Yayın Tarihi:27 11 2008 14:02(35397)

Boyabatlı Şehitler

Sehitler.JPG

Boyabat'ta yaşayıp da savaş konusu açılınca, özellikle de Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili hikaye dinlemeyen veya konuşmayan insan sayısı çok azdır. Benim de dedemin babası 1897 Osmanlı-Yunan savaşına katılmış, babaannem ve anneannemin babasını ise Balkan Savaşı'na katılmış olduğu ailemde anlatılırdı. Ancak en önemlisi Birinci Dünya Savaşı'nda dedemin ağabeyi gönüllü olarak askere gitmiş ve kışladan bir mektup yazdıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamamış. Savaş sona erdikten sonra dedemin babası asker kökenli olduğu için kendisinin akıbeti hakkında araştırma yapmış, ancak en son Çanakkale Cephesinde izini kaybetmiş. Sonraki yıllarda ise hastalanarak ölmüş. Dedem ise Cumhuriyetin ilk yıllarıyla memuriyete girmiş ve bu konu hakkında ailede herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu konudan dedem fazla bahsetmezdi; ama babaannem dedemin annesinden duyduklarını anlatırdı. Dedemin kayıp ağabeyi hakkında beni en çok duygulandıran ise annesinin evin her kapı çalışında acaba oğlum mu geldi diyerek kapıyı açmaya gitmesidir. Dedemin annesi ölene kadar kayıp oğlunu beklemiş. Bu benim ailemin şehit hikayesidir.

Kayıp olan dedemin ağabeyi hakkında ben de bir araştırma yapmak istedim. Öncelikle Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgi edinme birimine başvurarak hangi bilgilerin gerektiğini öğrendim. Bu bilgileri Boyabat Askerlik Şubesi'ne teslim ettim. Ancak babamın kayıp amcası hakkında bir bilgi bulunamadı.Bütün bunlara rağmen benim ilgim yine kaybolmadı ve özellikle Boyabat'lı şehitlerimizi araştırmaya karar verdim.

Bu konuda yaptığım araştırmalarda Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü'nce hazırlanan 6 ciltlik "Şehitlerimiz" adlı bir eserin olduğunu öğrendim. Bu eseri inceleyerek kayıtlara geçmiş; öncelikle Boyabat'lı şehitler hakkındaki tüm bilgileri öğrendim. Bu bilgileri sizlerle paylaşmak için düzenledim. Bu bilgileri düzenlerken Çanakkale Cephesi'nde gözüme çarpan bir lakap ve ilgili köy ismi üzerine bulduğum şehit ismini aynı lakabı taşıyan yakın bir arkadaşıma sorduğumda, şaşkınlık, hüzün, sevinç ve özellikle gurur dolu bir tavırla dedesinden o zamana kadar haber alınamadığını ve ilk defa akibetini öğrendiklerini söyledi. Bu olay bana bu konu üzerinde mümkün olduğunca çalışmam ve her detayı incelemem gerektiğine karar vermemi sağladı.

Çalışmamı bitirdim. Karşımıza bu konuda en detaylı verileri içeren bir liste çıktı. Bu konudaki diğer çalışmaları inceledim ve bu çalışmaların eksik yönlerini görerek, bunları düzelttim. Boyabatlı Şehitlerimiz ismini verdiğim listede diğer çalışmalardan farklı olarak, öncelikle savaşları tarih sırasına koydum. Savaşları ise cepheler halinde sıraladım. Bu arada cephesi belli olmayan şehitlerimizi belirttim. Hakkında bilgi tam olanların kaç yaşında olduğunu belirttim. (Şehitlerin doğumları rumi takvime göre kayıtlı olduğundan miladi doğum yılını bulmak için 584 sayısını eklememiz gerekir.) En mühimi ise diğer çalışmaların hepsinde eksik olarak yazılan, hatta Boyabat Şehitleri Anıtı'nda isimleri bile yazılmayan, Güneydoğu şehitlerimizin isimlerini de ekledim. Özellikle hepimiz bir konuyu bilmemiz gerekiyor. Listeye bir isim yığını gözüyle bakmayıp, bugünlere gelmemizi sağlayan bu şehitlerimizin en değerli varlıkları olan hayatlarını bu vatan için verdiklerini mutlaka hatırlamamız gerekiyor.

Bu listede;4 Osmanlı-Rus Savaşı(93 Harbi), 4 İç İsyan (1 Yemen) (Osmanlı Zamanı), 2 Trablusgarp Savaşı, 4 Balkan Savaşı, 634 Birinci Dünya Savaşı (2 Arabistan, 475 Çanakkale, 24 Filistin, 24 Galiçya, 26 Irak, 34 Kafkas(Doğu), 9 Romanya, 40 Cephesi belli olmayan), 86 İstiklal Savaşı (68 Batı, 18 Cephesi belli olmayan), 3 Kore Savaşı, 3 K.K.K Şehidi(Güneydoğu) ve 4 Jandarma (Güneydoğu) olmak üzere 744 isim bulunuyor.

