Yayın Tarihi:06 08 2014 00:31(3065)

Sinop'ta 'KEP' uygulaması başladı

Kayıtlı Elektronik Posta (PTTKEP) uygulaması Sinop'ta başladı. 173 yıllık bir geçmişe sahip olan PTT, çağın gereklerine uygun vizyon belirleyerek her yıl kendini yenilemeye devam ediyor.
(NOT: Boyabat PTT'sinden de bu uygulama temin edilebiliyor.)

Yeni tanıtımına başlanan PTTKEP abonelik kaydı uygulamasından bundan böyle gerek kamu, gerekse Sinop'ta faaliyet gösteren tüm tüzel ve özel şirketler PTT merkezleri aracılığıyla yararlanabilecek. Uygulama hakkında bilgi veren Sinop PTT Başmüdürü Bekir Gökmen yaptığı açıklamada; eğitim, askerlik, adli işler, trafik, yasal işlemler, iş ve kariyer gibi işlemlerin, e-devlet hizmetimizle nasıl yapılıyorsa PTTKEP ile de benzer işlemlerin gerçekleştirebileceğini söyledi. Gökmen; "Örneğin, adli işlerde, ev ve iş adreslerinize gelen 'tebligat' 'elektronik imza' PTTKEP vasıtasıyla, elektronik ortamda gelecek. Bunun için kişilerin de zaman içinde, PTT merkezlerimizden 'KEP Adresi' almaları gerekecek" dedi.

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Nedir?

Günümüzde daha yaygın internet ağı ile birlikte, fiziki işlemlerden dijital hizmetlere doğru artan oranda bir yönelim vardır ve fiziki mektuba karşılık e-posta kullanım oranı artmıştır. PTT de bu değişim süreci içinde elektronik hizmetler geliştirip sunarak, teknoloji açısından en ileri gelişmişlik düzeyine ulaşmayı amaçlamaktadır. KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) projesi; posta hizmetlerinde PTT'nin mevcut teknoloji düzeyini ileri götüren bir projedir. KEP günümüzdeki geleneksel "Posta Pulunun elektronik ortamda eşdeğeridir. Tarih, saat, dijital tanımlama logosu, içerik doğrulama ve kriptolama özelliklerinin yanı sıra en önemli yapısı değiştirilemez olmasıdır. KEP projesi kapsamında kullanılan zaman damgası, gönderilerin elektronik olarak orijinalliğinin bozulmadığı ve dokümanın değiştirilmediğinin hukuki kanıtıdır. Bu sistem, e-belgenin elektronik ortamda yasal geçerli ve güvenli şekilde oluşturulması, alınması, paylaşılması ve saklanılmasına yönelik tüm hizmetlerin yetkili hizmet sağlayıcı tarafından yapılmasını kapsamaktadır.

Mevzuata göre: "19 Ocak 2011 tarihinde 2011 tarihinde 7201 sayılı Tebligat Kanuna 6099 syılı Kanun ile eklenen 7/a maddesiyle ve 14 Şubat 2011 tarihinde Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişikliklerle hayatımıza girmiştir. 19/01/2013 tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Elektronik Tebligat Yönetmeliği" ne göre Anonim, Limited ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlere tebligatların, e-Tebligat ile yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca aynı kanunlarda belirtilen şartlara göre yine tebligat gönderim yetkisi olan Kurum ve Kuruluşlar, onlara bağlı çalışan şirketlere Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca e-Tebligat gönderebilmek için artık KEP adresi almak zorunda" olduğunu söyledi.

Elektronik Posta Ne sağlar?

Mevcut e-posta sistemlerinde, gönderici ve alıcının gerçekten o kişiler olup olmadığı, gönderilerin teslim edildiği zamanın kesin olarak tespit edilemediği ve içeriklerin yoldayken değişmediği garanti edilememektedir. Ancak; KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) ile gönderilen elektronik iletilerin içerikleri değiştirilemediği, iletilen içeriğin gizliliğinin ve bütünlüğünün sağlandığı, göndericinin ve alıcının kesin olarak bilindiği, iletişim sürecinin üretilen delillerin ve sistemlerin günlük kayıtlarının senet hükmünde kesin delil sayıldığı, teknik olarak orjinalliği ispatlanabiliyor.

Bireysel Kullanıcılar ve kurumlar KEP ile elektronik ortamda yazışma, kredi kartı ekstresi, hesap ekstre- si, sigorta poliçesi, dekont, makbuz, talimat, ödeme emri, tebligat, ihtar, ihbar, mutabakat, teyit, itiraz, bordro, personel izin formları, üyelik, abonelik, telif hakkı, kira kontratı, gibi bir çok işlem yapabilirler.

KEP sayesinde banka şubesine gitme, herhangi bir devlet dairesine "Faks Çekme" dönemi sona erecek.

Ayrıca; Türkiye'de yıllık milyarlarca liralık kağıt, Zarf, Posta Pulu, Arşiv masrafı sona erecek olup, KEP sahipleri çok daha verimli, tasarruflu, ucuz, kaliteli, hızlı, güvenli ve kolay iş yapma avantajı elde ederek, ekonomik verimliliğin yanı sıra doğanın korunmasına da büyük katkı sağlayabilecekler.

Haber: Vitrin Haber

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

376669


Tasarım:DtGaNi