Yayın Tarihi:26 07 2012 07:09(1917)

0725_n.z.jpg

 

Diyanet'ten Tartışılacak Fetva.

Hasta ve engelli kimselerin bile namazlarını sandalyede kılamayacakları belirtildi.

DİYANET İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, hasta ve engelli kimselerin bile, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmalarının uygun olduğunu açıkladı. New York'ta 5 Minare filminin bir sahnesinde de ünlü ABD'li oyuncu Danny Glover sandalye üzerinde namaz kılmıştı.

Son zamanlarda camilerde hasta ve güçsüz kişilerin cemaat arasına sandalye koyup namaz kılmalarının vatandaşlarca sıkça sorulması üzerine Diyanet İşleri Din Yüksek Kurulu şu açıklamayı yaptı:

”Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen kimse için asıl olan, namazını oturarak kılmaktır. Böyle bir kişi namazını kendi durumuna göre diz çökerek veya bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana ya da kıbleye doğru uzatarak kılar. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.) nasıl namaz kılacağını soran hasta bir sahabeye ’Namazını ayakta kıl. Eğer gücün yetmezse oturarak, buna da gücün yetmezse yan üzere kıl’ (Buhari, Taksiru’As-Salat, 19) buyurmuştur.

Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar. Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder.

 Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir. Namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar, bu konuda meşru mazeret olarak görülmemelidir.

 Dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır.

Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.”

 

Kaynak: Gerçek Gündem

Haber: Ömer AYTEKİN

 

 

Facebook'ta Paylaş
10. Yorum: sinrli 27 07 2012 18:22
fetva veriliyor ne oluyor yine herkes bildiğini okuyor.elinde tabure birde en ön safa geçiyorlar.dün akşam teravih te yine aynı manzara vardı değişen bir şey yok.sayın müftümüz den ricamız akşamleyin konuyu anlatsın.sonra da tabureler toplansın.inanın çok ağırımıza gidiyor.bazı yaşlı amcalar zor hareket etmelerine rağmen yine de taburede kılmıyor.bari onları örnek alsınlar.beylere yerde oturmak zor geliyor herhalde.

9. Yorum: istanbul'dan bir boyabat ... 27 07 2012 11:29
sayın gazete yöneticileri tartışılacak bi yanı yok bu haberin. neolur yanlıştan dönülmüşken siz de fazla kurcalamayın.

8. Yorum: doğru... 27 07 2012 01:57
boyabat gezetesi çalışanları size zahmet tartışılacak yerini açıklayabilir misiniz?

7. Yorum: boyabatlı 26 07 2012 21:03
geç kalınmış karar

6. Yorum: kayabogazlı 26 07 2012 19:40
bu ülkede herkes artık haddini bilsin, fetvayı veren makamdan kendini daha üstün görenler varsa onlarda makamını açıklasınlar, bunlar ya diyanetten daha üst bir makam ya da dinden diyanetten çok uzak bir makam... haberi yapanlar heralde kendilerini şeyhülislam veya halife falan zannediyorlar... sandalyede veya sıralarda oturmak camilerde değil, kliselerde olur... galiba birilerinin derdi camileri kliselere çevirmek...

5. Yorum: yazık yazık 26 07 2012 19:19
islam kolaylaştıınız zorlaştırmayınzı diyor bazı aklıevveler ben zorlaştırırım diyor yazık ya. dinimiz bu zihniyettekilermi yöneldirecek yazık

4. Yorum: 5757 26 07 2012 18:55
sayın haberi yazan editör bunun neresi tartışılacak bir fetva.gerçek olan budur zaten yoksa sizin gibi düşünenler için tartışılacak bir konu olabilir ancak

gerçek özürlülerin hepsine saygımız sonsuzdur

son zamanlarda mantar gibi çoğalan tabure ve sandalye üzerinde namaz kılanlar gündüz akşama kadar her türlü dünya işini yaparlar ama namaza gelince sandalye ve ya taburede kılarlar
inanmazsanız araştırın inceleyin bakın

bu tabure hastalarının yüzde sekseni sağlamdır

amaç camileride kilise gibi kullanmaktır başka ne olabilirki

3. Yorum: yabancı 26 07 2012 18:39
böyle bir haber ne maksatla yapılır anlamadım.fetva diyanetin işi ise gereken fetvayı vermiş.nesini tartışıyorsun kardeşim neresi tartışılacak.fetva isteğe göre mi verilecekti .
pes doğrusu.lütfen dini meseleleri dini yetkisi olanlara bırakalım .
biraz daha samimiyet lütfen

2. Yorum: ben 26 07 2012 17:41
tartışılacak fetva değil doğru olan bir açıklama. namazın ayakta kılınamayacağını gerektirecek haller dışında nasıl kılınacağı açıkça belli. ama maalesef bazı insanlarımız hatta bir kısmı uyarılara rağmen taburede, sandalyede vb. namaz kılmaktadır. bu durum diğer cemaati de rahatsız edebilmektedir. önemli olan bu doğru bilginin bu şekilde namaz kılanlara kabul ettirilebilmesidir.

1. Yorum: ahmettt 26 07 2012 16:58
maalesef çok geç kalınmış bir açıklama ama zararın neresinden dönülse kardır.bilmeden kılan çok müslüman var bilinçli bir şekilde usulune uygun camilerde özellikle cum-a namazında duyurulabilir inşallah


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

361608


Tasarım:DtGaNi