Yayın Tarihi:24 02 2020 02:21(3600)

Sinop’un Merkezindeki Tek Mesire Alanı Sinsice Yok mu Ediliyor?

Sinop Gazi Mesire yerinde (Orman Kampı) neler oluyor? Sinop kent merkezinin tek yeşil alanı yavaş yavaş yok mu ediliyor? Sinop merkezde imara açılacak bu yeşil alandan başka bir yer kalmadı mı? Geçmişten miras bırakılan yeşil alana böyle mi sahip çıkacağız? Sinop Çevre Dostlerının tepkisine kim kulak verecek?

Olaya tepki veren Sinop Çevre Dostlari Derneginin Basın açıklaması ” Sinop Kent Merkezimizin tek yeşil alanı ve mesire yerinde birçok ağacın kesilmiş olduğunun ve inşaat faaliyetleri başladığının görülmesi üzerine, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü ile görüşülmüştür. Ancak alanın Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğünün yetkisinden alındığı ve Orman İşletme Müdürlüğüne verildiği, Orman İşletme Müdürlüğünün ise alanı A sınıfına alarak, özel şahıslı işletmeye verdiği ve Sinop Belediye Başkanlığının da saha içerisinde yapılaşmaya izin verdiği öğrenilmiştir. Sayısı verilmese de inşaat faaliyetlerin devam edeceği yapılmakta olan yapı gibi 20 tane daha yapılacağı konuşulmaktadır.

Eski ismiyle Bahçeler Mevki çok uzun yıllardır kent merkezinin tek mesire yeri, yazın mesire yeri ve plajı olmayı sürdürmektedir. Orman Bölge Müdürlüğü Lojman binaları ile alanın bir bölümünü kullanmış, bungalov yapmış ve bir bölümünü Orman Kampı olarak işletmeye vermişti. Elde kalan ağaçlar son yeşil alanımızdır. Havadan ve denizden görüldüğü gibi kentin panoramasını etkileyen tek yeşil alanımızdır.

Daha önce TOKİ beş yıldızlı otel yapılması için bu alanı seçmiş ve Sinop halkının haklı itirazları ile karşılaşmış, değerlendirme sonucunda vazgeçilmişti. Gayet tabiidir ki derneğimiz ve Sinop Halkı turizm yatırımlarına karşı değildir. Aksine, kentin geleceğini Kültür ve Turizm Kenti olmakta görmektedir. Ancak Turizm Yatırımları boş alanlar ağaçlandırarak, park düzenlemeleri yapılarak, sağlıklı bir biçimde alt yapıları hazırlanarak yapılmalıdır. Kamusal alan, tek yeşil alan ve mesire yeri birkaç kişinin menfaati için yok edilmemelidir.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım İl Müdürlüğü önündeki ilan levhasında ‘ÖNCE FİDAN SONRA NEFES’ sloganını gördüğümüzde çok mutlu olmuştuk.Şu anda ne düşünmemiz gerektiğini Orman İşletme Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğüne soruyoruz..Önce mevcut ağaçları yok edelim mi demek istiyorsunuz?

Evet ağaç, nefes demek, oksijen demek. Ağaçlar, baca ve araba egzoz gazlarından atmosfere yayılan kötü koku ile amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yaprakları yoluyla havadaki partikülleri filtreler. En çok bilinen sera gazı karbondioksittir (CO2). Ağaçlar, karbondioksiti emip, içerisindeki karbonu emdikten sonra kalan oksijeni atmosfere bırakır. Bulundukları yeri serinletir. Suyun buharlaşmasını yavaşlatır. Çocukları ultraviyole ışınlarından korur. Ağaçlar hayvanlar için tente ve yuva görevi görür. İnsanı iyileştirir, ruhunu dinlendirir.

Hepimizin bildiği sonsuz faydaları yanında , bu alan ve Tarım İl Müdürlüğü deniz tarafında daha önce kesilen ağaçlar Sinop’un Jeomorfolojik Oluşumu ve Topografyası açısından da son derece önemlidir. Sinop, deniz içinde tektonik bir hareket ile yer kabuğunun kıvrılması neticesi ada olarak ortaya çıkmış, binlerce yıl içinde alçak bölümlerin alüvyal ve kalüvyal malzeme ile dolması sonucu ana karaya bağlanmış bir yarımadadır. Pervane Tepesi kum yığılımı oluşumu anlatmaktadır. Bölgenin jeolojik oluşumu tamamlanmadığı için ağaçlandırma sahalarındaki ağaçların kesilmesi, seyreltilmesi ve zemin yapısının iş makineleri ile bozulması erozyona neden olacak ve heyelanları tetikleyecektir. Bu alanlardaki ağaçlar ve ağaçlandırmalar mevcut yapıların sağlığı için hayati önemdedir.

Uygulamanın acilen durdurularak, kentimizin tek yeşil alanı ve mesire yerinin Sinop Halkına geri verilmesini talep ettiğimizi saygılarımızla kamuoyuna duyururuz.”

Hale OĞUZ
Yönetim Kurulu Başkanı

Adres: Gelincik Mahallesi, Zambak Sokak, Medine Apartmanı, No 1,B Blok, Daire 1, SİNOP
Telefon: 0368 261 49 95
e-posta: sinopcevredost@hotmail.com

Kaynak: Boyabat Haber Gazetesi.com - Ezgi FM

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut
Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

216481


Tasarım:DtGaNi