerlerini de elinden almış oldu. Çin her ürünü taklit ederken, Sinoplular ise kendi değerlerinin ne zaman koruma altına alınıp ekonomiye dönüştürüleceğini merak ediyor.

HÖBELEN MANTARI NEDİR?

Asıl adı Kuzu Göbeği olan mantar türü Sinop çevresinde Höbelen Mantarı olarak bilinmektedir. Genellikle 4-8 cm yüksekliğinde ve 4-6 cm çapındadır. Şekli kabaca yumurtaya benzeyen höbelen mantarının üstünde oluklar bulunmaktadır. 3-6 cm arasında değişen silindir şeklinde sert bir sapı bulunmaktadır. Sapın içi boştur ve gevrek bir yapıya sahiptir.

HÖBELEN MANTARI NASIL YENİR?

Hoş bir tadı ve kokusu olan Höbelen (Kuzu göbeği) mantarı toprakta, orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide yetişmektedir. Genellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında akçaağaç, fındık, kayın, dişbudak ve karaağaçların altında yetişmektedir. Lezzetli bir mantar türü olan höbelen mantarı önce bol suyla iyice temizlenir ardından istenilen şekilde pişirilir. Höbelen mantarının tek seferde çok fazla yenilmemesi tavsiye edilmektedir.

HÖBELEN MANTARININ FİYATI

Durağan ilçesinde Höbelen Mantarı yetiştiricileri, yaş olanını kilosu 50TL’den, kurutulmuş olanını ise 350 TL satmaktadır. İlaç ve kozmetik sektöründe de kullanılan mantar türünün fiyatı 800 TL'ye kadar çıkmaktadır.

ÇİN ÜRETİME EL ATTI

Lüks lokantaların da vazgeçilmez yiyeceği olan höbelen mantarı genellikle Fransa, İsviçre, Almanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Avusturya, İspanya, Amerika, İsveç ve Norveç gibi ülkelere gönderiliyor. Bu kadar çok ülkenin talip olduğu mantar türünün piyasasını gören Çinli çiftçiler ise üretime el atarak pazarda yerini aldı.

HÖBELEN (KUZU GÖBEĞİ) MANTARININ FAYDALARI

* Höbelen mantarının protein değeri etten daha fazladır.
* Zihnin iyi çalışmasını sağlar
* Kan yapar. Kansız vatandaşların kullandığı bir gıdadır.
* Vücuda kuvvet verir, vücudun dinç kalmasını sağlar.
* Yorgunluğu giderir. 

Haber: Ayancıkgazetesi.com

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: cafcaf 17 11 2015 05:44
bi bizim boyabatta çıkıyo sanki:)

3. Yorum: adamlar 17 11 2015 04:20
adamlar kafayı kullanmış sen ormana git ara dur adam mantar ekiyor topluyor vay arkadaş kanlıcayıda böyle bir şey yapsınlar da bizde ekelim çinli reis förmül att plss ...ankrb

2. Yorum: köylü 17 11 2015 03:33
hani bu mantar insan gördüğü zaman büyümüyordu,çinliler insan değilmi.

1. Yorum: japon 16 11 2015 19:39
çinli (eğer türkiye vatandaşı değilse) vatandaş nasıl oluyor? yoksa boyabat gazetesi çinli mi istihdam etmeye başladı? merak ettim sadece!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

404992


Tasarım:DtGaNi