Yayın Tarihi:18 07 2020 20:16(28609)

Yumurta mı Tavuktan, Tavuk mu Yumurtadan Çıkar?

Adını tam olarak koymakta zorlandığımız bazı durumlarda kullanırız bu sözcüğü; ”Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar” diye.

Sorgulamayan, akletmeyi , düşünmeyi unutan , birilerinin yaptığında mutlaka bir hikmet vardır düşüncesine sahip olan toplumlar, algıyla ve görsellikle kolaylıkla etki altına alınabildikleri için de maalesef sadece gözünün görebildiğine inanırlar.Ülkemiz bu konuya örnek teşkil edecek bir çok misallerle doludur. Ya gelen gideni aratır, ya da o anlarda gözümüzde büyüttüğümüz birinin değersizliğine uzun zaman dilimi sonrasında şahit olabiliriz. Bazen aksi de olabilmektedir. Bizim ya da toplumun gözünde itibarsızlaştırılan birinin değeri çok sonrasında anlaşılabilmektedir.

Maalesef ölü sevici bir millet oluşumuz da bilinen bir gerçektir. O dönemlerin faturaları da; hep bir nesil kaybı şeklinde toplumlara ödettirilmiştir.

Lakin, ne zamanı geri çevirmek mümkün olabilmek te ve ne de kaybedilen süreyi telafi edecek yeterli bir çalışma ortamı yakalanamamaktadır.

Kendilerini yeryüzünün efendisi, insanlığı da kendilerinin kölesi olarak gören bu güçler; artık oyunlarını göstere göstere oynamaktadırlar. Bütün Dünya da, milliyetine göre, komşuluk durumuna göre, inandığı değerlere, örf ve ananelerine göre yer ve zamanına göre halkları karıştırmakta, bazılarını bazan barıştırmakta, siyasetlerini, medya ve iş dünyalarını dizayn ederek; hazırlanmış planlarına göre de insanlığı her alanda sömürmeye devam etmektedirler.

Yapacaklarını filmlere konu ettikleri gibi, toplumları da algı ve görsel tekniklerle, hedefledikleri toplumsal dönemlere hazır hale getirmektedirler.

Bu konuda da çabaya bile ihtiyaç duymadan hizmetkarları aracılığıyla da emin adımlarla hedeflerine yürümektedirler. Aynı yöne giden yürüyen merdivenlerde sadece yarış yaptırırlar. Aslında mesele merdivenin yönünde gizlidir.

Firavun’un İbrahimi atmak için hazırladığı o büyük ateşi söndürebilmek için su taşıyan, duruşunu mazlumdan yana ve zulme karşı duruşuyla sergileyen, fesat çıkarıcı değil- ıslah edici, ayrıştırıcı değil,- birleştirici, korkutucu değil- müjdeleyici zihniyete sahip birçok yiğide insanlık tarihi boyunca; ya zindanı, ya mahkeme koridorlarını, ya idamı, ya da suikastı reva görmüşlerdir. Ya da algılarla itibarsızlaştırmayı tercih etmişlerdir. Bütün Dünyada da böyle olmuştur. Sömürüye başkaldıran, insani değerlerini yitirmemiş birçok yönetici ve lideri benzeri yöntemlerle de bertaraf etmişlerdir.Mazlumların uyanışının önüne ancak bu şekilde geçebileceklerini bilen; bu firavun ve nemrut zihniyetlilerle, onlara hizmeti kendilerine görev kabul eden veya onlara karşı değilmiş gibi gözükerek hizmet edileceğine de kendini bile inandıran , sureti haktan ve vatanperver gözüken saf bir çok seçilmiş ve seçtirilmişin de aradan geçen uzun zaman dilimi sonrasında lanetle anıldıklarına tarih şahitlik edip durmaktadır.Toplumsal hareketlerde de, hatta tarihe mal olmuş ihtilallerde de benzerleri uygulamalara tarih hep şahitlik etmiştir.

Öncelikle toplumsal zemini hazırlar, isyancılarını hareketlendirir veya vesayet yönetimleriyle iktidarları ele geçirir, bunları emelleri için yıllarca kullanır, istediklerini yaptırır, sonra bertaraf ederler.

Aslında oyun belli. Bir tarafta şeytan ve belli dünyalık bedeller karşılığında hizmetkarlığını yapanlar.Hep var oldular ve olmaya da devam edecekler. Öbür tarafta ise Ruhlar aleminde “Ben sizin Rabbiniz değil miyim sorusuna; Elbette Rabbimizsin” diyen sözünün sadıkları az da olsa, hep var oldu ve olmaya da devam edecekler. Nasıl idare edileceğimizin müsaadesini de yaşantımız belirlediğine göre;Sadece “Yumurta mı Tavuktan, Tavuk mu Yumurtadan Çıkıyor ? ” orası çok dikkat ve çok düşünmeyi gerektiriyor hem de çok….

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: 11 köy 19 07 2020 01:52
tavuk ebat olarak yunurtaya sığamaz yumurta tavukdan çıkar ama yumurtadan çıkan civcivdir.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

217687


Tasarım:DtGaNi