Bu çalışmayı yaparken, yıllardır yanlış bilinen bir bilgiye daha ulaştım. Çanakkale cephesinde, en çok şehit veren yerleşim yerlerini araştırdım. Boyabat, o dönem kendisine bağlı olan Saraydüzü ve Durağan'ın şehitleri ayrı olduğu halde Biga 678 şehit, Orhaneli 674 şehit ve Mustafakemalpaşa 608 şehitden sonra 475 şehitle dördüncü sırada ve Çanakkale cephesinde bu bölgenin en çok şehit veren yerleşimidir. Boyabat'tan sonra ise 432 şehitle İnegöl gelir. Boyabat, Çanakkale Savaşında Saraydüzü'ne ait 84 ve Durağan'a ait 52 şehitle ile beraber toplam 611 şehit vermiştir. Bu yüzden Çanakkale Şehitlikleri'nde Boyabat ismi ilimizin ismi eklenmeden yazılıdır. Ayrıca Çanakale'ye giden Saraydüzü ve Durağan'lı hemşerilerimiz şehitlerini Boyabat adı altında aramalıdırlar.

Öncelikle bu listeye yeni isimlerin eklenmemesini tüm kalbimle diler, bu listede adı olanlar ile beraber özellikle başta kayıp olan dedem olmak üzere ismini bilmediğimiz bütün şehitlerimizin aziz ruhlarını rahmetle anarım.

Bu çalışmayı yaparken bana kaynak temini konusunda yardımcı olan Zeki MOR ve her türlü teknik desteği veren Abdullah TÜRK'e teşekkür ederim.

Hazırlayan: Hakkı KÜÇÜKBAŞ


Şehitlerimizin tam listesi için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş
20. Yorum: mustafa çiftçi 02 05 2016 05:44
hakkı abi osman lı yunan harbinde 2 şehit ismi geçmek te tepeköy de sevdalıoğulları ve kocaalioğulları bir çoğu nun künyesi yok tepeköy önceden katurlu ( muratlı) ya bağlı imiş asıl ismi katırlı değil katurlu dur arşiv ler de

19. Yorum: deli-mavi 16 06 2015 16:35
çanakkalede bizimde gidipte dönmeyenimiz var.şimdiki zamaneler doğayla savaşmayı bilmiyor ki düşmanla savaşsın...

18. Yorum: zeki meşecı 25 04 2015 02:08
buyukbabami biz canakkalede sehit saniyorduk, ancak o yemende sehit olmus. genelkurmaydan sorusturduk belgesi da var. ancak sehitlikte idmi bulunmuyor. onceki basakanimiz sagolsun eklemedi. belediye baskanimizdan bu konuda yeniden bir calisma bekliyoruz..

17. Yorum: seyfi sayar 25 04 2015 01:52
hakkı bey sizi canı gönülden kutluyorum..
böyle değerli çalışmalar yapılıp yeni nesilleri bilgilendirmek ve bu vatanın türkiye cumhuriyetinin ne zorluklar ile kurulduğunu
anlamaları ve öğrenmeleri adına çok güzel bir çalışma olmuş.
sizi yürekten kutlarım
başarılarınızın devamını dilerim

16. Yorum: fatma57 24 04 2015 23:49
kahraman atalarımız sayesinde şu an rahat bir hayat sürüyoruz. güzel çalışmanız için teşekkür ederiz.

15. Yorum: abdullah 30 11 2008 04:36
Hakkıcığım,
(1) Ölü ile (2)şehit, (1)toprak ile (2)vatan, (1)bez parçası ile (2)bayrak, (1)topluluk ile (2) millet ne kadar aynı ve ne kadar farklı değil mi? Eğer içinde ruh ve ideal varsa (1)'de yazdıklarım (2)'de yazdıklarıma dönüşüyor. (1)'i (2) yapamayanlar tarih sahnesinden silinmişler. İdeallerin zaafa uğratıldığı bir süreçte bu çalışmandan dolayı eline sağlık diyorum. “Şehitler için ölüler demeyiniz, onlar diridirler; ama, siz anlayamazsınız” kutsal kelamı gereği zaten şehitlerimiz ölmezler. Sen de bir çalışma ile şehitleri yaşatarak, kutsal kelama dünyevi bir katkı sağlamışsın. Eline sağlık. Şehitlerin şefaatine mazhar olasın...

14. Yorum: kır saçlı 28 11 2008 05:11
ruhları şadolsun vatan onlara minnettar şehitler ölmez vatan bölünmez

13. Yorum: hüseyin ırmak 28 11 2008 06:49
orhan solmaz beyefendiye katılıyorum benim dedemin babasıda çanakkale şehiti yaylacılı köyü doğumlu kargı askeriye karargahı üzerinden gitmiş bende dedemin ismini görmek istiyorum şehitlikte

12. Yorum: Ali Erol 28 11 2008 00:42
Çok güzel ve örnek alınabilecek harikulade bir çalışma. Emeğinize sağlık! Teşekkür ederim!

