Yayın Tarihi:27 12 2017 04:40(3041)

Boyabat'ın Yetiştirdiği Kültür Mirası: Muharrem Büyükkayıkçı

Yazı sanatına yeni bir boyut: Hatigrafi Sanatı

Muharrem Büyükkayıkçı Karadeniz’in incisi Sinop ilinin Boyabat ilçesinde yetişmiş bir kültür mirasımızdır.‘’Hat bilmek had bilmektir.’’ sözü ile yola çıkan Muharrem Büyükkayıkçı uzun süren kaligrafi ve hat sanatı çalışmalarını halen öğretmenlik yapmakta olduğu Ankara da sürmektedir. Çalışmalarını geleneksel hat estetiğinde kaligrafi çalışmaları olarak yorumlayan Büyükkayıkçı, kaligrafi sanatına yeni bir tür kattığını ve bu sanatını da Hatigrafi Sanatı olarak adlandırdığını belirtiyor. Çalışmalarında özgün bir tarz kullanan Büyükkayıkçı güzel yazı sanatını tanıtmak ve sevdirmek için sanat çalışmalarını mütevazi atölyesinde öğrencileriyle birlikte sürdürmektedir. Atölyesi Ankara iline bağlı Gölbaşı ilçesinde bulunmaktadır. T.C.Gençlik ve Spor Bakanlığı Gölbaşı Gençlik Merkezinde halen Kaligrafi Kursu vermektedir. Bununla beraber başka kurum ve kuruluşlara da destek vermektedir. Ayrıca çeşitli eserleri ile karma sergilere katılmıştır.

Çalışmalarını ‘’ 1987 ‘den 2017 ‘ye yazı yolculuğunu ‘’ teması ile Hatigrafi Sergisinde sanat severlerle buluşturan ilçemizin önemli bir değeri Muharrem Büyükkayıkçı 1970 Sinop Boyabat doğumludur. İlk ve orta öğretimini Boyabat’ta, liseyi Çanakkale Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesinde tamamladı. 1987 yılında girdiği KTÜ Giresun Eğitim Yüksek Okulu Sınıf Öğretmenliği Bölümünü bitirerek 1991 yılında Ankara’da Sınıf Öğretmeni olarak göreve başladı . Sanatla bağını hiç koparmayan Büyükkayıkçı 1993 yılından bu yana Ankarada çeşitli okullarda okul müdürlüğü ve sınıf öğretmenliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babası olan Büyükkayıkçı halen eğitim ve sanat çalışmalarını devam etmektedir.

Hatigrafi yazı sanatı olarak adlandırıldığı çalışmalarını ; Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte kabul edilen Latin harfleri ve İslam kültüründen gelen Hüsnü Hat sanatını harmanlayarak oluşturmuştur.Temel olarak Hatigrafi Sanatı, Latin harflerinin hat sanatı estetiğinde geleneksel çizgi ve istif anlayışı ile yazılmasıdır.Çalışmalarını kaligrafi sanatından ayıran en önemli fark harflerin belirli bir çizgisel denge içerisinde kompozisyon kurularak yorumlanması yani istiflenmesidir.

Hatigrafi Sanatı ‘’Gelenekten gelen Hüsnü Hat sanatının çizgi ve istif anlayışının ruhunu yansıtmaktadır’’diye açıklamaktadır. Önemli fuar, festival ve sergilere katılarak yazı yazma sanatına ilgi duyan sanatseverle bir araya gelerek pratik uygulamalarla bu önemli sanatımıza katkı sağlamaya, öğrenmek isteyenlere yardımcı olmaya devam etmektedir.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: mehmet büyük kayık iyi al ... 28 12 2017 17:19
büyük üstad yüreğine emeğine sağlık, seninle gurur duyuyoruz sen boyabat omuzun yetiştirdiği birkaç cevherden birisin rabbim yolunu açık etsin başarılarının devamını dilerim


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

46008


Tasarım:DtGaNi