Yayın Tarihi:26 11 2017 01:38(1782)

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesine dair destek ve izleme hizmetlerinin verildiği, çalışma usul ve esasları yönetmelikle belirlenen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğümüz 15.08.2017 tarihinde Bakanlık Onayı ile kurulmuş olup Gelincik Mah. Zübeyde Hanım Cad. No:4 adresindeki Sinop Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü binasında hizmete başlamıştır.

Şiddet; kişinin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı içermektedir. Kadına yönelik şiddet coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğretim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde son derece yaygın görülen bir olaydır. Gelişmiş ülkelerde yapılan çalışmalarda kadınların 1/3’ü ile 2/3’ünün eşi tarafından şiddete maruz kaldığı saptanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran daha yüksek olup %20-50 civarındadır. 2013-2014 yıllarında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından yürütülmüş ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’na göre Türkiye genelinde hayatının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten kadınların oranı %36, son 12 ayda ise %8’dir. Başka bir ifadeyle, her 10 kadından yaklaşık dördü eşi veya birlikte olduğu erkeklerin fiziksel şiddetine maruz kalmıştır. Yine araştırmaya göre ülke genelinde evlenmiş kadınların %12’si yaşamının herhangi bir döneminde, %5’i ise son 12 ay içinde cinsel şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Ekonomik şiddet biçimleri; kadının çalışmasına engel olma ya da işten ayrılmasına neden olma, ev harcamaları için para vermeme ile kadının gelirini elinden alma olarak tanımlanmış, yaşamının herhangi bir döneminde kadınların dörtte biri, son 12 ayda ise kadınların onda biri ekonomik şiddete maruz kalmıştır. Son olarak Türkiye genelinde, her 10 kadından yaklaşık 3’ü en az bir kez ısrarlı takibe maruz kalmıştır. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan, ilk kez ülkemiz tarafından imzalanan ve onaylanan ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” (İstanbul Sözleşmesi) kadına yönelik her türlü şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak, ortadan kaldırmak, şiddet mağdurlarının korunması amacıyla politika ve tedbirler geliştirmek, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanmıştır.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) de şiddet olgusunun nedenleri, varlığı ve sonuçları ile tek elden ve çok yönlü mücadele edilmesi amacıyla kurulmuştur. Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri verilmektedir. Yani Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri aile içi şiddete maruz kalan kadınların ve çocukların yaşadığı şiddet sonrasında gereken tedavi hizmetlerini koordine etmek, şiddet mağduru kadınlara, varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaç durumunda barınma yeri sağlamak, hayati tehlikenin bulunması halinde koruma altına almak, geçici maddi yardımlar yapmak, hukuki destek vererek dava takipleri yapmak, iş edindirmeye yönelik destek, şiddet uygulayanlara eğitim ve danışmanlık desteği gibi temel destekler sunmaktadır.

Gizlilik ve mahremiyetin temel prensip olduğu Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde alanında uzman meslek elemanları şiddet mağduru bireylerle birebir özel görüşmeler yaparken onların güvenliklerini mutlak biçimde sağlayıcı tedbirler de alınmaktadır.

Siz de Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine (ŞÖNİM’lere) bizzat başvurarak, emniyet güçleri aracılığıyla ve ALO 183’ü arayarak hizmetlerden yararlanabilir ya da ihtiyacı olan birinin yararlanmasını sağlayabilirsiniz. İçinde yaşadığımız toplumun bütün bireylerine ve aileye zarar veren kadına yönelik şiddetin artık hayatımızdan tamamen çıkması için devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve tek tek fertler olarak birlikte mücadele edelim. ŞİDDETE SESSİZ KALMAYIN, KORKMAYIN, UTANMAYIN, ORTAK OLMAYIN.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

84722


Tasarım:DtGaNi