Yayın Tarihi:18 09 2020 21:35(2114)

Sinop Nükleer Santrali için ÇED raporu onaylandı

Sinop'ta kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali (NGS) için ÇED raporu onaylandı.

Sinop İnceburun mevkisinde, 1.140 MW’lik 4 basınçlı su reaktör ünitesiyle toplam 4.560 MW kurulu güce sahip olması tasarlanan Türkiye'nin ikinci Nükleer Güç Santrali için 3 bin 222 sayfalık nihai ÇED raporu onaylandı. Rapora göre kazı çalışmaları 2021’de başlayacak. Santralin 2031 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. 4 reaktörden oluşacak Sinop Nükleer Güç Santrali Projesi'nin yatırım bedelinin ise 20 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtiliyor. Nükleer santralde yakıt olarak uranyum dioksit kullanılacak. Sinop NGS'de üretilen elektrik miktarının yıllık 34 milyar kWh olması planlanıyor.

6 BETON SANTRALİ VE 5 TANE DALGAKIRAN İNŞA EDİLECEK

İnşaat sürecinde proje alanı içerisinde dört adet nükleer güç ünitesi ve ilgili tesislerinin yanı sıra, toplam 6 adet beton santrali, bir adet kırma-eleme tesisi ve çalışanlar için kamp sahaları ile geçici ve daimi depolama sahaları bulunacak. Bu arada, 5 adet konvansiyonel eğimli dalgakıran ve 1 adet rıhtım da inşa edilecek. İnşaat sırasındaki yoğun dönemde 14 bin kişinin, işletme aşamasında ise 2 bin kişinin çalışması planlanıyor.

ÇED RAPORUNA OLUMLU KARAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sitesinden yapılan duyuruda, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenip değerlendirilen rapora, ilgili ÇED Yönetmeliğinin 14. Maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve “halkın görüşleri” dikkate alınarak olumlu karar verildiği belirtildi.

Duyuruda "Sinop ili merkez, ilçesi Abalı Köyü, İnceburun mevkiindeki EUAS International ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; Sinop Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur" denildi.

Sinop NGS Projesi için ÇED süreci, 27 Aralık 2017 tarihinde ÇED Başvuru Dosyası’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇŞB) sunulması ile başlamıştı.

Kaynak: Vitrin Haber

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: 11 köy 20 09 2020 21:20
nükler yapılırsa sinop mutsuz şehir olur

1. Yorum: nihat 18 09 2020 23:55
3 bin 222 sayfalık nihai çed raporunu gerçekten okudular mı okumadılar mı çok merak ediyorum?? bi de enteresan bi konuda “halkın görüşleri” dikkate alınarak olumlu karar verildiği belirtildi. acaba hangi halkın görüşünü almışlar hayretler içerisindeyim..! sinop nükleer güç santrali projesi'nin yatırım bedelinin ise 20 milyar dolar olarak hesaplandığı belirtiliyor. merak etmeyin o 20 milyar dolar ile kalmaz..! ayriyetten nükleer santralde yakıt olarak uranyum dioksit kullanılacak. ulan koskoca santrale #uranyumdioksit'i nereden bulacaklar..! ula o madde elektrikten daha pahalı değil mi?? uranyum dioksit denen maddenin maliyeti ve santralde kullanılacak miktarı hakkında herhangi bir rapor sunulmuş mu mesela çok merak ediyorum.. sinop aklını başına devşir.. karadenizin incisi olarak anılırken, karadenizin hiroşiması olma..!!


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

387875


Tasarım:DtGaNi