Yayın Tarihi:14 02 2016 00:30(1246)

Demiryolu Sanayide Dönüşümü Yaşatır!

Kastamonu, Karabük, Bartın, Sinop, Çankırı ve Zonguldak’ı yakından ilgilendiren Batı Karadeniz Projesi (BAKAP) ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, önemli mesajlar verdi.BAKAP’ın bölge için öneminin büyük olduğunu dile getiren Çağlar, Kastamonu’da ekonomik kalkınma için temel altyapı olan ulaşımın hızla tamamlanması gerektiğini ifade ederek demiryolunu işaret etti. BAKAP için mevzuat değişikliğinin Haziran ayına kadar çıkacağını da sözlerine ekleyen Çağlar, konunun herkes tarafından çok iyi takip edilmesi gerektiğini de vurguladı.

“BÖLGEYE YATIRIMI SAĞLAYACAK KURULUŞ  BAKAP İDARESİ OLACAK”

Çağlar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Batı Karadeniz Projesi (BAKAP), Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) bizim bölgemize uyarlanmasıdır. Biz burada yatırımlarda, yatırımların kalitesinde, seçiminde stratejik olmasını ve sürekliliğini istiyoruz. Bölgede bunu sağlayabilecek kuruluşta BAKAP idaresi olarak görülüyor. Planlamamız bu şekilde. Bu idare ne yapacak? Buradaki tüm kamu kuruluşlarının yatırım planlarını belirleyecek. En azından o yönü söyleyecek. Stratejik yatırımları seçecek. Ayrıca idare yatırım programına kendisi de proje sunabilecek. Asıl önemli olan konu da bu.

“İKİ AJANSIN SİNERJİSİ VE TECRÜBESİ BÜYÜK AVANTAJ  SAĞLAYACAK”

BAKAP’ı diğer kalkınma idarelerinden farkı işin içerisinde olan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) sinerjisini kullanılacak. İki ajansında bölge planları var. Bu bölge planlarında Zonguldak ve Kastamonu bölgesinin eylem planı çıkacak. Eylem planları en az 15 senelik iki bölgede yapılacak ana yatırımları içerecek. Bölgesel kalkınma bence iş birliği demek. Biz Zonguldak için bir proje savunurken onlarda Kastamonu için önemli olan projeyi savunacaklar.

“DEMİRYOLU SANAYİ DÖNÜŞÜMÜ YAŞATIR”

Kastamonu’ya bir demiryolu bağlantısı kurulur ve Boyabat’a kadar gidebilirse o zaman gerçek bir sanayi dönüşümü yaşarız. Bu gerçekleşirse İstanbul ve Marmara sanayisi burayı seçer. Yatırımcıyı teşvikle de destekleyebilirsek sanayicinin adresi burası olur. Bu noktada da BAKAP çok önemli. Konunun sahiplenilmesi bizleri mutlu ediyor. Bizlerden ziyade bu projeyi ilin sahiplenmesi çok de çok önemli.

“HAZİRAN AYINA KADAR MECLİSTEN GEÇECEK”

BAKAP ile ilgili fikri hazırlıklar ve mevzuat hazırlıkları var. Bakanlığımız konudan haberdar. Konu şuanda çalışılıyor. 642 sayılı kararname bu idareleri kuran kararname. Bununla ilgili değişiklik Haziran ayına kadar meclisten geçecek. Büyük bir sürpriz olmaz ise BAKAP ile ilgili bir sonuç alacağız. Ama konunun çok iyi takip edilmesi gerekli.

“AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK”

BAKAP’ın merkezi hiç önemli değil. Diğer bölgelerde niye bizde değil tartışmaları oldu. Bizde böyle bir şey yok konuyu iki kurumda üstleniyor. Yani Zonguldak’ta bizde merkez konumundayız. Başkanıyla ilgili de tartışmaya yer yok. Çünkü genel sekreterler bu işi dönüşümlü olarak yapacaklar. Açıkça amacımız üzüm yemek.

“TEMEL ALT YAPIYI BİTİRMELİYİZ!”

Kastamonu, Sinop, Çankırı, Zonguldak, Karabük ve Bartın’ı kapsayacak olan projenin bir yatırım seferberliği hüviyeti olacak. Bizim özellikle ekonomik gelişmeyi sağlayacak temel alt yapıyı bitirmemiz gerekli. Buradan kasıt öncelikle altı ilin ürettiği malı indirebileceği uluslararası nitelikte liman ihtiyacı var. Bizim Kastamonu için önceliğimiz bu noktada demir yolu olmalı. Karabük hattından Kastamonu’ya bunu çekebiliriz. Tosya’ya ise Çankırı’dan demir yolunu ulaştırabiliriz. Ürettiğimiz ürünleri demir yoluyla denize indirmeliyiz. Temel alt yapı işin burasında. Bu projeler yapıldığında ekonomik teşvikler ve projeler oluşan alt yapının üzerine gelecek. İlimizdeki organize sanayi bölgelerinin hala tam gelişememesinin önemli nedeni ulaşım. Birde organize sanayi bölgesi yönetimleri artık çok daha profesyonel. Yani bir şirket gibi yönetiliyor. Kastamonu’da hala kamu kurumu hüviyetinde. Bu kötü bir şey değil ama büyük şehirlere baktığımızda yatırımları organize sanayi bölgesi yönetimlerinin avladığını görürsünüz.”

Metehan Köse

Haber: Kastamonu Açıksöz

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

85934


Tasarım:DtGaNi