Yayın Tarihi:09 01 2008 03:26(10991)

Gerçek bir halk hekimi

Doktor Ömer BAKLACIOĞLU, Boyabatlıların hep iyi hatırladıkları ve hayırla yad ettikleri bir insandır. Sayabileceğimiz bütün iyi nitelikleri hak eden bir kişidir. Ancak geçtiğimiz yıllarda Belediye Başkanı Mehmet Ermiş tarafından kendisinin aziz hatırasını anmak için Boyabat Halyeri'ne verilen ismi bugün kaldırılmıştır. Gerçi insanların aklındaki ve kalbindekileri kaldıramadıktan sonra, levhadan isim silmenin bir anlamı yoktur.

Dr. Ömer Hulisi BAKLACIOĞLU kimdir?

1921 yılında Boyabat ilçesinde doğmuştur.Babası Abdulsamedul Zühtü Baklacıoğlu, annesi Ayşe Baklacıoğlu'dur. Babası Abdulsamedul Zühtü Baklacıoğlu Özel İdare Memuru'dur. Beş kardeşin dördüncüsüdür. Neriman Hanım ile evli olup dört çocuğu vardır. Okula gidene kadar Boyabat'ta ve yazları arazileri bulunan Guzeren köyünde geçirmiştir.

1927 senesinde Boyabat Dumlupınar İlkokulunda öğrenimine başlamış ve aynı okulu 1931 senesinde bitirmiştir. Boyabat'ta o devirde ortaokul ve lise olmadığı için 1932 yılında Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesi'nde öğrenimine devam etmiş ve 1937 yılında bu okuldan mezun olmuştur. Liseyi bitirdikten sonra bir müddet Toprak Mahsulleri İdaresinde çalışmış ve yine Guzeren köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşmıştır.

1940 yılında İstanbul'da ablası Hatice Sezgin'in yanına giderek Tıp Fakültesi eğitimine başlamış ve 1946 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olmuştur.

Mezun olduktan hemen sonra Polatlı'da yedek subay olarak 1946-1948 yılları arasında askerliğini tamamlamıştır.

Askerliğini 1948 yılında tamamladıktan sonra Boyabat Hükümet tabibi olarak göreve ve doktorluk mesleğine başlamıştır. Bu görev esnasında Boyabat ve çevresinde yaygın olarak görülen Frengi hastalığına karşı savaş başlatmış ve uzun mücadeleler sonucunda Frengi hastalığını Boyabat ve çevresinden silme başarısını gösterdi.

Daha sonra Boyabat Sıtma Savaş Tabipliğine atandı. Bu görevi esnasında da yine Boyabat ve çevresinde yaygın olan Sıtma hastalığını yok etmek için gece gündüz çalışmış ve bu hastalığı da yok etme başarısını göstermiştir. Bu başarısı üzerine 1959 yılında önce Zonguldak İl Sıtma Savaş Müdürlüğüne atanmıştır. Yine aynı yıl içinde buradaki başarısı nedeniyle Sıtma Savaş Grup Başkanı olarak Çorum, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir illerini kapsayan bölgeye atanmıştır. Bir yıl bu görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. İstifa ettikten sonra Boyabat hükümet tabipliği görevine geri dönmüştür.

Boyabat halkının yoğun isteği ve baskısı sonucu 1963 yılında bağımsız olarak belediye başkanı seçilmiştir. Bu görevde 2 yıl kaldıktan sonra hizmet edemeyeceğini görüp daha iyi hizmet verebileceği doktorluk mesleğine istifa ederek geri dönmüştür.

1965 yılında yeniden hükümet tabibi olmuş ve bu dönemde ise yine Boyabat halkına ön ayak olmuş ve halktan para toplayarak kendi çabalarıyla ilk defa şehir içi kanalizasyon şebekesinin yapılmasını sağlamıştır.

1975 senesinde emekli olana kadar Verem Savaş Dispanserinde başkanlık görevinde bulunmuş ve bu dönem içinde ise Verem hastalığı ile mücadele etmiş ve yine bu konuda başarılı olmuştur.

Emekli olduktan sonra serbest olarak çarşı içinde Kaya Camii altındaki muayenehanesinde mesleğine devam etmiştir. Geçirdiği Kalp Krizi sonucu 13 Aralık 1981 tarihinde 61 yaşında vefat etmiş ve Boyabat Kabristanına defnedilmiştir.

Kısaca hayatını ve yaptıklarını anlattığımız Dr. Ömer BAKLACIOĞLU hakkında tanıdıklarına sorduğumuz ve kişiliği ile ilgili bilgileri ve hakkındaki bazı anekdotlardan bahsetmek istiyoruz.

Kendisi mesleğine çok sadık bir insandı ve yaşadığı sürece özellikle başta Boyabat halkı olmak üzere tüm çevre halka hizmet vermek için ölene kadar elinden geleni yapmıştır. Kendisi Boyabat halkını çok iyi tanıdığı için fakir babası olmuş kendi çabasıyla ilaç firmalarından temin ettiği ilaçları fakirlere vererek bu insanların tedavisini sağlamıştır. Çok sıkı bir devletçi olup hiçbir zaman suiistimallere imkan vermemiştir. Sıtma savaş bölge başkanlığı ve belediye başkanlığından bu sebeplerle ayrılmıştır.

Çok sağlam karakterli, otoriter ama otoritesinin altında sevecen ve yumuşak bir kalbi vardı. Herkese yardım etmeyi sever maddiyata önem vermezdi. Etrafındaki tüm insanların sıkıntılarında mutlaka yardımına koşardı.

