Yayın Tarihi:24 09 2016 19:39(1214)

Anıtkabir’e oyun parkı tepki çekti

Ulu Önder Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir’e bir kargo şirketi tarafından çocuk parkı yapıldı. Anıttepe’deki Anıtkabir yerleşkesindeki mozole yakınına ve kafeteryanın karşısına yapılan çocuk parkı tepki topladı. Anıtkabir Komutanlığı ise parkın yapımına katkı sağlayan MNG kargoya teşekkür etti.

Ata'yı ziyarete gelen vatandaşlar Atatürk'ün ebedi istirahatgahının bulunduğu yerleşkeye, mahalle arasında yapılan çocuk parklarından kondurulmasını “Burası kutsal bir mekan, kutsal mekanda çocuk parkı olmaz. Kimse Anıtkabir'e eğlenmeye, çocuklarını salıncakta sallamaya gelmiyor. Çocuklarımızı Anıtkabir’e eğlendirmek için götürmüyoruz; Ata'yı tanımaları, geçmişimizi öğrenmeleri için götürüyoruz. Bugün Anıtkabir’e çocuk parkı kurulur; yarın mangal, piknik alanı açılıp mesireye çevrilir. Anıtkabir’e saygısızlığı asla affetmeyiz” diyerek sert tepki gösterdiler.

MİMARLARDAN SUÇ DUYURUSU

Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri de Anıtkabir’e yapılan çocuk oyun alanı için ateş püskürdü. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

”Anıtkabir, anı mekanıdır, saygı mekanıdır. Tasarım sürecinde, aslanlı yolda yere döşenen taşlarla, kafanızı yerden bile kaldıramayacağınız bir tasarım kurgulanmıştır. Bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuk sevgisini biliyoruz. Ancak zamandan ve mekandan bağımsız çocuk oyun aletleri koymak saygısızlıktır. Biz çocuklarımıza davranışlarını zaman ve mekana bağlı olarak geliştirmelerini söylüyoruz. Saygı zamanı ve saygı mekanında çocuklar saygı durmak için orada olmalılar. Anıtkabir plastik kaydırak alanı değildir. Ya o ucubeler oradan ya kalkacak ya kalkacak. Koruma kurulu buna izin verdi mi? MNG kargo neye sponsor olduğunu biliyor mu? Bu ucubenin hemen kaldırılması için Büyükşehir Belediyesine, Koruma Kuruluna, Anıtkabir komutanlığına başvuru yaptık. Ayrıca bu mekansal saygısızlığı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Her yıl milyonlarca vatandaşın Ata'sına şükranlarını sunmak için ziyaret ettiği Anıtkabir’de Cumhurbaşkanları İsmet İnönü ve Cemal Gürsel’in de mezarları bulunuyor. 1941 yılında yapımına başlanan ve 750 bin metrekarelik alanda bulunan Anıtkabir 1953 yılında tamamlanmıştı.

KONU TBMM’DE

Anıtkabir'deki tepki toplayan çocuk parkı ile ilgili CHP de harekete geçti. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istedi:

1) Anıtkabir'in her yıl milyonlarca yurttaş tarafından ziyaret edildiği bir saygı mekanı olduğu göz önüne alındığında, çocuk oyun parkı yapmanın anlamı ve gerekçesi nedir?

2) Çocuk parkı yapımı fikri kime aittir; kimlerden onay alınmıştır?

3) Anıtkabir'in bir eğlence mekanı olmadığı, ailelerin çocuklarını oraya Atatürk'ü tanımaları ve anmaları amacıyla götürdükleri göz önüne alındığında, kamuoyunda da büyük tepkilere yol açan çocuk parkının ivedilikle kaldırılması düşünülmekte midir?

4) Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak, Anıtkabir'e kurulan çocuk parkını, Atatürk'ün manevi hatırasına bir saygısızlık olarak görüyor musunuz?

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Anıtkabir'e yapılan çocuk parkına tepki göstererek, “Derhal kaldırılmalıdır” dedi.

Anıtkabir’e yapılan çocuk parkına tepkiler büyüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Anıtkabir'e bir kargo şirketi tarafından çocuk parkı yapılmasını Ulu Önder Atatürk'ün manevi şahsiyetine yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendirdiklerini ve şiddetle kınadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“AKP'nin geçmiş dönem politikalarının devamı olan bu uygulama, siyasi iktidarın Türk ulusuna Atatürk'ü unutturarak, ulusal kimliği yok etme amacının bir parçasıdır. Atatürk ve laiklik karşıtı olduğunu defalarca tescillemiş olan AKP, bu çirkin uygulamalarla, Atatürk’ün ulusun kalbindeki yerini yok edemeyeceğini asla unutmamalıdır.Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, bağımsızlık onurumuzun mimarı, emperyalizmi dize getiren tek ve eşsiz komutan, eşsiz devlet adamı, eşsiz kahraman, mazlum halkların ışığı Büyük Önderimiz'in manevi şahsiyetini incitenler, milyonların ve gelecek nesillerin manevi dünyasında hak ettikleri yeri alacaklardır.”

Anıtkabir’deki bu saygısızlığa imza atanların derhal soruşturulması ve o parkın oradan derhal kaldırılması gerektiğini vurgulayan Demir, “Onbinlerce yurtsever öğretmenin ve eğitim çalışanlarının güç verdiği, her geçen gün katlanarak büyüyen Eğitim-İş, Atatürk’ün manevi şahsiyetiyle ilgili olarak gösterdiği özel hassasiyetle, üzerine düşen sorumlulukların gereğini, sarsılmaz bir kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir” dedi.

Haber: Sözcü

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: vah chp vah 25 09 2016 04:59
tam bir yıkıcı chp zihniyeti çocuklar oynasın diye yapılmış bir oyun parkı gerçi nerde yararlı birşey olsa chp yıkmak için çaba sarfeder

3. Yorum: aslan 25 09 2016 04:00
senin mezarina da tasiyabiliriz istersen bu plastik oyuncaklari i.melih!!!

2. Yorum: aslan 25 09 2016 01:31
cocuklara oyun alanina eyvallah,,, ama buraya bu "ucube'yi koyanlarin babalarinin mezarinin tepesine boyle bir plastik oyuncak dikilirse hos olur mu? bence i.melih'in babasinin mezarina tasimak gerekir bunlari... kaldiran dusunceye tsk'ler...

1. Yorum: saygısızlık 25 09 2016 00:39
atamazın maneviyatına ve milletimize yapılan büyük saygısızlıktır. sorumlular yargılanmalıdır.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

74656


Tasarım:DtGaNi