Yayın Tarihi:10 12 2017 20:28(1115)

Gerze MYO’da Gazilerimiz Öğrencilerle Buluştu

Gerze Meslek Yüksekokulunda, Sinop Üniversitesi Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübünün organize ettiği “Gazilerimizle Söyleşi” konulu bir program düzenlendi.

Gerze Meslek Yüksekokulu Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye; Yüksekokul Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Sedat İpar, Md. Yrd. Öğr. Gör. Mehmet Keskin, Akademik ve İdari personel, öğrenciler ile Kore Gazilerimiz Ahmet Seyfi İlhan ve Cahit Kuruoğlu ile İstiklal Savaşı gazisi Harun Gençgün'ün oğlu Ali Gençgün katıldı.

Ebediyete göç eylemiş tüm şehit ve gazilerimizin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına yapılan Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Gerze Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Sedat İpar, şehitlik ve gazilik kavramlarının Türk Milleti için ne denli önemli olduğunu vurgulayarak; “Türk Askeri kuvvetleri Orta Asya Bozkırlarından Anadolu’ya, Anadolu topraklarından Avrupa kapıları dâhil olmak üzere her daim yiğitlikle savaşmış, hüküm sürdükleri coğrafyalarda mutlak barışı ve huzuru tesis etmek için mücadele etmiştir. Kore’den Kıbrıs’a, Bosna Hersek’ten Afganistan’a, Kosova’dan Somali’ye ve yakın geçmişte Suriye’nin kuzeyinde olduğu gibi mazlum insanların özgürlüğünü sağlamak adına üzerine düşeni gönüllülük esaslı olarak yapmaktan asla çekinmemiş, bu uğurda nice kahraman canını feda etmiştir” dedi.

“1950-1953 yılları arasında meydana gelen Kore Savaşına Birlemiş Milletlerin çağrısı üzerine dönemin hükümetinin görevlendirmesi ile katılan Türk Askeri Birliklerinin, bu savaşın kilit noktalarında çok önemli roller üstlendiğinden bahseden İpar, bu birliklerin Türk Askerinin sadece cenk alanındaki üstün başarısını bir kez daha cihana göstermekle kalmamış diğer taraftan Azerbaycan Milli Şairi Ahmed Cevad’ın mısralarında geçen “Vefalı Türk” kavramının doğruluğunu da savaşta bitap düşen Kore Halkına ve özellikle yetim veya kimsesiz kalan çocuklara yardım ederek perçinlemiştir. Bu sebeptendir ki, savaşın üzerinden yaklaşık 65 sene geçmesine rağmen Güney Kore’de, Türk Askeri ve gıyabında Türk Milleti büyük saygı ve sevgi ile anılmaktadır” dedi.

Daha sonra Kore Savaşı hakkında ayrıntılı bilgiler vermek için kürsüye gelen Sinop Üniversitesi Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübü Akademik Danışmanı ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Sabri Boztepe, “Tuğgeneral Tahsin Yazıcı” komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5.090 kişilik 241. Türk Alayının, 17 Eylül 1950 tarihinde İskenderun limanından hareket ederek, Kore’deki BM birliklerine katıldığını ve Kore’de 721 şehit verdiğimizi, bu şehitlerimizin arasında 11 Sinop’lu olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında, 28 Kasım 1950 tarihinde düşmanla ilk teması sağlayan Türk Askeri Birliklerinin, savaşın sona erdiği 27 Temmuz 1953 tarihine kadar; savaş azim ve iradesini koruyarak, Kore Savaşının her safhasında her türlü muharebe harekâtına katıldığını, üzerine düşen tüm görevleri en iyi şekilde yerine getirdiğini belirtti. Savaş fotoğrafları üzerinden anlatımlar gerçekleştirdi.

Programın son bölümünde söz alan kahraman gazilerimizden “Ahmet Seyfi İlhan, o dönemlerde yaşadıklarını anlattı. İlhan “Üniversite okumak istedim. Ancak ailem bu duruma karşı olduğu için ben de subay olmak için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne başvurdum. Savaş yıllarında ordu içerisine haber geldiğinde kura çekilerek Kore’ye gidecek birlikler içerisinde görevlendirildim. Her ne kadar komutanım Refik Tiryaki beni sevdiğinden yollamak istemediyse de, savaşa ordumuzu temsil etmek için gönüllü olarak katılmak istediğimi belirttim. Kısacası Kore’ye kendi isteğimle gittim. Kore’ye gitmeden önce Seferihisar’da gerçek savaş koşullarında bir eğitim gerçekleştirdik. Eğitimin kalan kısmı da İskenderun’dan Kore’deki Pusan limanına kadar gemi ile yolculukta geçen 3 haftalık sürede verildi dedi. İlhan konuşmasını; Allah’ım hiçbir millete savaş göstermesin. Gençler sizlerin de Vatan sevginiz hiçbir zaman azalmasın. Bizler zamanında verilen vazifemizi hakkıyla yerine getirmeye çalıştık. Yeter ki Vatan Sağolsun. Sizler de bizlerden sonra ve sizlerden sonrakilere bu vatan sevgisini aşılamak birinci vazifeniz olsun” diyerek sonlandırdı.

Programın sonunda Gerze Meslek Yüksekokulu öğrencileri gazilerimizin elini öperek, hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

396149


Tasarım:DtGaNi