11. Yorum: Hakkı Küçükbaş 28 11 2008 00:04
Kurtuluş bey, kaynaklarımızda hangi köyün adı geçiyorsa onu aynen aldık, sorduğunuz soruya gelince evet Muratlı Köyünün eski adı Katırlı Köyüdür. Hakkı Küçükbaş

10. Yorum: Kurtuluş 27 11 2008 21:01
Hakkı bey,
Çok güzel bir çalışma olmuş.
Size bir sorum olacak.
Bazı şehitlerimizde geçen köy isimleri günümüzde değişti.
Örnek vermek gerekirse muratlı ismi ile geçen köy
eski adıyla "katırlı" köyü müdür?
Bu notasyon yapılırken yeni adlar mı kullanılmıştır?
Size gerçekten çok teşekkür ederim. Eğer bu sorumun da yanıtını verebilirseniz galiba bende şehit olan büyük dedemin şehadet yerini öğrenmiş oluyorum.

Tekrar teşekkür ederim.

9. Yorum: saim 27 11 2008 20:43
ALLAH bütün şehitlerimizden razı olsun mekanları cennet olsun

8. Yorum: mehmet 27 11 2008 18:13
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş.

7. Yorum: VATANSEVER 27 11 2008 16:40
Şehitlerimizin listesine baktım.Şehitlerimizin arasında 17 yasında olan da var 48 yaşında olanda.Ne büyük onur ki genci-yaşlısı,kadını-erkeği vatan için gözünü kırpmadan cepheye gitmiş,mermilere kendini siper etmiştir.Biz böyle şuurun verdiği kuvvet ve irade ile düşmana aman vermemişiz.
Bu toprakları kanıyla sulayan Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor ve saygıyla anıyorum.Ayrıca Şu anda vatani görevini yapan askerlerimize kuvvet,yapmış olanlarada şükranlarımı sunarım.
"Ordumuz yaşam ve onur savaşımında ulusun amaçlarının tek dayanak noktasıdır".
"Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve yeteneğinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir". K.ATATÜRK.

6. Yorum: SÜLEYMAN 27 11 2008 16:39
calışmanız için teşekkür ederiz hakkı bey canakkaleye giddim gecen ay okadar grur duydumkı bir bölüm var hepsi nerdeyse boyabattlı şehitlerimiz allah mekanlarını cennet eylesin onların saheyisinde yaşıyoruz bu topraklarda

5. Yorum: emminik 27 11 2008 04:02
Hakkı çok güzel takdire şayan bir çalışma yapmışsın sagol var ol.

4. Yorum: Hakkı Küçükbaş 27 11 2008 03:47
Sayın Orhan Solmaz sizin şahsınızda Saraydüzülü kardeşlerimize duyurmak isterim. Bu konuda mevcut çalışmamız Boyabat Şehitlik Anıtının paralelinde yapılmıştır. Saraydüzü şehitleri ile ilgili çalışmamız devam ediyor. En kısa sürede yayınlanacaktır.

İlginize teşekkür ediyorum.

3. Yorum: orhan SOLMAZ 27 11 2008 02:50
hakkı abi burdan size haykırarak katıldığımı beyan etmek istiyorum benim dedemin amcasıda çanakkalede şehit olmuş ama bugün BOYABAT şehitliğinde birçok şehit gibi adı geçmiyor niçinmi çünkü biz saraydüzüne bağlıymışızda ondanmış buna sadece gülüyorum amcamızın bilgilerine ulaştım herşeyiyle boyabatlı olduğu alenen belliyken saraydüzü ilçe olduktan sonra boyabattan ayırılıp saraydüzü ilçesi şehiti diyorlar burdan sizlere soruyorum ozaman ŞAM dan gelip bu vatan için şehit olanlar bugün bunlara siz SURİYE lisiniz şehitinizin adını orada yazınmı diyeceğiz bugün boyabatlı şehit sayısını7yüz 30 küsür olarak beyan edenler göreceklerki binlerin üzerinde birde saraydüzünün ilçeliği kaldırılsaydı isimleri nasıl yazacaklar acaba iştimada ogün BOYABAT diye bağıran yüzlerce mehmetciğin hakkını bugün BOYABAT ŞEHİTLİĞİNE yazmayanlar yarın hesabını nasıl verecekler........

2. Yorum: İlgili 27 11 2008 01:59
Hakkı Bey Allah sizden razı olsun.

Bu çalışmayla bir şehitlikte siz dikmiş oldunuz.

Sizin ve arkadaşınızın yaşadığı tarifi güç hali kimbilir kaç hanede kimler yaşayacak.

Sağolunuz.

1. Yorum: ToLqA 27 11 2008 00:56
Keşke bende bi asker olsamda vatanımı savunsammmmmm seni çok seviyorum vatanımmmmmm :crying: :crying: :crying:ben ölünce belki bu tererüstler ölür abi yhawwww :crying: :crying: sad


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220080


Tasarım:DtGaNi