Yayın Tarihi:27 07 2023 11:14(2228)

Değişen iklimler, yaşanan sıcaklıklar

Hava sıcaklığının yüksek seyrettiği zamanlarda vatandaşların 11:00 ile 16:00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları genel olarak tavsiye edilir. Bu tavsiye uyanlar olduğu gibi uymayanlar da çıkabiliyor ne yazık ki.

Sıcak hava dalgasından, dikkatli ve tedbirli olmayan vatandaşların, özellikle kronik rahatsızlığı olanların, yaşlılar ve çocukların en fazla etkilendiği tecrübelerle sabittir.

Bugün hava sıcaklığının Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıktığı söyleniyor.

Gerçekten hava sıcak mı sıcak, terlememek ve etkilenmemek elde değil. Üzerimizdeki atletler yağmur altında ıslanmış gibi, sıksan su akacak.

Mevsim normallerinin üzerine çıkan bu sıcak hava dalgalarını Küresel Isınmaya yani İklim Değişikliği’ne bağlayanlar mevcut. Bilim insanları ülkeleri sıcak hava şartlarına karşı farklı önlemler geliştirmeleri için uyarıyor.

Evet! Hem dünyada hem de Türkiye’de sıcaklıklar arttı, yağış örüntüleri değişti, değişmeye de devam ediyor. Kış mevsimini de ilk ve sonbaharları da eskisi gibi tadında doya doya yaşayamıyoruz.

İklim değişikliği nedir?

“İklim değişikliği “Karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik” biçiminde tanımlanmaktadır.

İklim değişikliği konusunda bilimsel araştırmalara dayalı tahminler yapan ve bu konuda raporlar hazırlayan bağımsız uzmanlardan oluşan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (HİDP) raporlarında, iklim değişikliği, fosil yakıtların kullanılması, ormanların yok edilmesi, arazi kullanımı değişiklikleri ve endüstrileşmeye bağlı olarak atmosfere salınan sera gazlarının artması sonucunda, yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarının yükselmesine bağlı olarak mevsimsel değişikliklerin olması şeklinde açıklanmaktadır.

İklim değişikliği, yağış miktarı ve düzeninde belirgin ölçülerde sapmalara, bu çerçevede kuraklık ve seller ile fırtınalar gibi felaketlerin şiddetinin ve sıklığının artmasına, okyanuslarda tuzlanma ve asitlenmeye neden olmaktadır.

HİDP’nin 2001 raporuna göre, 2100 yılına kadar sıcaklık artışının 1.4-5.8 °C arasında olması beklenmektedir. 2007 yılı raporunda ise bu oranlar 1.1 - 6.4 °C arasında gösterilmekte, buna bağlı olarak deniz seviyesinin 18-58 cm arasında yükseleceği iddia edilmektedir.

Bu çerçevede, Dünya Sağlık Örgütü meselenin ciddiyetini, iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen küresel felaketler ve salgın hastalıklara bağlı olarak her yıl 150 bin insanın hayatını kaybettiğini belirterek ortaya koymaktadır.

Bu durum, yok olan türler ve ekosistemlerle birlikte değerlendirildiğinde, daha vahim bir tablo çizmektedir.” (1)

Hava sıcaklıklarındaki artışların bu şekilde devam etmesi halinde, buzulların kısa veya uzun vadede eriyeceği konusunda hem fikir olan bilim adamlarına göre, okyanuslardaki su seviyesinin artmasına bağlı olarak milyonlarca insanın “çevre mültecisi” olma durumunda kalacağı öngörülmekte maalesef.

Bu durumda kalan insanların, yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalmalarından kaynaklanan maddi ve manevi kayıplarının istemeyerek doğacağı ise kaçınılmazdır.

Onun içindir ki iklim değişikliğinin neden olabileceği olumsuzluklardan hepimiz endişe duymalıyız; etkilerini azaltmak için 7’den 70’e hep beraber seferber olmalıyız.

Kaynakça:
(1)    Simla Yasemin Özkaya/İklim Değişikliği ve Etik Prensipler, Uluslararası Ekonomik Sorunlar, Mayıs 2013, Yıl: 13, Sayı: 46

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: yaren 28 07 2023 15:11
yeni birlik gazetesi yazarı sayın ekin gün'ün bugün yayımlanan yazısından bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum: "hava sıcaklarının artması üzerinden kolayca bir yaklaşımla küresel iklim değişikliğine varan saptamalar “bilim çevrelerince” hemen kabul görüyor.
iklimlerin değiştiğini söylemeyen yok ama buna sebep olan şirketlerin insanlara dayatmak istediği bireysel rol ve kuralları yine sorgulamayanlar var.
istanbul son 23 yılın, izmir de son 85 yılın sıcaklık rekorunu yaşamış.
yani bir ilimiz 23 yıl önce, diğer ilimiz de 85 yıl önce bu hava sıcaklıklarına erişmiş. o zamanlarda da iklim krizi konuşuldu mu bilinmez ama doğa bir şekilde yaşadığımız bu güne gelene kadar dengeyi bulmuş.
demek istediğim şudur ki covid-19 zamanında olduğu gibi sonradan “keşke” dememek için sorgulayalım.
pandemi bu açıdan hepimiz için iyi bir tecrübe."
bu yaklaşımı da dikkate almanız dileğimle, saygılar.

1. Yorum: gökbörü 27 07 2023 11:26
yok iklim değişikliği yok kuresel ısınma vs.bunların tamamı illumınatının hıkayelerı dunya varoldukça evren kendı evrimi içinde değişik periyotlarda kendını yenıler ısınır soğur sel deprem vs vs.salgında guya doğaldı anlaşıldıkı zaten daha ilk çıktığında bır plan ve uretılmış oldugunu anlatmıştım yalandan vurulan aşılar vs vs.uzar gider tün bunlar siyonızmın tanrıyı kıyamet gunune zorlama felsefesının bırer aparatıdır.ancak doğruyu yalnız allah bılır ve dönüş yıne onadır.syg.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Öncelik ekonomide


İhanete Hazır Olun…


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Vatan Haini Olamaz


2024 Boyabat Yerel Seçim Sonuçları (31 Mart 2024)


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Nisan ayı ziyaretci sayısı:

371938


Tasarım:DtGaNi