Yayın Tarihi:05 10 2021 21:25(560)

Sağlıklı Atıştırmalık; Kabak Çekirdeği

Çinko ve demir mineralleri açısından zengin olan kabakçekirdeği sağlıklı yağlar olarak bilinen omega 3 yağ asitleri açısından da çokiyi bir kaynaktır.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİNBESİN DEĞERİ

100 gram kabak çekirdeği 450kalori içermektedir.

Ortalama olarak 54 gramkarbonhidrat, 18.5 gram protein, 19gram yağ, 77 mg omega 3 yağ asidi, 62 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %1’i),0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü), 0.3 mg B3 vitamini (günlükihtiyacın %1’i), 9 mcg B9 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si) 0.1 mg B5 vitamini(günlük ihtiyacın %1’i, 55 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6’sı), 3.3 mg demir(günlük ihtiyacın %18’i), 262 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %65’i, 92 mgfosfor (günlük ihtiyacın %9’u), 919 mg potasyum (günlük ihtiyacın %26’sı), 18mg sodyum (günlük ihtiyacın %1’i), 10.3 mg çinko (günlük ihtiyacın %69’u), 0.7mg bakır (günlük ihtiyacın %34’ü), 0.5 mg manganez (günlük ihtiyacın %25’i)içermektedir.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİNFAYDALARI

İnsan vücuduna birçok faydası olan kabak çekirdeği ancak yüksekkalori içeriğinden dolayı gün içerisinde uzmanların belirttiği miktarlardatüketilmelidir. Haftada 2-3 gün 1 avuç kabak çekirdeğini gün içerisindetüketerek yararlı etkilerinden yararlanabilirsiniz. Kabak çekirdeğini her güntüketmek ise kilo verme sürecinizde duraksamalara yol açarken kilo almanızabile neden olabilmektedir.

Günlük çinko ihtiyacının bir kısmının  karşılanmasını sağlayan kabak çekirdeği Dünyasağlık örgütünün de önerdiği tüketilmesi gereken gıdalar arasında yeralmaktadır. Uyku düzeninin sağlanması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, göz vecilt sağlığının korunması için çinko önem taşımaktadır. 1 avuç kabak çekirdeğigünlük çinko ihtiyacınızın %20 sini karşılamaktadır. Aynı zamanda 1 avuç kabakçekirdeğinde 5 gram protein olmasından dolayı da kilo verme sürecinize yardımcıolan besin grupları arasında yer almaktadır. Protein içeriğinden dolayı uzunsüre tok kalmayı sağlayan kabak çekirdeği ara öğünlerinizde tercihedebileceğiniz sağlıklı ve tüketmesi pratik besinlerdendir.  Ancak yüksek kalori içeriği nedeniyle 1avuçtan fazla tüketilmemelidir.

Gün içerisinde tüketilen 1 avuç kabak çekirdeği aynı zamandagünlük magnezyum ihtiyacının yüzde %20 sini karşılayarak kalp ritminin korunmasıve tansiyonun düzelmesi gibi metabolik rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkileri görülmektedir.Ayrıca günlük omega-3, demir ihtiyacının bir kısmının karşılanmasını dasağlayan kabak çekirdeği diyabet hastalığını iyileştirci etkisine yönelikçalışmalar devam etmektedir. Doğal amino asit içeriği sayesinde de serotoninedönüştürülen tryptophan uyku düzensizliği olan kişiler için de önerilen besingrupları içerisinde yer almaktadır.Kabak çekirdeğinin içeriği sayesinde menopoz dönemindegörülen belirtiler hafiflemekte ve erkeklerde ise prostat büyümesiniyavaşlatmaktadır.

AŞIRI KABAK ÇEKİRDEĞİTÜKETİMİNİN SONUÇLARI

Aşırı kabak çekirdeği tüketimi gün içerisinde çok fazlakalori almanıza sebep olurken aynı zamanda yüksek yağ alımıyla birlikte karınağrısı ve diyareye sebep olabilmektedir. Kilo verme sürecinde olan kişiler buyüzden diyet uzmanlarının belirttiği miktarlarda almaya özen göstermelidir.Aşırı tüketimi kişilerde kilo almaya sebep olabilmektedir.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: gökbörü 08 10 2021 01:17
çinko ve demir çok önemlidir ikisi insanda güçlü ise korkmayın bışey olmaz bunları çoğaltın çunku 2022 yenı salgın 2030 kadar buyuk şeytan işbaşında olacak yerı geldikçe değinırım syg.

1. Yorum: 1 boyabatlı 06 10 2021 06:28
faydalı haber yapıp paylaşımlar yapmanız insana verdiğiniz değerin göstergesidir, teşekkür ederiz, tüm hemşerilerimize ve inasanlığa sağlıklı günler dileriz.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

384044


Tasarım:DtGaNi