Yayın Tarihi:08 03 2016 04:22(1425)

İl Müftüsü Mustafa Erkan'ın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” İle İlgili Açıklaması

Rasülüllah (SAV) Veda Hutbesinde “Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu konuda Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah'ın emâneti olarak aldınız. Onların nâmus ve ismetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin kadınlar üzerindeki haklarınız, âile nâmusu ve şerefinizi kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer onlar sizden izinsiz râzı olmadığınız kimseleri âile yuvanıza alırlarsa, onları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları ise, örfe göre her türlü (meşru ihtiyaçlarını), yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir' ifadesine dikkat çekerek şunları dedi: “Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in veda hutbesinde ifade ettiği bu açıklama, İslam Dininin kadına verdiği değeri ve önemi göstermektedir."

Yüce Kuran'ı Kerim'in nüzulü insanlıkta bir ufuk sıçraması meydana getirmiştir. Kur'an-ı Kerim, insanlığın kadın tasavvurunu, insanlığın kadına bakışını değiştiren bir kitap olmuştur. Sevgili peygamberimiz (sav)in rahmet mesajlarını dünyaya yaymaya başladığı günden itibaren Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere yıllarını incelediğimiz zaman göreceksiniz ki, aslında Rasülüllah (sav)in en büyük mücadelelerinden biri kadın hakları mücadelesi olmuştur. Bugün modern zamanlarda kadın ve kadın haklarına atfettiğimiz bir çerçeve ile bakmamıştır. Çünkü sevgili peygamberimiz öncelikle cinsiyetçilik diyebileceğimiz kadın ve erkek ayrımı yapan, kadını kadın olduğu için aşağılayan, hor gören ideolojiyle mücadele etmiştir.

Peygamber Efendimiz (sav) geldiği zaman tarih boyunca var olan kötü bir ideoloji egemendi. Bu ideoloji kadını kadın olduğu için aşağılayan ideolojiydi. İnsanlık tarihi boyunca en çok ayakta duran kötü ideolojilerden biri olmuştur bu ideoloji. Kadını meta ve eşya olarak gören ve kadını kadın olduğu için hor gören ideoloji. İslam dini aynı zamanda kendinden önceki dinlerin içine karışan bu ideolojiyle mücadele etti. Peygamberimiz (sav)in hayatında bu mücadeleyi görüyoruz. Ama vefatından sonra bazı Müslümanlar peygamberimizin ağzından kadın aleyhtarı sözler uydurarak Peygamber Efendimiz (sav) mal edebilmişlerdir.

Öncelikle bu ideolojiyle mücadele ederken Kuran'ı Kerim ve efendimiz (sav)in üzerinde durduğu husus şudur. Öncelikle kadın ve erkek değil insan vardır. Yaratılış gayesi bakımından insan insandır. Sadece sorumluluklar açısından kadın ve erkek tasnif edilir. Ancak Allah'a muhatap olma bakımından, Allah'ın vahyine muhatap olmak bakımından, Allah'a kulluk bakımından, yaratılış gayesi bakımından, yeryüzünü imar etmek bakımından, yeryüzünde hakkı, hakikati, ahlakı, fazileti yerleştirme bakımından kadınla erkek arasında hiçbir fark yoktur. Bu farkı kim ortaya koymaya kalkarsa o ideolojiye teslim olmuş demektir. İslam'ın mücadele ettiği cahiliye çağının anlayışını yeniden ortaya koyuyor demektir. Kuran-ı Kerim'de ve Hz. Peygamberimiz (sav)in sünnetinde bu çok açık bir mesajdır. Her şeyden önce Kuran-ı Kerim  ve Peygamber Efendimiz (sav) meseleye böyle bakmıştır. Kadın ve erkek aynı yaratılış gayesiyle yaratılmıştır. Yeryüzünü birlikte imar etmek için kadın da erkek de topraktan yaratılmışlardır.

Üzülerek belirteyim dinimizin rahmet mesajlarını iyi anlamadığımız için, örfler, gelenekler ve göreneklerin dinin önüne geçmeye başladığı için biz bugün kadın hakları kavramlarını yüz yıl öncesinden başlatmak durumunda kalıyoruz ve taklit ederek başka yerlere de taşımaya çalışıyoruz ki bu hiçbir zaman doğru değildir. Bu duygu ve düşüncelerle, kadınlarımızın, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü ”nü içtenlikle kutluyor, Sinop Halkı’na ve tüm kadınlarımıza sağlıklı ve mutlu bir dünya temennisiyle en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: h.coşar 10 03 2016 05:02
değerli hocam vermiş olduğunuz kısa ve anlamlı ifadelerinizden dolayı sizi candan teprik edyor şükranlarımı arzediyorum.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mayıs ayı ziyaretci sayısı:

118626


Tasarım:DtGaNi