Yayın Tarihi:17 01 2018 17:55(2454)

Prof. Şimşirgil'den ilginç çıkış: Türk olmayan tarihçi okutulmasın

Konya'da bir konferansa katılan tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Osmanlı tarihi hakkında Türk olmayan tarihçilerin yazdıklarını hedef aldı, "Tarihle, dilimizle ve dinimizle oynuyorlar. Dilimizi çadır devleti diline çevirdiler bilerek... Tarihimizi bozdular. Yabancıdan okutulmayı maharet sanıyorlar. Amerikalı mı yazacak benim tarihimi?" dedi.

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Konya’nın Seydişehir İlçe Belediyesinin davetlisi olarak “Osmanlı Tarihini Doğru Okumak” konulu konferansa katıldı. Konferansta, Selçuklu ile Osmanlı arasındaki ilişkiyi anlatan Şimşirgil, “Tarih ilmi herkese faydalı bir ilimdir” dedi. Belediye Düğün Salonunda düzenlenen programın açılışında konuşan Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, tarihini ve kültürünü bilmeyen milletlerin, kendilerine yön verebilmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Çok sayıda operasyonlar geçirmiş milletlerin evlatları olarak tarihin doğru şekilde bilinmesi gerekiyor. Osmanlı’nın yıkılışından sonraki süreçte, maalesef baktığımızda II. Abdülhamit Hanı zalim ve diktatör olarak gördük, çünkü bizim tarihimizi okuyanlar da yazanlar da bizden değildi. Ancak kendi tarihimizi yeni yeni yazmaya okumaya başladık. Biz Osmanlı’yı iyi anlayacak olursak, biz Osmanlı’yı sadece adı muhteşem olan dizilerden değil de, kendi milli ve yerli olan değerlerimizden, hocalarımızdan okuyup, onlardan dinleyecek olursak, bugün de geçmişte de II. Abdülhamit Hana söylenen şeyler, Cumhurbaşkanımızın dünya üzerindeki dik durması, zulme karşı baş kaldırması sonucunda aynı kelimeler tarihi tekerrür değildir. Geçmişimizi iyi anlayıp milletimiz aynı hataya düşmeyecek. 15 Temmuz’da düşmediğimizi gösterdik, bundan sonra da düşmeyeceğiz inşallah."

Daha sonra "Osmanlı Tarihini Doğru Okumak" konulu konferans veren Prof. Dr. Şimşirgil de, “Tarih, dil, din, edebiyat insana şahsiyet kazandıran bilimler, şayet bunlar bilinmezse adamın şahsiyeti elden gider” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bunun için tarihle, dilimizle ve dinimizle oynuyorlar. Dilimizi çadır devleti diline çevirdiler bilerek... Tarihimizi bozdular. Tarihimiz 1976 yılına kadar başka kitaplardan okutuldu, yabancıdan okutulmayı maharet sanıyorlar. Amerikalı mı yazacak benim tarihimi? Benim tarihimi yazan ecdadım neden sorgulanıyor da yabancı sorgulanmıyor."

Şimşirgil, “Gençlerimiz ağacın tepesine çıkmak istiyorsa, yıldızları hedef edinsin. Hedefi, ideali yüksek tutmak lazım, alçak değil. Aşağı değil hep yukarı tutmalı. Liseli yıllarımızda Osmanlı’yı sadece, birinci sınıf dövüşen bir devlet olarak tanıttılar. Güya Osmanlı, iyi savaşırdı ama ilme karşıydı. Osmanlı bir ilim devleti değildi ve onun için de yıkılmıştı. Alakası yok. Çocuklarımıza matematik, fizik, kimya gibi derslerden daha fazla tarih ve edebiyat derslerini sevdirmemiz ve tarih şuuru aşılamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Hürriyet

Facebook'ta Paylaş
10. Yorum: hakan 25 01 2018 21:54
bir bilim insanından çok, dede muhabbetleri, vaaz vermesine gerek yok, öğrendiklerini okulda anlatsın yeter. türk rus amerikan diye ayrıum mı kaldı dünyada

9. Yorum: boyabatlı 22 01 2018 06:08
geçmişini bilmeyen geleceğe doğru yön veremez. tarihten bir haber kişiler her konuda ahkam keserken ahmet hocamızı daha aktif yerlerde görmek istiyoruz.

8. Yorum: aslan 22 01 2018 01:16
"güya osmanlı, iyi savaşırdı ama ilme karşıydı. osmanlı bir ilim devleti değildi ve onun için de yıkılmıştı." sözünü dogrulamak için, çaginin en guçlu imparatorlugu olan osmanli'nin bugunku bilim ve teknoloji kazaninda en azindan tek bir katkisini ornek gostermek gerekmez mi? biz de bununla gogsumuz kabararak ovunsek? ayrica, naima'dan baska osmanli tarihçisi var mi? varsa açiklar misiniz sn. prof hemsehrim?

7. Yorum: boyabatlı 20 01 2018 22:34
sizi seviyoruz şimşirgil hoca.

6. Yorum: osmana 20 01 2018 01:57
ne diyorsun osman?
nerede böyle bir ibare var?

5. Yorum: osman 19 01 2018 06:28
zihniyete bak dünyanın en iyi türkolog'u avusturyalıdır zihniyete bakar mısınız ya profesör olmuş birde

4. Yorum: 3. yorumcuya 18 01 2018 19:57
evet yanlış yazılan tarihi veya üstü örtülen gerçekleri belgeleri ile ortaya çıkarıyor. biraz takip etsen anlarsın.

3. Yorum: saçma 18 01 2018 18:14
tarihçilik kendisi istediği, arzuladığı gibi olayları aksettirmek değildir. ahmet bey'in de en büyük hatası budur. kendisi objektiflikten uzaktır. olaylara duygusal yaklaşmaktadır. yabancılar da bizim tarihimizi araştırmalı, yazmalı. yanlış, kasıtlı, art niyetli bazı şeyler varsa bunları belgeleriyle ortaya çıkarmak sizin göreviniz.

2. Yorum: sinoplu 18 01 2018 00:21
severek takip ettiğimiz hocamızın yolu açık olsun. inşallah daha aktif bir görevlere gelir.

1. Yorum: boyabatlı 17 01 2018 19:02
hocamızdan bir boyabatlı olarak gurur duyuyorum. keşke memleketi boyabatımızdada konferans verse.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

369754


Tasarım:DtGaNi