![]() | ||||
![]() ![]() ![]() ![]() 15 Eylül Dünya Prostat GünüProstat Kanseri Hakkında Genel Bilgi Prostat erkek genital sisteminde yer alan, mesanenin çıkımını çevreleyen ve meninin akışkanlığında rol oynayan bir salgı bezidir. Salgılamayı yapan hücrelerden ve bunlara ait destek çevre dokusundan meydana gelmiştir. Prostat kanseri bu salgı yapan hücrelerin anormal gelişimi ile ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde tanı konamadığı taktirde prostat kanseri lenf ve kan damarları yoluyla çevre dokulara yayılır. En sık yayılım yeri çevresindeki lenf düğümleri ve kemiklerdir. Ek olarak akciğer, karaciğer ve diğer organlara da yayılabilir. Prostat Kanserinde Sebepler ve Risk Faktörleri Prostat kanserinin 70 yaş üzeri erkeklerin %50’sinde, 90 yaş üzerindekilerin de hemen hemen hepsinde mikroskobik düzeyde bulunduğu hesaplanmaktadır.Sağlıklı bir erkeğin hayat boyu prostat kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak %17’dir. Yani yaklaşık olarak her 6 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır. 1980'lerde PSA testinin bulunup klinik kullanıma girmesi ile hastalığa bağlı ölüm oranları azalmıştır. Ülkemiz için kesin veriler mevcut olmamakla birlikte ABD’de yılda 250 bin erkekte prostat kanseri saptanmaktadır ve bu kişilerin %95i 45 yaş üzerindedir. Prostat kanserine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi genetik bir yatkınlıkla birlikte olumsuz çevre koşullarının, bu hastalığın meydana gelmesinde rol aldığı düşünülmektedir. Prostat kanseri oluşumuna katkısı olabileceği düşünülen bazı risk faktörleri şunlardır:
Prostat Kanseri ve Yiyecekler Domates içinde bol miktarda lycopene maddesi bulunmaktadır. Bazı çalışmalar lycopene tabletlerinin düzenli alımının prostat kanseri riskini % 15 oranında azalttığını gösterirken diğer çalışmalar ise domates tüketiminin kanser riskini % 26 oranında azalttığını belirtmektedir. Soya fasülyesi vucudumuzdaki estrojen’e benzer bir madde olan phytoestrogen bitkisel maddesini içerir. Soya fasülyesinin psa seviyelerini düşürdüğü ve soya tüketimi yüksek olan toplumlarda prostat kanser oranlarının düşük olduğu bilinmektedir. Balık yağı Omega- 3 yağ asidi açısından oldukça zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıkları ve kanser üzerine koruyucu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri en çok somon, tuna balığı gibi soğuk deniz balıklarında bulunur. Malesef ülkemiz sularında bulunan balıklar omega -3 yağ asitleri açısından fakirdirler. Vitamin ve Mineral Takviyeleri, bazı çalışmalar düzenli olarak alınan 50 mg E vitamini’nin prostat kanseri riskini azlttığını söylese de etkisinin olmadığı yönünde de yayınlar mevcuttur. Bir mineral olan Selenyum maddesininin de prostat kanseri riskini azalttığı öne sürülmektedir. Prostat Kanseri ve Spor Düzenli egzersiz yapıldığında kilo kaybına yol açar ve prostat kanseri riskini azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda egzersiz’in vucut testesteron seviyelerini azalttığı ve psa seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Prostat Kanserinde Tıbbi Tedaviler Prostat kanseri’nin oluşumunun engellenmesi amacıyla bazı çalışmalar yapılmıştır. Bunlar arasında en bilineni PCPT (Prostate Cancer Prevention Trial,) çalışmasıdır. Bu çalışma yaklaşık olarak 18.000 hasta üzerinde yapılmış, hastaların yarısına hiç bir tedavi verilmemiş (plasebo grubu), diğer