Yayın Tarihi:17 11 2015 22:31(1588)

10. National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması

Sinop'un Sualtı Dünyası isimli Görsel Kataloğunu hazırlayan, geçtiğimiz Nisan ayında Sinop Merkez İlçede ve Ayancık İlçemizde ilk Sualtı Fotoğraf Sergisi'ni açan, halen sualtı deniz kirliliği ile ilgili çalışmalarda bulunan Sualtı Fotoğrafçısı Sertaç Çelik, 10.National Geographic Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda ön elemeyi geçerek Türkiye'den seçilen sayılı fotoğraflarla, Uluslararası yarışmada sergileme almıştır.

Fotoğrafın konusu ise Sinop'ta gerçekleşen ve ender rastlanan doğa olayı;

Deniz Soğuğu (Upwelling)

Deniz soğuğu rüzgârların etkisiyle denizin derinliklerindeki suların yüzeye çıkması olayı olup dünyada pek çok yerde gözlenen bir olaydır. Genel literatürde “upwelling” olarak isimlendirilir. Karadeniz’in tüm kıyılarında, İstanbul Boğazı’nda gözlenir. Sadece Sinop ve Boğaz’da balıkların kıyıya sıkışmasına neden olur. Boğaz’da balık kırgını olarak bilinir, Sinop’ta ise yazın kıyılarda 27 °C ye ulaşan su sıcaklığının aniden 6-8 °C ye düşmesine neden olduğu için “deniz soğuğu” olarak adlandırılır.Deniz soğuğunda pek çok balık kıyılarda dar bölgelere sıkışır. İstavrit ve hamsi gibi balıklar yüzeyden akıp gider ve soğuktan fazla etkilenmezken Barbunya, İspari, sivri burun Karagöz, Eşkina gibi dip balıkları kıyılarda dar alanlara sıkışır, kayaların altlarına ve mağaralara sürüler halinde istiflenirler. Barbunya, Hamsi, İzmarit, İstavrit, İspari gibi küçük balıklar genellikle küçük manyat ağlarıyla ve kepçelerle avlanır. Karagöz ve Eşkina gibi taş balıkları ise dalarak zıpkınla avlanılırlar.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: kumluklu veli 20 11 2015 21:13
sinopumuza ve doğal güzelliklerimize sahip çıkmalı ve en iyi şekilde korumalıyız.denizlerden çıkan şu pis pet şişelerden ve laylon poşet pisliklerinden bıktık artık.yetkililer bu poşet ve şişe işine bir el atmalıdır.

1. Yorum: sinoplu 18 11 2015 01:28
sertaç çelik sinop için önemli işler yapıyor. birazda duağandaki boyabat barajına dalarak su altı calı cansız fotoğrafları yayınlasa derim. belki şefik başkan konuya el atar. bu sergi de boyabata yakışır. hayırlısı.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

50571


Tasarım:DtGaNi