Yayın Tarihi:16 03 2010 04:18(17016)

Boyabat'lı (Saraydüzü) Şehitler

Sehitler.JPG

26 Kasım 2008 tarihinde Boyabat'lı Şehitler başlığı altında Milli Savunma Bakanlığı'ndan aldığımız bilgiler doğrultusunda bir çalışma yaptım ve sitemizde siz çok değerli hemşehrilerimize ve diğer ilgililerin bilgisine sundum.

Bu çalışmadaki esas amacım 7 Kasım 2008 tarihinde Boyabat Cezaevi karşısında açılışı yapılan ve amacı çok güzel ama sonucu o kadar güzel olmayan Boyabat Şehitlik Anıtı'ndaki eksiklikleri gidermekti. Bu eksiklikler nedir diye soranlara ise şu cevabı vereceğim. Şehitlik anıtına gidip görenler daha iyi anlayacaktır, öncelikle ben çalışmamda şehitlerimizin hangi savaş ve hangi cephede şehit düştüklerinin önemine inanarak bunları ayrı ayrı belirtmek ihtiyacı hissettim, bu konu bence çok önemli, burayı ziyaret edenler, kesinlikle şehitlerimizin hangi savaşta, hangi cephede şehit olduğunu öğrenmek isteyecekler ancak anıttan bunu öğrenemeyeceklerdir. Ayrıca şehitlikte şehitlerimizin isimleri alfabetik olarak sıralanmak istenmiş bunda bile başarılı olunamamış, Türkçe karakterlerle başlayan isimler en sona yazılmış ve bir düzensizlik oluşmuştur.Şehitlik Anıtı'nda bulduğum şehit bilgileri ile ilgili hataları burada tek tek saymayacağım.

Şehitlik Anıtı'nın yapılacağını duyunca, yardımcı olmak amacıyla hazırlamış olduğumuz bu çalışmanınbir örneğini o zaman belediye meclis üyesi olan Zeki MOR aracılığı ile belediye başkanı Mehmet ERMİŞ'e meclis toplantısında ulaştırdım ancak bu dikkate alınmadı ve Şehitlik Anıtı bugünkü haliyle yani hatalarla dolu olarak hazırlandı.

Yapılan en önemli hatalardan biriyse bugün yayına vermiş olduğumuz Boyabat'lı (Saraydüzü) Şehitler'in bu anıtta yer almamasıdır.

Bugün Saraydüzü'ne bağlı Cuma Köyü'nden olan ve 7 Haziran 1915 gecesi Arıburnu Merkez Cephesinde şehit düşen Boyabatlı Ömeroğlu Mustafa Destanı'nı Şehitlik Anıtı'na yazacaksın ama kendisinin adını bu anıta yazmayacaksın. Destanda adı Boyabat'lı olacak ama sen onu Saraydüzü'lü kabul edeceksin bu çok yanlış bir uygulamadır.

Bana sorabilirsiniz o zaman sen neden ilk çalışmanda Boyabat'lı (Saraydüzü) Şehitleri ayırdın? Bunun cevabı çok basit ben ayırmadım, kaynağımız olan Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü ayırmıştı ve bizde kaynağımıza uymak zorundaydık.Çünkü benim yaptığım çalışma internet sitesi içindi ve bu çalışmayı istediğimiz an istediğimiz şekile sokabilirdik.

Ama Şehitlik Anıtı yapıldıktan sonra çok zor değişirdi ve bu anıt tüm Boyabat'ındı ve bu bir çalışma değildi, bir anıttı ve bu anıtta yöremizin bütün şehitlerinin adı yer alabilirdi, buna kimse engel değildi.

Kim ne derse desin Saraydüzü'nün ilçe olduğu 20 Mayıs 1990 tarihine kadar şehit olanlar, şehit olduklarında Boyabat'lı idiler. Bu şehitlerimiz askerde Boyabat'lıyız demişlerdir. Bu şehitlerimizi ayırmak çok büyük bir hatadır.

Aynı konu Durağan'ın ilçe olduğu 30 Mayıs 1954 tarihine kadar şehit olanlar içinde geçerlidir.Bu tarihe kadar şehit olanlar da Durağan'ın değil Boyabat'ın şehididir. Bu şehitlerimizinde isimleride bu anıtta yer alması gerekmektedir.

Kısaca belirtmek gerekirse kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten sonra meydana gelen Osmanlı-Rus Savaşı(93 Harbi), İç İsyanlar (Osmanlı Zamanı), Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, İstiklal Savaşı, Kore Savaşı'nda şehit olanlar Saraydüzü'lü yada Durağan'lı değillerdir. Bu şehitlerimiz Boyabat'lıdır. Bu şehitlerimizin isimleri bu anıta bir şekilde eklenmelidir. Bu şehirlerin kemikleri sızlatılmamalıdır.

Bugün Boyabat'lı (Saraydüzü) Şehitleri yayına veriyorum. Bu listede Saraydüzü ilçe olduktan sonra pkk hainleri tarafından şehit edilen kardeşlerimizi ayırmayarak bu şehitlerimizin isimlerinide ekledim.

En kısa sürede Boyabat'lı (Durağan) Şehitlerimiz'in ve tüm Sinop'lu Şehitlerimizin isimlerini yayınlayacağım.

Türkler, Anadolu'ya yerleşmek için bin yıl önce göç etmişlerdir. Bin yıldır tarihi süreç içinde bu topraklarda bir çok sıkıntı ve badire atlatmışızdır ve her devirde bu topraklar şehit kanları ile muhafaza edilmeye çalışılmıştır. Bugün de vatanımız şehit kanlarıyla sulanmaktadır.

Boyabat'lı Şehitlerimiz çalışmasının sonunda söylediklerimi tekrarlıyorum. Öncelikle bu listeye yeni isimlerin eklenmemesini tüm kalbimle diler, bu listede adı olanlar ile beraber ismini bilmediğimiz bütün şehitlerimizin aziz ruhlarını rahmetle anarım.

Hazırlayan: Hakkı KÜÇÜKBAŞ


Boyabatlı(Saraydüzü) Şehitlerimizin tam listesi için tıklayınız
Boyabatlı Şehitlerimiz yazısı için tıklayınız
Boyabatlı Şehitlerimizin tam listesi için tıklayınız

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

220030


Tasarım:DtGaNi