Yayın Tarihi:29 06 2020 23:38(4268)

Belediyenin Yayımladığı Kitapta Korkunç Hata

Geçtiğimiz günlerde bir dostum Boyabat Belediyesi'nin yayınladığı, Hasan Buluç Atıkara'nın hazırladığı "Boyabat Ağzı Sözlüğü" isimli kitabı okuyup okumadığımı sordu. Bende öyle bir kitap mı yayınlandı, haberim yok deyince, ben sana getireyim, senin alanına giriyor, birde sen incele dedi.

Kitap elime gelince ilk düşüncem bu kitap gerçekten lazımdı, çok iyi olmuş oldu. Kitabı sunuş bölümünden başlayarak okumaya başladım, ilk önce aklıma gelen bazı kelimeleri kontrol etmeye başladım.

Birkaç kelimeye baktıktan sonra, benim sıkça kullandığım, unutulmaması için kendimce uğraştığım "Derigün-ü" kelimesine gelince, kan beynime sıçradı, başımdan aşağı kaynar sular döküldü, kitabın 68. sayfasında yer alan "Derigün-ü" kelimesinin açıklamasında korkunç ve vahim bir hata olarak "Boyabat pazarının kurulduğu gün olan pazartesi gününe Boyabat halkının verdiği ad." yazıyordu. Ayrıca hata katmerlenmiş bir de aynı sayfanın altına dip not eklenmişti.

Boyabatta yaşayan ve "Derigün-ü" kelimesini kullanan herkes bilir, "Derigün-ü" Boyabat'ta haftanın son günü olan, tatil olan, pazar günü için kullanılır. Bunu bilmeyen Boyabatlı olamaz, ya da Boyabatlı değildir.

"Derigün-ü" kelimesinin böyle korkunç bir şekilde yanlış ve hatalı olarak yazıldığı bu kitaptaki "Derigün-ü" kelimesinin anlamı derhal düzeltilmeli, mevcut baskılar geri toplanmalıdır. Bu kitabı hazırlayan Hasan Buluç Atıkara bu kelime ile ilgili yazdığı sözler kendi fikrimidir, yoksa bir kaynağamı dayanmaktamıdır, bir açıklama yapmalıdır.

Yetkililere soruyorum, haydi kitabı yazan Hasan Buluç Atıkara bir hata yaptı, ancak sayın yetkililer, bu kitap yayımlanmadan önce size verilen örneği hiç mi kontrol etmediniz, örneği oturup hiç mi okumadınız, bu konuda uzman sayılabilecek, Türk Dili Edebiyatı uzmanı ve kentin yaşlılarına hiç mi danışmadınız?

Yoksa çok daha korkunç ve vahim bir hadise olarak, kitabı bastırıp hatayı fark etmenize rağmen, yaptığınız masrafı düşünüp, bu korkunç ve vahim yanlışa ortak olup, bu yanlışla mı kitabı dağıttınız?

Son olarak meraktan soruyorum, bu hatayı siz fark ettiniz mi?

Boyabat Belediyesi yetkilileri de sorduğum sorular ve konu ile ilgili açıklama yapmalı, görüşlerini belirtmelidir.

Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi 2002 yılında Mehmet Nuri YILMAZ'ın hazırladığı, gazetemizde ve Boyabat Sesi Gazetesi'nde yayımlanan "Boyabat Ağzında Gün Adları" adlı yazıyı okuyabilir ve bu yazıda Merhum Bekir Başoğlu'nun "Deringün-ü" ile ilgili görüşünü öğrenebilirsiniz.

NOT: Kitap ile ilgili incelemem devam etmektedir. Bazıları sen kim oluyorsun da bu konuda inceleme yapıyorsun derse, onlara önce cevabım ben Boyabatlıyım demek olacaktır, ayrıca almış olduğum eğitimde bu konuda inceleme yapmaya yeterlidir.

Facebook'ta Paylaş
7. Yorum: boyabatlı 08 07 2020 03:54
bir hata diğer doğrularıda sorgulanır yapar. hatayı kabul etmeyip küçümsemekte işinize verdiğiniz ciddiyetsizliği gösterir. her kez hata yapabilir. bekediye bu kitabları toplayıp doğrusunu dağıtması daha uygin olacaktır. tabi kibiri yenipte hatayı kabul ederlerse.

6. Yorum: boyabatlı 08 07 2020 03:48
su kesintisi olan şehir abad şehirmidir anlayamadım.

5. Yorum: mustafa kınay 08 07 2020 02:11
pazar gününe deri günü denir. çünkü eskiden pazartesi günleri kurulan pazara köylerden gelenlerin çoğu bir gün öncesinden boyabata gelirler.hanlarda kalırlar .ertesi gün pazarını yapar köylerine dönerlermiş. köylerinden gelirken köylerde kesilen hayvanların derilerini de
köylerinden boyabata satmak üzere getirdiklerinden deri toplama günü anlamın-
da pazar gününe halk deri günü demişler. lügat çıkaran biri bunları bilmeliydi.

4. Yorum: evet 06 07 2020 16:46
hem boyabatlıyım hem eğitimliyim diyorsunuz ama böyle bir hatanın kabul edilemez olduğunu belirtmekle beraber kim olduğunuz belli değil.. isimsiz ihbar etmek gibi bir durum hiç yakışmıyor..kim olduğunuzu yazmadan böyle bilmişlik taslamak pek hoş değil

3. Yorum: sinirli 03 07 2020 04:26
sayın yorumcular, siz küçük görsenizde bu vahim bir durum, bu kitabı okuyan ve konudan habersiz kişiler deri gününü yanlış öğrenip pazar yerine pazartesi günü zan eder, bu kabul edilemez

2. Yorum: vatandas 03 07 2020 03:14
şu haberi yazan kisi kendini tanitip almis oldugu egitimi yazsaymis keske merak ettim. nerenin ordinaryus profesoru acaba boyle buyuk bi yanlisi her adam bulamaz takdire şayan dogrusu ne cevherler masallah

1. Yorum: maksi_milyan 03 07 2020 00:09
hata olur büyütülecek birşey değil


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

376385


Tasarım:DtGaNi