Yayın Tarihi:16 12 2016 19:50(3057)

'ALLAH ALLAH' Diye Soymuşlar!

Sinop İl Müftülüğü hizmet binasında yapılan harcamalarla devletin binlerce TL zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında usulsüzlüklerin boyutu gözler önüne serildi.

Gazetemizin 14 Aralık Çarşamba tarihli ve 1823 sayılı nüshasında gündeme getirdiğimiz ‘Çıkılan kat yasal mı, kaçak mı?’ başlıklı haberle ilgi yaptığımız araştırmalar sonucunda vahim durum ortaya çıktı. Belgelere yansıyan verilerde devletin resmen zarara uğratıldığı tespit edildi.

DOSYA İŞLEMDEN KALDIRILDI

Meydankapı Mahallesi, Kıvrım sokakta bulunan Sinop İl Müftülüğü binasında yapılan harcamaların usulsüz olduğu yönündeki iddialara yönelik Cumhuriyet Başsavcılığı 26.02.2016 tarihinde soruşturma başlattı. Ancak dönemin valisi Yasemin Özata Çetinkaya tarafından “dosyanın işlemden kaldırılması”kararı verildi.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARI GERİ ÇEVİRDİ

Bu karara karşılık olarak Sinop Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Samsun İdare Mahkemesine edilen itiraz sonucunda soruşturmanın başlatılmasına karar verildi. Bölge İdare Mahkemesi 2016-102 esas 2016-113 karar numarası ile 26.05.2016 valilik makamının işlemden kaldırma kararını bozarak, konunun araştırılması için 3 bilirkişi tayin etti. Dönemin valisi Kemal Cirit, soruşturma izni vererek dosyanın araştırılmasını sağladı.

KAT KAÇAK ÇIKTI

Gazetemizin yapmış olduğu araştırmalar neticesinde müftülük binasının çatı katının kaçak olduğu, çıkılan bu kat için Sinop Belediyesi’ne herhangi bir müracaatın olmadığı bilirkişi raporuna yansıdığı ortaya çıktı. Bu durum İmar Kanunu’nun 26. ve 32. Maddelerine aykırı olarak ruhsatsız ve izinsiz yapıldığı ve TCK’nın 184. Maddesine göre “İmar kirliliğine sebep olma suçunu teşkil ettiği sonucunu doğurdu.

19 KEZ DOĞRUDAN TEMİNLE İŞ YAPILMIŞ

Binada yapılan işlere karşılık uçuk rakamlarla ödemeler yapıldığı bilirkişi raporlarında yer alıyor. Ayrıca bütün harcamaların ihale usulü yerine doğrudan teminle yapıldığı dikkatlerden kaçmıyor. 19 kez doğrudan teminle kaçak olan çatı katına eski parayla toplam 350 milyar + kdv harcandığı ve buna rağmen binanın daha da bitmediği açıkça görülmekte.

MALZEME BİRİM FİYATLARINDA FARKLILIKLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Konuya ilişkin bilirkişi raporuna yansıyan fiyat farklılıkları bu kadar da olmaz dedirten cinsten. Öyle ki raporda ayrıca 3 ay önce 8 TL’ye alınan çimentonun 5 ay sonra 13 TL’ye alındığı yer alıyor. 16.04.2016 tarihinde granit 15 TL iken 15.08.2016 tarihinde 35 TL’ye fatura ediliyor. Bir başka faturada ise bu fiyatın 44 TL’ye çıktığı görülüyor. Yapılan işlerde dikkat çeken bir başka ayrıntı ise 27 kapının yapıldığı gösteriliyor ancak, inceleme sonucunda bu sayının 13 olduğu tespit ediliyor.

YAPILMAYAN İŞLER, YAPILDI GİBİ GÖSTERİLMİŞ!

