Yayın Tarihi:07 05 2021 23:04(1292)

Cami ve Cuma Namazı Adabı

Ertuğrul Mehmed
emehmed@gmail.com

Din ve Diyanet işleri üzerine yazı yazmayı bugüne kadar pek düşünmedim. İhtiyaç da görmedim. Çünkü ülkemizde vatandaşlarımızın %99 Müslümandır. Müslüman olan bir insan da dininin emir ve yasaklarını bilmekle mükelleftir.

Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan “Davam” ismini verdiği kitabında “Her fırsatta, ehemmiyetle, hep şu hatırlatmayı yapıyorum: Biz İslâm dinini tanıyoruz ama ne kadar biliyoruz?” sorusunu sorar ve Kırgızistan gezisiyle alakalı bir hatırasına değinir. Ardından da anlattığı hikayede yer alan 90 yaşlarındaki ihtiyar bir Kırgız’a dikkat çekerek, “Bu Kırgız misalini sakın unutmayınız. Acaba biz de öyle miyiz? diye kendi kendimize soralım. Elhamdülillah Müslümanız. Müslümanlığı istiyoruz. Peki tam anlamıyla İslâmı biliyormuyuz?”

Bilgisiz amelin lezzeti eksik kalır. Bir ferdin dinini tanıması başka, bilmesi daha başkadır.

İmam-ı Gazali “İhyâ-u Ulumi’d Din” adlı eserinde şöyle der: "İnsanların en çok arzuladığı şey, hiç şüphe yoktur ki, cennetteki ebedî ve eksiksiz mutluluktur. Bu mutluluk amel ile kazanılır. Amel de ilimle (bilgiyle) yapılabilir."

Pınarı olmayan su, kaynağı olmayan bilgi, ocağı olmayan ateş tehlike arz eder.

Malumunuz olduğu üzeri camilerin toplumumuzda büyük bir önemi vardır. İlim, irfan, istişare ve ibadet mekanlarıdır. İnsanlara huzur ve güven verir. Tefekkür ve muhasebe etme imkanı sunar.

Camiler, kubbesi altında sıra sıra saf tutan Müslümanlara Mü'min olmanın kardeşliğini ve ümmet olmanın bilincini aşılar.

Camide bulunmanın ve cami cemaati olmanın kuralları ve adabı vardır. Müslüman sağında solunda, önünde arkasında, çevresinde bulunan kardeşine rahatsızlık vermez. Onların huşu içinde namaz kılmalarını engelleyen hal ve davranışlardan kaçınır.

Vaaz ve hutbe dinlemenin de bir adabı vardır. Huşu içinde hatibi dinlemek dini bir gerekliliktir.

Yanındakiyle konuşmak, başka şeylerle ilgilenmek, cep telefonuyla meşgul olmak hutbenin özünden uzaklaşmaya, mesajını kaçırmaya ve sevabından mahrum kalmayasebep olur.

Cuma namazı için camiye gelenler, eğer cami avlusunda namaz kılıyorlarsa kıbleye mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Gözlemlerimize göre; dışarıda namaz kılanlar kıbleye dikkat etmeden, mihrabın da önüne geçerek namaza durmaktalar.

Cuma namazının bütüncül bir parçası olan son dört rekat sünnet kılınmadan camiden çıkılmaktadır. Bu yanlıştan dönülmelidir.

Cami ve camide cemaatle namaz kılmanın adabına uyulmalı, namazların geçerlilik şartları harfiyen yerine getirilmelidir. İmam Hatipler vaazlarında ve hutbelerinde bu konulara tekrar tekrar değinmeli, Müslümanları bilgilendirmelidir.

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: boyabatlı 09 05 2021 08:33
önce hoca lar kendini düzeltmeli. küçücük cami dört taraf hopörler ve yüksek, cızırtılı, ekolu ses hoca efendinin sesi her yerden işitiliyor lakin mikrofon la namaz kıldırıyor. yüksek ses ve eko namazın huşusunu bozuyor. cumada hutbe verilirken kesinlikle konuşulmaz hoca dua etse amin denilmez ancak içinden denilir fakat cemaat yüksek sesle amin diyor ve cumanın sevabına zarar veriyor konuşmakla. mazaretin varsa oturarak hatta yatarak cemaatin içinde namaz kılınması gerekirken cemaat den kopuk sanki kilise gibi tabure de namaz kılmak. camide bi saf var müezzin yeri ile arada bir sürü mesafe var ken müezzin mahvilinde namaz kılmak doğrumu. bunun gibi bir sürü ince nokta var fakat malesef kimse bunlara rivayet etmiyor

1. Yorum: vatandaş 08 05 2021 04:49
çok önemli konulara temas etmişsiniz teşekkürler,cuma hutbesi okunduğu esnada 25 yaş altı insanlarımızın çoğu cep telefonuyla oynuyorlar,bu çok yanlış bir davranış.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

215541


Tasarım:DtGaNi