Dr. Ömer BAKLACIOĞLU hakkında bilgi almak ve hayatından kesitler sunmak için danıştığımız oğlu Mete BAKLACIOĞLU, yeğenleri merhum Hafız Mahmut ÇÖRTÜ, Oktay KÜÇÜKBAŞ ve Zahide KÜÇÜKBAŞ çok enteresan ve güzel hikayeler anlatmışlardır. Bu hikayeleri zamanla çoğaltıp daha fazla insanın bilgilerini bekliyoruz.

Kendisi çok güzel şarkı söylermiş, sesi çok güzelmiş özellikle arkadaş ve aile toplantılarında bu özeliğini ön plana çıkartır ve çeşitli nüktelerle esprili yanını da gösterirmiş.

Çok güzel ata bindiği için araba gitmeyen yerlerdeki hastalara at ile ulaşırmış. Eve gelen hastaya bakmak için yemeğine bile ara verir önce hastayı muayene eder sonra yapacaklarına devam edermiş. Ramazan ayında bir çok defa hasta muayenesi için iftarını geç yaptığını söylediler.

Ben bu elmaları Boyabat'ın mallarına yediririm!

Belediye başkanlığı zamanında Taşköprü'den bir esnafın getirmiş olduğu kötü ve çürük elmaları pazar yerini teftiş ederken görmüş ve “bu elmalar nasıl elma” deyince esnaf “ben bu elmaları Boyabat'ın mallarına yediririm” cevabını vermiş. Bunun üzerine çok kızan ve derhal görevlileri çağıran Dr Ömer BAKLACIOĞLU bu elmaları el koyarak sen bunları Boyabat halkına yediremezsin demiş ve elmaları çöpe attırmıştır.

Bir daha rapor diye gelme!

İnsanların hasta olmadan aldıkları raporlara çok kızarmış. Bir seferinde yeğeni Oktay KÜÇÜKBAŞ Ankara'da sağır ve dilsiz okulunda okuyan bir akrabası için 5 gün rapor istemek için yanına gittiğinde yarım saat düşünmüş ve bu raporu vereceğini ama bir daha kendisi için bile rapor istemeye gelmemesini söylemiştir.

Keşke bana iki tokat atsaydın!

Belediye başkanı seçildiği seçimlerde karşısında aday olan ve kendisi hakkında olur olmaz şeyler söyleyen, hakarete yakın laflar eden aday seçimden sonra bir gün muayenehanesine gelince hoş geldin buyur ne isteğin var deyince aday hasta olduğunu ve muayene olmak istediğini söylemiş. Kendisini bir güzel muayene eden ve reçetesini yazan Dr Ömer'e borcunu sorunca borcu olmadığı cevabını alan aday kendinse şunları söylemiş. “Ben buraya kovulmak için gelmiştim, keşke bana iki tokat atsa idin benim sana yaptıklarıma karşı senin bu davranışın beni yerin dibine soktu senden çok özür dilerim hakkını helal et” deyince şu cevabı almıştır. Bunların geçmişte kaldığını seçimde böyle şeylerin olabileceğini söylemiş ve çekinmeden her zaman yanına gelebileceğini söylemiştir.

Sadece Doktor değil

Sinop'ta Seyyid Bilal Hazretlerini ziyaret ederken orada adak kurbanı kesmekte olan bir Boyabatlı hemşerisinin kurbanın kasap tarafından düzgün olarak kesilmediğini görünce kızıp kollarını sıvayıp kurbanı güzelce yüzmüş, parçalamış ve bu işi de bildiğini ispat etmiştir.

Devlet ilçe başkanının ayağına gitmez!

Çorum'da sıtma savaş bölge başkanı iken kendisini önce ayağına çağıran daha sonra iktidardaki partisine şikayet eden ilçe başkanının ayağına devlet ayağa gitmez diyerek gitmemiş ancak başbakan bile oraya gitmesi için arayınca gitmemek ve ilkelerinden taviz vermemek için görevinden istifa etmiştir.

Hortumlar delik!

Çarşıda açık bir yaz gecesi meydana gelen yangınla ilgilenmek üzere çarşıya giderken yanında taşıdığı şemsiyeyi merak eden ablasına belediye başkanlığı yaptığı zamandan bildiğini itfaiye hortumlarının delik olduğunu ve ıslanmamak için şemsiye taşıdığını söylemiştir.

Yalnız dua yetmez, ilaçta lazım.

Hastaları muayene ettikten ve ilaçlarını verdikten sonra soranlara dua etmeninde faydalı olduğunu ama ilaçlarında kullanılması gerektiğini tedavi için her ikisinin kullanılmasını telkin etmiştir.

Cenazeden kalan sabun

Bir gün bir köyde yapmış olduğu muayene sonrasında ellerini yıkamak istediğini söylediği köylü, çocuğuna seslenmiş ve haydi komşuya git de geçen cenazeden kalan sabunu getir doktor bey ellerini yıkasın demiştir.

Belediye başkanlığından niçin istifa ettiğini soranlara Boyabat yararına yapmak istediklerini yapamadığını bazı çevrelerin engel olduğunu belirtmiştir.

Şu ana kadar elimize geçen hatıralar bunlardır. Muhakkak ki bunlar çok küçük bir kısmı sadece. Öğrendiğimiz her hatırasını yazmaya devam edeceğiz.

Aziz hatırasını saygı ve şükran ile anıyoruz.

Ramazan Kılıç'ın albümünden;

Halk adamı Doktor Ömer BAKLACIOĞLU, köylerde kolera taraması yaparken köylülerle. Muayeneye gelenlere insan gözüyle bakan zengin fakir ayırımı yapmayan bu değerli insan.

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

221061


Tasarım:DtGaNi