Yayın Tarihi:07 04 2018 03:26(1844)

Sinop diye bir yer kalmayacak

Türkiye'nin nükleer santrale ihtiyacının olmadığını savunan EMO Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, 'Sinop İnceburun Nükleer Santrali için günde 28 milyon metreküp Karadeniz suyu, soğutma suyu olarak kullanılacak. İlerleyen yıllarda Sinop diye bir yer kalmayacak, Sinop, Samsun, Ordu'da balık yok olacak' dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan ve Burcu Düzgün Çoban’ın sunduğu Haberin Sesi programına telefonla bağlanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali hakkında değerlendirme yaptı. Türkiye’nin nükleer santral enerjisine ihtiyacı olmadığını vurgulayan Özdağ, santral gerçeklerinin korkutucu boyutlarda olduğunu savundu.

GERİ KALAN ALANA NE YAPILACAK?

TBMM tarafından onaylanan ve gündeme alınan Mersin Akkuyu ve Sinop İnceburun olmak üzere iki nükleer santral anlaşması olduğunu belirten Başkan Özdağ, “İnceburun’daki santralin kurulu gücü 4 bin 560 megawatt, Akkuyu’nun 4 bin 800 megawatt. Peki, Türkiye’nin böyle bir enerji yatırımına ihtiyacı var mı? Şu an itibariyle Türkiye’nin kurulu gücü yaklaşık 86 bin megawatt. 7 Kasım 2017 verilerine göre, Akkuyu ve Sinop hariç mevcut tesislerle ve devam eden projelerin toplamı yaklaşık 108 bin megawatt. İnceburun’la ilgili ÇED raporunu satır satır okudum. Sinop İnceburun Nükleer Santrali, Hamsilos’a 3 km, Sarıkum Sulak Alanı’na 5 km, Sinop şehir merkezine 15 km uzaklıkta. Nükleer santral için ayrılan alan ise 10 milyon metrekare, bunun sadece bir milyon metrekaresine santral kurulacak, geri kalanına ne yapılacağı belirtilmemiş” şeklinde konuştu.

2 MİLYON KAMYONLA HAFRİYAT TAŞINACAK

ÇED raporunda yazan maddeler hakkında bilgi veren Özdağ, Sinop anlaşmasında ‘Nükleer atıklar Türkiye’nin sorumluluğundadır, Türkiye’de depolanacaktır’ şeklinde vahim bir maddenin yer aldığını kaydetti. Başkan Özdağ, “O zaman Sinop’ta ayrılan büyük alana nükleer atıklar depolanacak, bu konuda büyük bir endişe yaşıyoruz. Bir diğer endişemiz ise bu da ÇED raporunda yer alıyor. İnşaat süresince 32.6 milyon metreküp hafriyat yapılacağı yazıyor. Bu korkunç bir rakam, 27 tonluk hafriyat kamyonu ile taşınırsa, 2 milyon 561 bin kamyon malzeme oluyor. İnceburun gibi küçücük bir adada, bu kadar büyük bir hafriyat çalışması demek Sinop şehir merkezini en az 10 yıl yaşanamaz hale getirmek demek” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR ENERJİ BUNA DEĞMEZ

Özdağ, santral için günde 28 milyon metreküp Karadeniz suyunun soğutma suyu olarak kullanılacağını kaydetti. Deniz suyundaki bütün canlıların yok olacağını belirten Özdağ, “Santralin 60 yıl boyunca işletileceği raporda yazıyor. O kadar sürede denizde hamsi mi kalır, hamsiye bir huzur verin. Karadeniz’in akıntı yönleri batıdan doğuya doğru ilerleyen yıllarda Sinop diye bir şey kalmayacak, Sinop’ta balıkçılık bitecek, bunu iddia ediyorum. Hatta uzun yıllar sonra Samsun, Ordu’da da balık kalmayacak. Hiçbir enerji buna değmez, Türkiye’nin buna ihtiyacı yok” diye konuştu.

Kaynak: Zeynep Irmak ÖCAL - habergazetesi.com.tr

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: datcalı 09 04 2018 00:42
aptallıgın luzumu yok!!!gelismis dunya ulkelerı 2022 ye kadar tum nukleer santrallerını kapatıyor ayrıca bu ulkeler 1987 den berı kendı ulkelerıne nukleer santral yapmıyor!!! bılıp bılmeden agzı olan konusuyor!!!

2. Yorum: boyabatlı 08 04 2018 17:01
dünyanın geişmiş ülkelerinde onlarca var ve ülkeler gelişim büyüyor ve bakıyorum iş türkiyede olunca çok zararlı yok olcagız algızı yapıyorlar gecmişdede aynısını yapmadılarmı halen kendi otomobilimizi bile yapamayan bir ülkeysek bu tip kafaların yüzünden nükleger enerji en temiz ve sürekli enerji demektir sinop'un kalkınması için çok büyük bir adımdım binlerce kişiye iş kapısıdır enerjiye dışa bağımlılıktan kurtulma en önemlisi nükleğer güze ve teknolejiye sahip bir ülke olunacak ülkemizdeki bu kafa yapısına sahip insanlar yüzünden 100 yıldır yerinde sayan bir ülke halindeyiz gecin bunları bulgaristanda bile var siz nenin peşindesiniz peşine takılıp gittiğiniz kim siz kime hizmet ediyosunuz siz isminin türk ama gercekte kimsiniz

1. Yorum: gönlübol 07 04 2018 16:42
ya arkadaş bu santrala ne karşı çıkan var nedemek sinop diye bir şeykalmayacak bilip bilmedan her kafadan bir ses geliyor geçin bu ayakları işinize bakın yüz ölçümü konya kadar olan isveçte 4 adat nüluer santral var avrupa genelinde 450 adat santral var geçin bunları


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

16757


Tasarım:DtGaNi