Yayın Tarihi:09 05 2016 22:12(951)

CHP’li Karadeniz'den Taşımacıları Sevindirecek Teklif

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, taşımacıları sevindirecek kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Karadeniz, yolcu ve yük taşımacılığı amaçlı kullanılan mazotta ÖTV istinası sağlanması için hazırladığı kanun teklifinde haksız rekabete nedeniyle mağdur olan taşımacılık sektörüne nefes aldıracak.

CHP’li Karadeniz’in Özel Tüketim Vergisi  (ÖTV) Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi kabul edildiğinde karayolu ile yolcu ve yük taşımacı yetki belgesine sahip olan, kendi nam ve hesabına taşımayı bir ücret karşılığı üstlenen gerçek veya tüzel kişilerden motorin için ÖTV alınmayacak. “ Karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolu birbiriyle rekabet içinde olmadan birbirlerini tamamlayan yapıda ilerleyen sektörler olmalıdır” denilen kanun teklifinin gerekçesinde, denizyolu ve havayolu şirketlerine tanınan ÖTV istisnalarının karayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yapan sektörün haksız rekabete uğradığı belirtildi.

Gerekçede, “Havayolu yolcu taşımacılığı ile karayolu yolcu taşımacılığı arasındaki rekabet karayolu ile yolcu taşıyan otobüs işletmelerinin aleyhine bir boyut almıştır. Bu durumu sadece yolcu taşımacılığı alanında değil eşya ya da mal taşımacılığı alanında da görmek mümkündür. Karayolu taşımacılığında en önemli maliyet unsuru olan akaryakıt fiyatlarıdır ki, Türkiye’de akaryakıt fiyatları dünya akaryakıt fiyatlarının üzerinde olduğu gerçeği, taşımacılık sektörünün emeğinin karşılığını alamamasına neden olmaktadır. Bu nedenledir ki, sektörler arasında devletin kendi eliyle yaratacağı haksız rekabet ortamı evrensel hukuka ve sosyal devlet ilkelerine aykırıdır. Bu aykırılığın ortadan kaldırılması için şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığı yapan ve yaklaşık 15 milyon kişiyi ilgilendiren, geçimini sağlayan bu sektörde de ÖTV uygulamasının kaldırılması ilkesel açıdan doğru olacak, mağduriyet yaşayan sektörün sorununa çözüm olacaktır” denildi.

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ VE METNİ:

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

83177


Tasarım:DtGaNi