Raporda ayrıca, yapılmadığı halde yapıldı gibi gösterilen birçok kalem iş yer alıyor. Raporda, toplam 770 torba çimento ve 160 metreküp kum alındığı, yapılan işlerin dikkate alındığında ise alınan bu malzeme miktarlarının fazla olduğu, bu miktarın dört kat binaya eş değer olduğu belirtiliyor. Ayrıca 430 metre kare granit yapıldığı fakat bu kadar bir iş mevcuduna rastlanılmıyor. Tüm bunların yanı sıra raporda 470 metrekare mantolama imalatının ödendiği ancak yerine bu miktarda imalatın yapılmadığı ve 240 kg’lık bir kazanın borusuna 100 kg boya harcandığı, böyle bir imalatın yerinde olmadığı gibi teknik olarak da mümkün olmadığı bilirkişi raporlarında mevcut.

Bizler bir Müslüman olarak bu işe vicdanımız elvermiyor. Tüm bu olup bitenlerin ardından biz de buradan soruyoruz.

1- Dönemin valisi Yasemin Özata Çetinkaya niçin bunun araştırılmasına gerek duymadı?

2- Şuan FETÖ’den tutuklu olan eski Sinop İl Müftüsü Mustafa Erkan, son model Mercedes arabaya nasıl bindi?

3- Yapılan bu işlerden kim, nasıl nemalandı?

4- Ya o müftülükte bu işle ilgili olarak soruşturma açılan, görevi kötüye kullanan 10 kişi tutuklanırsa, o memurların çocukları ne olacak. Aileleri ne yapacak.

5- Bu işin bu soygunun sorumlusu kim olacak. Kim bu işin arkasında duracak.

6- Daha önce gelen başka bir kurumla ilgili olarak gelen iki müfettişe kim siyasi baskı yaparak konuyu ört bas ettirdi.

Bunları ileride belgeli olarak yayınlayacağız. Camilerde yardım parası adı altında toplanan paraların hangi vakıfa aktarıldığı bu vakıfta kimlerin yer aldığını, bu paralarla hangi camiiler hangi kuran kursları yapıldı. Kimler bu işlerle ilgili ihya oldu. Bizler gazete olarak bu soyguna dur diyeceğiz

Kaynak: Sinop Pusulası

Facebook'ta Paylaş
6. Yorum: magdur elemanlar 17 12 2016 06:52
durağan devlet hastanesi aşçısına hacılar müslümanlar sigorta girişi olmadan çalışmış gibi sahte bonservis belgesi vererek eleman çalıştırıyolar müdür yardımcıları bilerek usulsüzlüğe yumuşak koltuk altından gitmesin diye göz yumuyo haketmeyene haksız kazanç sağlatarak devleti zarara uğratıyolar dürüst yöneticiler hey gidi hey neler dönderiyolar evrak incelenirse sgk sorulursa esnaf müdürler çalışan şeytan 3geni ortaya çıkacaktır. sayın yetkililer

5. Yorum: şahit 17 12 2016 05:39
acaba f.k kimler peşkeş cekti ihalesiz daha neler neler

4. Yorum: cancan 17 12 2016 02:00
camilerde bayram ve cuma namazlarını para ile kılan tek milletiz. hiç hoş görmediğim iğrenç bir götüntüdür bu.. adam namazdan çıkıyor, önünde bir havlu serilmiş ve havlunun başında ise "allah rızası için" diye bağıran bir cazgır.. hatta son zamanlarda milletten para almak uğruna, cami çıkışlarında insanlara lokum dağıtmaya başladılar. ehh lokumu yedin, 5 lira olsun vermen lazım.. sahtekarlar. düşünsenize; müftülükler bile camiler aracılığı ile halkı soyuyorsa, gerisi ne yapmaz...

3. Yorum: aslan 17 12 2016 01:33
yazinin basligi cok hosuma gitti! aci aci kahkahayla guldum... tam da dini butunlere uygun bir davranis!

2. Yorum: 9.köy 17 12 2016 00:10
mersedes ve müftü:tencere kapak!!!

1. Yorum: ne ayıp 16 12 2016 22:06
bir ordamı kı ilçe müftülükleri daha da fazla her hafta cuma para topla kuran kursuna veya camilere ama paraların nereye gittiği m belirsiz


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

93404


Tasarım:DtGaNi