Yayın Tarihi:02 10 2021 21:36(774)

Çeltik değil, üreticisinin, çiftçinin umutları kurudu!...

CHP Durağan ilçe başkanı Mustafa Eker çeltik hasat sezonun başlaması ile birlikte çeltik üreticisinin tarladan çıkacak hasattaki randımana ve rekolteye odaklandığını belirterek; “geçtiğimiz yıl çeltik ekim sezonunun yaklaşması ile birlikte artan maliyetler çeltik üreticisinin canını yakmıştır. Özellikle kuraklık nedeni ile sürekli tedirginlik yaşayan ve çeltik arazisini saran ot ile mücadele için geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla ilaç kullanmak zorunda kalan çeltik üreticisi artan maliyetler karşısında taban fiyatını daha yüksek bekliyordu. Açıklanan fiyatlar çeltik üreticisinin umutlarını kırmış, özellikle rekolte ve randıman düşüklüğü çeltik üreticisini daha zora sokmuştur. Durağan’da su kıtlığı nedeni ile yaklaşık 2 bin dönüm arazi ekilemezken bu yerlere alternatif üründe ekilememiştir. Bu bölgeden geçimini sağlayan üreticiler için hiç bir önlem alınmamış, destekleme yapılmamıştır. Sadece çeltik sezonuna bağlı olarak geçimini sağlayan, plan yapan çeltik üreticisi artan maliyetler ve tarlasını saran otlar yüzünden yaşadığı mağduriyet geçtiğimiz yıllara oranla daha fazladır. Üstelik oluşturulan birliklerle arazisini dönüm başına  para ile sulayan ya da kooperatifler üzerinden pompa vasıtası ile arazisini sulamak zorunda kalan üretici yüksek maliyetlerle karşı karşıya bırakılmıştır. Sulama kooperatiflerinin bütçesine yapılan ek bütçelerde derman olmamakta artan elektrik fiyatlarına üretici yetişememektedir. Devlet özellikle bu yıl ilçemizde arazisini kuraklık nedeni ile ekemeyen Aşağıkaracaören ve Karayazı mevkiindeki boş kalan arazileri nedeni ile çeltik üreticisine, pompaların çalışması nedeni ile borcunu ödemekte zorlanan çeltik üreticisi için alternatif koşullar oluşturmalı zararlarını karşılayacak projeler üretmeli, yeni destekler sunmalıdır” dedi.

TOPLULAŞTIRMA DEĞİL DERT OLDU..
YÜZLERCE DÖNÜM ARAZİ BOZ KALDI...
EKİLENLERSE MALİYETLERE KURBAN EDİLDİ...

Açıklanan taban fiyatların çeltik üreticisini artan maliyetler karşısında mağdur ettiğini vurgulayarak; “çiftçilerimizle yaptığımız görüşmelerde bir çok çiftçimiz artan ilaç fiyatları, mazot giderleri ve rekolte randıman düşüklüğü vb. sebepler yüzünden tarlasını artık boz bırakmayı düşünüyor. Ama iktidar tam hasat sezonu yaklaşırken adeta fiyatları daha aşağılara çekmek, üreticiyi mağdur etmek adına yurt dışından bakliyat ithal etme izni vererek üreticinin elindeki çeltiği, buğdayı yok pahasına satın almanın önünü açmıştır. Yerlilikten bahseden iktidar sahipleri yüzyıllardır kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olan Türkiye de yerli tarımı bitirmiş, yurt dışından samanı dahi ithal eden, Türk çiftçisini de üretemez hale getiren dışa bağımlı bir ülke haline getirmiştir. Bu yanlıştan dönmek için öncelikle ilçemizde ekilmeyen arazilerin, toplulaştırma nedeni ile yaklaşık 10 yıldır sorun yaşayan köylülerimizin sorunlarına çözüm bulmalıdır. Özelleştirilen ve elektrik dağıtım, pazarlama şirketlerinin insafına terk edilen çeltik üreticisinin çalıştırılan pompalar nedeni ile ürettiğinden fazlasını alan faturalar maliyetleri kat be kat arttırmaktadır. Çözüm maliyetlerin düşürülmesi, çiftçimizin tarlasına tekrar dönmesini sağlayacak, arazisini gelir kapısı olarak görebilecek sezondan sezona da olsa emeğinin karşılığını alacak çözümler sunulmasıdır. Çeltik Değil; üreticisinin, çiftçinin umutları kurudu!...” dedi.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: osman 04 10 2021 04:23
yoo çiftçi mağdur değil hoşuna gidiyor mazot,gübre,ilaç fiyatlarının bu yönde olması oy sonuçlarına bakıyorum halk memnunum diyor oyna devamm


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

15664


Tasarım:DtGaNi