Yayın Tarihi:07 09 2018 18:21(2059)

Çeltik ektiler, ot biçecekler!

Çeltik hasat sezonu yaklaşırken çeltik üreticisi de kara kara düşünmeye başladı. Bu yıl çeltik tarlalarını basan otun çeltik rekoltesini ciddi biçimde düşürmesi bekleniyor...

Çeltik hasat sezonu yaklaşırken çeltik üreticisi de kara kara düşünmeye başladı. Bu yıl çeltik tarlalarını basan otun çeltik rekoltesini ciddi biçimde düşürmesi bekleniyor. Bir çok çeltik tarlası ota boğulurken üreticinin de tarlayı gözden çıkardığını belirten Yalnızkavak Sulama Kooperatifi başkanı Arif Erdoğdu; bu yıl otla mücadelede başarılı olunamadığını söyledi. Erdoğdu geçen yıl çeltik tarlalarına atılan çeltik ot ilacının bu yıl dolardaki yükseliş olmadan önce 3 misli atıldığını fakat ota çare olmadığını belirterek; “Çeltik üretimi oldukça zor ve meşakkatli bir ,iş. Çiftçimiz çeltik üretimi konusundaki yıllarının deneyimi ve birikimi le tarlasının ekiyor. Hiç bir bilimsel destek almadan yıllardır ektiği tarlalar bu yıla kadar ne böyle bir ot ne de otla mücadele gördü. Üreticimiz ilaç atmak için girdiği tarlalarda ekmekten fazla zaman harcadı. Ne attıysa kar etmedi. Bilinen tüm ilcalar denenmesine karşılık sonuç alınamadı. Neredeyse tüm tarlalarda ot bulunurken bu orana %40’lere dayanmak kimi tarlalarda ise %100 varan ot salgını bulunmaktadır. Bu seneye kadar ot yüzünden çeltik tarlalarının bu kadar verimsiz olduğu görülmemişti.. Neden? Nasıl oldu? bilinmiyor? Otla mücadele için bilimsel bir destek gerekiyor. Tarlalarımız, çeltik yerine halk dilinde darı olarak bilinen ve birkaç çeşide ayrılan her biri için ayrı ayrı ilcaların kullanıldığı ot ile mücadelede artık bilimsel bir desteğe ihtiyacımız. Bu yıl bir çok üretici zararını nasıl karşılayacak? Umudunu bağladığı çeltik tarlada kalmak üzere. Çeltiğini tarladan kurtaran vatandaş ise yarısı ot yarısı çeltik biçerek zararını telafi etmenin peşinde. Şimdiden üreticilerimizin bir kısmı çeltiği tarladan kaldırmayı düşünmüyor. Bir kısmı ise duyduğumuz kadarı ot yakıcı buğday ilaçları kullanarak gelecek yılı kurtarmak için çeltiğinden vazgeçmiş çeltiğini yakmıştır. Özellikle bu dönem çeltik tarlalarının, ve tarlalarda kullanılan ilaçların bilimsel olarak incelenmesini, vatandaşın zararını giderecek önlemler alınmasını gelecekteki sezona tedbirli girilmesini istiyoruz” dedi.

Erdoğdu, susuzluk belirtilerine rağmen umutla tarlalarına sarıldıklarını, geçim kaynağı olan çeltiği ektiklerini, Allah’ın yardımı ile su kıtlığı çekmediklerini fakat bu kez de ota yenildiklerini belirterek; “Sudan korkuyorduk su geldi, Ama bu yüzyılda bir otu yok edemedik. Bu ne biçim bir ottur çiftçi bundan bir şey anlamadı? Yıllarca ektiği ilaçlarla yok ettiği ot bu yıl elinden rızkını geçim kaynağını aldı” dedi.

Üretici bu yıl zararlarının neyle karşılayacağını düşünürken bir çok üreticinin borç batağında olduğu ilaç, mazot ve gübre gibi giderleri için çeltik hasat sezonuna vade verdiği öğrenildi. Çeltikten istediği rekolteyi alamayan çeltik üreticisinin çok ciddi bir ekonomik bunalıma gireceği belirtiliyor.

Haber: Mustafa Eker

Facebook'ta Paylaş
4. Yorum: boyabatli 10 09 2018 00:46
adamlar ot biçiyor sen de diyorsun ki ot ile mücadele edenlere tşk edelim halep orda arşın resimde ne teşekkürü

3. Yorum: yenimaleli necati 09 09 2018 17:27
bakalım bu yılda çeltik para edebilecekmi dostlar ? bekleyip göreceğiz. çifçi nin köylünün bu yıl yüzü gülmeyecek gibi.

2. Yorum: sörf 08 09 2018 04:15
çeltik çeltik çeltik..gafa nato gafa aga,bakla zamanı bakla,hıyar zamanı hıyar karpuzun kg.busene bir birbucuk tl.düşmedişimdi merak ediyorum hiç denedinizmi acaba bir tarladan kaç ton çeltik karpuz gelir hiç kafa yoran oldumu patates vs.diğerleride

1. Yorum: çeltikci 07 09 2018 20:20
arkadaşlar ot ile mücadele bize yardımcı olan resmi kurumlara teşekkür etmemiz gerekmez mi birde çeltiklerin büyük bir kısmında yanık var gelecek sene ot kadarda yanık tehlikesi baş gösterecektir. onun için alternatif ürünlere yönelelim


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

99383


Tasarım:DtGaNi