Yayın Tarihi:27 07 2017 05:30(1058)

Müftülük Nikahının Resmileştirilmesi Toplumu Bölmeye Yöneliktir

Ülkemiz boğucu iç ve dış sorunlarla mücadele ederken, hükümet tarafından müftülüklere nikah kıyma yetkisinin verilmesini öngören kanun tasarısını derin bir üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz.

İtirazımız dini nikaha yönelik asla değildir. Çünkü dini nikah hukukumuza göre zaten serbesttir. Sorun, müftülükler tarafından kıyılacak nikahın da resmileştirilmesi ve belediye nikahının yerini alacak olmasıyla ilgilidir.

Şöyle ki, bu düzenlemeyle toplum, “müftüye nikah kıydıranlar” ve “belediyeye nikah kıydıranlar” diye bir kez daha bölünecektir. Müftülere nikah kıydıranların ne kadar dindar, belediyelere nikah kıydıranların ise dinsiz olduğu teması işlenecektir.

Toplumumuzun karşı karşıya olduğu farklı kırılma hatları, bu defa doğrudan doğruya toplumun bel kemiği olan aile kurumunun içine girecektir.

İşte bu sebeple resmi nikah, Anayasamızın 174/4. maddesiyle koruma altına alınmış olan İnkılap Kanunları arasında sayılmaktadır. Şu halde; dini nikahı resmileştiren düzenleme Anayasanın özüne aykırıdır.

Ortadoğu’nun iç savaşların pençesinde yakılıp yıkılmasının arkasında laik toplum ve devlet düzenlerinin yerleştirilememiş olmasının en temel sebep olduğu ortaya çıkmıştır.

Küresel güç odaklarının Ortadoğu’nun yangınını Türkiye’ye sıçratmak için sahneledikleri tüm oyunların şu ana kadar boşa çıkmış olmasının sebebi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluştan itibaren laik bir düzeni benimsemiş olmasıdır. Masumane gibi görünen gerekçelerle takdim edilen müftülük nikahının resmileşmesi ise laik düzeni doğrudan tehdit etmektedir.

Bu gerçekleri ve duyduğumuz derin kaygıyı başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimleri ile siyasi iktidarın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dikkatine sunuyoruz.

Saygılarımızla.

Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: tekkeşoğlu 28 07 2017 13:31
amerikada hristiyanklar ve yahudiler kendi hahamlarinin papazlarinin kiydigi resmi nikahla evlenebiliyor ama hala amerikadaki camilerimizde kiyilan nikahlar resmi degil, yani sizin anlayacaginiz biz muslumanlar o kadar pisirik bir ummet haline gelmisizki dinlere verilen bu haktan yaralanmak icin bile kanun tasarisiyla abd meclisine basvurmaktan bile o kadar korkuyorlarki alllah c.c. den bu kadar korkmuyorlar,turkiyedede durum ayni

3. Yorum: aslan 28 07 2017 01:38
avrupali nikahtan usanmis ve gençlerin en az uçte biri nikahsiz ayni evi paylasiyor, çocuk yapiyor, ortak vergi veriyor, ortak gayrimenkul satinaliyorlar. yani belediyede imzaladiklari bir sozlesme ile evlilikte olabilen tüm hukuki konulara uyuyorlar. bu birliktelik iyi gitmiyorsa mahkeme, avukat ,,, ugrasmiyorlar. turkiye'de de buyuk kentlerde birliktelikler bu sekilde olmaya basladi zaten. ayrica, ıslamdaki evliligin kurallari bundan daha basit...

2. Yorum: gökbörü 27 07 2017 15:32
bu kadar korkmaya gerek yok - batıda nıkahı papaz kıyıyor kardeşim biz başka şeylerde ayrılmayalım -din -dil -ırk mezhep vs. nıkah kıymak çok önemli bır konu değil aşalım bunları artık.

1. Yorum: vatandaş 27 07 2017 10:32
kardeşim biraz düzgün bi konu işleyinde okuyanda inansın


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

15980


Tasarım:DtGaNi