Yayın Tarihi:05 01 2019 21:27(755)

Ticaret İl Müdürlüğü 2018 Yılı Faaliyetleri

Tüketici Hakem Heyetleri tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla önemli bir görev üstlenmiştir.

İlimiz ve ilçelerimizde bulunan Hakem Heyetlerimize; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, 01.01.2018 tarihi itibariyle toplam 973 tüketici başvuru yapmış ve bu başvurular İlimiz ve ilçelerimizde bulunan Hakem Heyetlerimizce kısa süre içinde çözümlenerek 667 adeti tüketici lehine, 306 adeti tüketici aleyhine sonuçlandırılmıştır.

İlimizde en çok karşılaşılan sorunların başında Ayıplı Mal ve Hizmetler şikayetleri gelmekte olup, Mesafeli Sözleşmeler, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri, Abonelik Sözleşmeleri, Taksitle Satış Sözleşmeleri ve İş yeri Dışında Yapılan Sözleşmeler, yapılan diğer başvuruların konusunu oluşturmuşlardır.

İl Müdürlüğümüzün 2018 yılı faaliyetleri içerisinde;

Perakende olarak satışa arz edilen mal ve hizmetlerin üzerinde bulunması zorunlu olan etiketlerin inceleme ve denetimleri Müdürlüğümüzce yapılmış, Üretim yeri Türkiye olan mallar için “YERLİ ÜRETİM” logolarının bulunması hakkında satıcı ve sağlayıcılara bilgilendirmeler yapılmıştır.

Döviz kurlarındaki yükselişlerin bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde fiyatların arttırıldığı imajını vererek haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapan iş yerlerine ve yine beyaz eşya ve küçük ev aletleri ile mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların satış fiyatlarına yeniden belirlenen KDV ve ÖTV oranlarının yansıtılıp yansıtılmadığı ile ilgili defterdarlıkla koordineli bir şekilde denetimler ve incelemeler yapılmıştır.

Tüketicilerin şikayetlerini daha hızlı ve kolay yapabilmesi için Bakanlığımız tarafından oluşturulan Haksız Fiyat Artışı Şikayet sistemi ile piyasada oluşan haksız fiyat artışlarına ilişkin başvurular Müdürlüğümüzce en kısa sürede etkili ve verimli bir şekilde sonuçlandırılması sağlanmıştır.

Tüketicilerin ekonomik menfaatlerine zarar veren bu tür uygulamalara son vermek amacıyla Müdürlüğümüz personelleri tarafından her gün düzenli olarak ilimiz ve ilçelerinde denetimler yapılmış, toplamda 140 işyerine gidilerek 733 ürün denetlenmiş ve söz konusu kanunda belirtilen işlemleri yerine getirmediği tespit edilen firmalar hakkında idari para cezası uygulanmıştır.

Tüketicilerimizin 2019 yılında sorunsuz alışveriş yapabilmeleri dileğiyle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki tüm şikayetlerini Alo 175 Tüketici Hattına ve Müdürlüğümüzün 0 368 261 48 48 numaralı telefona bildirmeleri yeterli olacaktır.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: boyabatlı kağzım 06 01 2019 18:52
tüketici haklarına herkesce önem verilmesi lazım.sebzenin meyvanın sağlamı tüketicinin poşetine konmalı, promosyon hediyeleri bakkalca bilmeyen vatandaşa " aha bundan al bu ucuz " diyerek satılmaya kalkışılmamalı v.b.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

385888


Tasarım:DtGaNi