Yayın Tarihi:16 09 2013 07:11(3174)

0910_ata5.jpg

Atatürkün Sinop'a Gelişi Çoşku ile Kutlandı

Atatürk'ün Sinop'a gelişinin 85. yıl dönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.Etkinlikler kapsamında ilk tören Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı İskele Meydanı'nda yapıldı. Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı Atatürk'ün Sinop'a gelişini simgeleyen balıkçı teknesini karşıladı. 85 yıl önce Atatürk'ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı.


Vali Yavuz Selim Köşger öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek öğrencilere teşekkür etti. Atatürk'ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden kortej halinde Sinop valiliği önüne gelen katılımcılar Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreninin ardından Adliye Sarayı'ndaki Atatürk Müze ve Kütüphanesi'ni ziyaret etti.

Ardından Vali Yavuz Selim Köşger

Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı'nda bulunan şeref defterini imzaladı.
Burada bir açıklama yapan Vali Yavuz Selim Köşger 85 yıl önce Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği odada, günün anısına bir şeyler yazmak üzere, onun oturduğu koltuğa oturmaktan gurur duyduğunu söyledi.

0910_ata4.jpg

Konuşmasında Türkiye'nin uzun bir savaş sürecinden geçtiğini ve çok badireler atlattığını söyleyen Köşger :"Buraya oturmak çok değişik bir duygu herkese nasip olsun isterim. Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin bir valisi olarak onun Sinop'a teşriflerinin 85'inci yılını törenlerle kutlayarak sonra bu koltuğa günün anısını bir şeyler yazmak üzere oturmak çok guru verici. Bundan dolayı çok mutluyum.


Ülkemiz çok badirelerden geçti. Balkan savaşından başlayarak uzun süre bir savaş sürecinden geçti. Kıtlıklar yokluklar içinde nerdeyse erkek nüfusunun yarısı savaşlarda kaybolmuş ve ülke harabeye dönmüş vaziyette iken bir kurtuluş savaşı gerçekleştiriliyor ve millet sanki yeniden küllerinden doğuyor gibi. O aşamada onu gerçekleştiren ona önderlik eden kadronun başında gazi Mustafa kemal Atatürk var. Onun Sinop'u ziyareti bizim için çok önemli.

ülkemiz o günden bu güne çok büyük aşamalar kat etti. Onun gösterdiği muhasır medeniyetler seviyesine ulaşma noktasında çok mesafe kat etti. Bugün 75 milyona varan bir nüfusumuz var bu nüfusu oldukça iyi eğitiyoruz. Okullaşma oranı oldukça arttı. Yani bu ülke milletin bütün varlığını tekrar seferber etti ve muhasır medeniyetler seviyesine medeni milletler arasında hak ettiği saygın yerini tekrar aldı. Bu ülke bu noktada daha da gideceğimiz yol var, inşallah ülkemizi hep birlikte daha iyi yerlere daha iyi ufuklara taşıyacağız." dedi

Haber:Ömer AYTEKİN

0910_ata3.jpg

Etkinlik kapsamında Atatürk'ün harf devrimini başlattığı ve vatandaşlara ilk dersi verdiği M. Akif Ersoy okulu bahçesinde anma programı düzenlendi. Etkinliklere Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, Belediye Başkanı Baki Ergül, Vali yardımcıları, CHP İl Başkanı Mustafa Acun ile daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kendisi yeni alfabeyi kara tahtaya yazarak şimdiki M. Akif Ersoy okulu bahçesinde halka göstermişti.

0910_ata2.jpg0910_ata1.jpg

Haber:Ömer AYTEKİN

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

387726


Tasarım:DtGaNi