yarısına ise (tedavi grubu) Finasteride (proscar™) yaklaşık olarak 7 yıl süreyle verilmiştir. Finasteride vucutta testesteronu dihidrotestesterona dönüştüren 5 alfa redüktaz tip II enzimini bloke eder. Böylece vucutta dihidrotestesterone seviyesinin azalması ve prostat kanserinin oluşumunun engellenmesi amaçlanmaktadır. Prostat Kanserinde Kaçınılması Gereken Gıdalar Yüksek yağ oranı ve kırmızı et içeren yiyeceklerle beslenen kişilerde prostat kanseri daha yüksek oranda görülmektedir. Aşırı miktarda kalsiyum alınması prostat kanserine karşı koruyucu özelliği bulunan D vitamin’in vucuttaki sentezini azaltmaktadır. BOYABAT TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ Tarih:05 09 2016 11:40(3405)
Facebook'ta Paylaş
![]() |
![]() ![]() ![]() Korona Virüs Salgını İçin Korunma Yöntem
Mart Ayı Kolon Kanseri Farkındalık Ayı
12 Mart Dünya Böbrek Günü
12-18 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Hafta
Rahim Ağzı Kanseri ve Farkındalık
Verem (Tüberküloz) Hastalığı
Karbonmonoksit Zehirlenmeleri ve Alınmas
26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı Ve
1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıkla
1 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
1-7 Nisan Kanser Haftası
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
Yeşilay Haftası (1 – 7 Mart)
Verem (Tüberküloz) Haftası
17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Farkındal
Organ Bağışı Hakkında Merak Ettikleriniz
1-7 Kasım Disleksi (Okuma ve Öğrenme Boz
15 Ekim Dünya El Yıkama Günü
1-7 Ekim Emzirme Haftası
A’dan Z’ye Şarbon…
Kene Isırığı Nasıl Anlaşılır?
Dünya Aşı Haftası
Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?
Çocuklarda ve Gençlerde İnternet Bağımlı
9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü
DİYABET / Diabetes Mellitus (Şeker Hasta
29 Eylül Dünya Kalp Günü
Ramazan ayı, sigaradan kurtulup özgürlüğ
Hipertansiyon Nedir?
Engelliler Haftası
Yaşlılara Saygı Haftası
Cüzzam (Lepra) Hastalığı
29 Eylül Dünya Kalp Günü
15 Eylül Dünya Prostat Günü
3-7 Mayıs Dünya Astım Günü
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Dünya Tuza Dikkat Haftası
Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde
Her Derdin Devası: KAYISI
Mide bulandıran itiraflar
Grip ve Ihlamur
İlker Akça Merhaba
Tümü
Siz Aya Biz Yaya17 Şubat Dünya Kediler GünüBoyabat'tan Kar Manzaraları 16 Şubat 2021Boyabat'ın 2020 yılı nüfusu belli olduYalnızlık…Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığınıEmek Tuğla Bay muhasebe elemanı alınacaktırRıza Mor'u Aramızdan Ayrılışının 5. Yılında Rahmetle AnıyoruzSarıkamış FaciasıBugün Kış BaşlıyorAhmed Cevad'ın yazdğı Çırpınırdı Karadeniz şiirinin aslıOn Bin Ekmek FaturasıBoyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım VideosuTatil anılarınız çöp olmasınTÜRK KİMDİR ?2019 Yılı Sinop İlçeleri Belediye Başkanlığı Seçim SonuçlarıKorona Virüs Salgını İçin Korunma Yöntemleri8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak DüzenlenmesiOsmanlıcaCumhuriyet’e YazdımMüjde…. Hadi Hayırlı OlsunKıta sahanlığının da Yunanistan’a bırakılması da mı yalan iftira?Boğazda Can PazarıTeşrik tekbiri başladıPirinçle meşhur olduk! Sıra domateste...Sallım ÇorbaAnlayamadıklarımKÜNYEboyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com haber@boyabatgazetesi.com adreslerine E-posta gönderebilirsiniz ![]() | |||
Mart ayı ziyaretci sayısı:88029![]() |