Yayın Tarihi:15 12 2016 19:57(1702)

Türkiye 500 ton domuz etini ne yapacak

Resmi Gazete'nin 7 Aralık sayısında yayınlanan tebliğe göre, Et ve Süt Kurumu, Moldova Cumhuriyeti'nden 500 ton taze, soğutulmuş veya dondurulmuş domuz eti ithal edecek.

Resmi gazetenin 7 Aralık'taki sayısında yayımlanan domuz eti ithalatına izin verilen tebliğ, Meclis'e taşındı. Konuyla ilgili soru önergesi veren CHP'li Fikri Sağlar, "Böyle bir ihtiyaç nereden doğdu? Ürün Türkiye'de kim tarafından, nerede ve nasıl kullanılacak?" diye sordu.

Resmi Gazete'nin 7 Aralık sayısında yayınlanan tebliğe göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olan Et ve Süt Kurumu, Moldova Cumhuriyeti'nden 500 ton taze, soğutulmuş veya dondurulmuş domuz eti ithal edecek. Bu ithalat sıfır gümrük vergisiyle olacak.

Tebligatta Et ve Süt Kurumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olmasına rağmen, 500 ton domuz eti ithalatını Ekonomi Bakanlığı'nın üstlenmesi de yine tartışma konusu oldu. İthal edilecek domuz etinin ne amaçla ithal edildiği ve nerede kullanılacağı konusunda ise açıklama yapılmadı.

MECLİS'E TAŞINDI

Konuyu Meclis'e taşıyan CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, "Böyle bir ihtiyaç nereden doğdu? Ürün Türkiye'de kim tarafından, nerede ve nasıl kullanılacak?" diye sordu.

Fikri Sağlar'ın Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şöyle:

"Dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olduğu iddiasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti’nin 4 milyon nüfuslu Moldava’dan domuz eti, süt ve süt ürünleri, tereyağı, yumurta, reçel, pasta, meyve suyu ve çakal eriği ithal edeceğine dair karar 7.12.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.

Tarım sektöründe ithalat artık alışageldiğimiz bir duruma dönüşmüştür. Seçim bölgem Mersin’de bile narenciye 20-30 kuruşa satılırken; sebze ve meyve ithalatı devam etmektedir. Ayrıca yalnızca tarım değil hayvancılık alanında da benzeri durum yaşanmakta, damızlık büyükbaş hayvan ithalatı artarak devam etmektedir. Gerekçesi de kırmızı et arzının talebi karşılamaması sonucunda fiyatlardaki yüksek seyir olarak açıklanmaktadır.

Türkiye hayvancılık bakımından elverişli bir konuma sahipken, et ithal etmesine anlam vermek mümkün değildir. Hele ki domuz avı yasağını kaldırmak yerine, domuz etinin ithal edilmesi açıklanamayacak kadar gülünçtür.

Bu çerçevede:

1) Türkiye, Moldova'dan 500 ton domuz eti ithal edecek mi? Edecekse hangi talep doğrultusunda edecek? Böyle bir ihtiyaç nereden doğdu?

2) Eğer ithalat söz konusu olmayacaksa tebliğde neden böyle bir ürün yer alıyor?

3) Ürün Türkiye'de kim tarafından, nerede ve nasıl kullanılacak?

4) Neden Türkiye’de domuz avı yasağı yasağını kaldırmak yerine, Moldova’dan domuz eti ithal edeceksiniz?

Kaynak: Odatv.com

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: doğan baş 18 12 2016 06:34
rahmetli turgut özal bir konuda karar vereceği zaman..
eğer muhalafet karşı çıkarsa..doğru olduğunu düşünür yaparmış...
eğer muhalafet susarsa yapmazmış...bilginize

3. Yorum: aslan 15 12 2016 23:54
inanislarina gore domuz eti yemek yasak olmayan insanlarin ihtiyaclari icin olabilir? herhalde, istemeyenlere zorla yedirmezler... asgari ucretin 1500-1600 euro oldugu avrupa'da en fazla kilosu 10-20 euro arasi buyukbas ve kucukbas eti alinabiliyorken, isteyen 3.5 euro'ya domuz eti yiyebilmektedir. ulkemizde ise 1000-1300 tl asgari ucretli birisi kilosu 50-70 tl'ye satilan eti ancak vitrinde seyredebilmektedir.

2. Yorum: yeşil 15 12 2016 22:34
bizim köylerimizde organik domuzlar sürü halinde geziyorlar.hatta köy içlerine kadar iniyorlar.dışarıdan getirmeye ne gerek var.kendi avcılarımızdan cüzi bir paraya alsalar olmazmı.anlamak mümkün değil.

1. Yorum: yenimaleli hıfzı 15 12 2016 21:15
geniş düşünmek lazım. doğal hayatı korumak babında - mesala aç kurt sürülerinin şehirlere inmesini engel mahiyetinde - çalışmalar söz konusu olabilir. hayvanat bahçeleri için- arslan , kaplan , ayı v.b.etçiller için - lazım olabilir. kedi maması için , köpek maması için olabilir.ihtimaller bunlar aklıma gelen.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

385705


Tasarım:DtGaNi