Yayın Tarihi:20 12 2008 22:10(1197)

 

Yangın yeri bahara hazırlanıyor

Geçen bahar Curguşlar merkez mahalle ile Fildanlar Mahallesi arasında çıkan orman yangını bir bölüm ağaçlık alanı yok etmişti. Boyabat Orman İşletmesi yanan bu alanı ekim ve dikime hazırlıyor.

 

 

Dozer Operatörü Âdem Asoy dozeri ile yanan alanı adeta tarla gibi sürerek bu alanı ekim ve dikime hazırlıyor. Bu konuda Orman İşletme Müdürü Kamuran Birinci “Orman arazileri çok verimli araziler değildir. Buralarda Orman kaya katmanının üzerindeki ince bir toprak tabakasından beslenir. Orman ağaçları kayalar arasına kök salarak tutunmaya çalışırlar. Burada yapmak istediğimiz iş; alttaki kaya katmanını biraz kırmak ve toprakla karıştırarak yeni yetişecek ağaçların daha kolay tutunmasını sağlamaktır. Yanan bu alanı bir çiftçinin tarlasını ekime hazırladığı gibi bizde burayı ekime ve dikime hazırlıyoruz” dedi.

 

 

İşletme Müdürü Birinci ekim ve dikim çalışmaları konusun da ise “Buraya çam dikmeyeceğiz, tohum ekeceğiz. Yanan alanın etrafında görüldüğü gibi orman var. Bu alana doğal olarak tohumlar dökülecektir. Bizde ayrıca kendi ürettiğimiz tohumları buralara ekerek tohum desteği sağlayacağız. Bundan başka orman yangınlarının yayılmasına bir önlem olsun diye buraya ıhlamur, badem gibi geniş yapraklı ağaçları da şeritler halinde dikeceğiz. Bilindiği gibi yeşilde olsa çam yaprakları çok kolay tutuşarak yangının hızla yayılmasına neden oluyor. Ama geniş yapraklı ağaçların yaprakları tutuşmadığından yangın önlemede yararlı oluyor. Bir örnek vermek gerekirse Yukarı Seyricek yangınının etrafa sıçramamasında köy civarında olan ceviz ağaçlarının çok etkisi oldu. Ceviz ağaçlarının bir yanları alevlerden kavrulduğu halde alev almadı. Geniş yapraklı ağaçları dikmemiz ileride çıkabilecek yangınların yayılmasına bir önlem olsun diyedir” açıklamasında bulundu.

 

 

Kamuran Birinci “Genel olarak orman yangınları her şeyin sonu gibi değerlendiriliyor. Buraları baharda yandı ama bu sene bile yeşerdi. Buradaki meşeler ve diğer bazı ağaçlar yeniden filiz verdiler. Tabii ki ormanların yanmaması için gerekli önlemleri alacağız. Yangını söndürmeye çalışacağız. Gördüğünüz gibi doğa kendisini yeniliyor. Yangınların zararları olduğu gibi bazı yararları da olabiliyor” dedi ve “Bu bölge 23 Nisan 2008 de yanmıştı. Önümüzdeki 23 Nisana kadar ekilecek, dikilecek ve yeniden hazırlanmış olacak” müjdesini verdi.

 

 

 

 

 

 


 

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: GÜVEN 23 12 2008 01:29
Çok iyi Müdürümüze kolay gelsin


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

361423


Tasarım:DtGaNi