Yayın Tarihi:10 06 2019 18:10(14701)

Bir Zamanlar Boyabat’ta Ermeni ve Rum Nüfusu

Bundan45 yıl öncesine kadar Boyabat ve çevresinde önemli bir Ermeninüfusu varmış.
Günümüzdeise ilçemizde ancak birkaç Ermeni vatandaşımız mevcut.

Ermeniler1955 yılında 6–7 Eylül olayından sonra İstanbul’datoplanmaya başladılar. Oradan da dünyanın her tarafına yayılarakyeni işler buldular.

Boyabatköylerinde oturan Ermenilerin yerlerine salnamelerde “puşyanı”olarak geçmektedir. Bu sözcüğün anlamını nedir bilmiyoruz.Belki Ermenice. Boyabat halkı “Ermeni göçü” diyekonuşmaktadır. Bazı köylerde de “Elekçi göçü” olarakgeçer bu yerler.

ErmenilerinBoyabat’ta bulundukları sıralarda elek, kalbur, süpürge yaparve satarlardı. Elek yaptıkları ve sattıkları için “elekçi”denilirdi. Daha çok çeltik ekilen köylerde otururlardı. Çeltikeken köylerin gelirleri daha fazladır. Boyabat’ta sıva veduvarcılık Ermenilerin elinde idi. Onlar, durumlarını düzelterekbüyük şehirlere ve daha çok İstanbul’a göçtüklerindeduvarcı ve sıvacı bulunamaz oldu. Ermeni kadınlarının incikboncuk gibi çeşitli eşyanın satışında başarılı olduklarıgörülmüştür. Her köye, her eve girer çıkarlardı. Bunun için“kızın iyisini kötüsünü elekçiye sorun” derlerdi.Elekçiler her evi ve herkesi iyi bilirlermiş.

GeneldeErmeniler hangi köylerde ikamet ederlerdi?

Bukonuda isim vermeyeceğim Ama daha çok Gökırmak ve Gazidere çayıboyu çeltik ekilen köylerde otururlarmış.

Pekigünümüzde ilçemizde halen Ermeni kökenli vatandaşımız mevcutmu?

Çokaz sayıda mevcut. Ben iki aile tanıyorum. Ayrıca yakınentanıdığım bir ailenin anne tarafı da ermeni bir ailedengelmektedir. Şunu ifade edebilirim ki, beni insanların özgeçmişifazla ilgilendirmiyor. Önemli olan üzerinde yaşadığıtoprakların değerlerine saygı duymasıdır. Fakat yakınentanıdığım ailenin bireylerinin TÜRKİYECUMHURİYETİ’ne veMUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ekarşı soğuk olduklarını gözlemliyorum.. Gerçi Türk oluptagünümüzde M.K.Atatürk’e hakaret eden binlerce insan var.İlçemizde amiri olduğu kurumdan TC’yi kaldıranlar olmadı mı?

İlçemizdekiErmeni Nüfusu

Sinop Sancağının enkalabalık iki kazasının 1914 yılı arasındaki 29 yıllıksürede nüfus değişimi karşılaştırmalı olarak sunuluyor. Butabloda 29 yıl içinde Sinop’ta Müslüman olmayan nüfustakiartışa karşın Müslüman nüfusun dramatik olarak azalarak % 70’eindiği görülüyor. Buna karşılık Boyabat’ın nüfusunüfusunda % 46,3 oranında artış dikkat çekiyor. Sinop’takiMüslüman nüfus niye azalmıştır? Boyabat’taki Müslüman nüfusnasıl artmıştır? Bu konuda bir şey bilmiyoruz. Acaba Sinop’unMüslüman nüfusu Boyabat’a mı göç etti? Bu konuda şimdilikhiçbir fikrimiz yoktur. Boyabat’ta Ermenilerin varlığını ilkdefa bu tabloda görüyoruz. Boyabat’ta 1885 yılında hiç Ermeniyokken, 1914 tarihinde 3074 Ermeni ortaya çıkmaktadır.

SayınMehmet Ersoy

Hükümetolarak Ekrem İmamoğlu’na atıfta bulunmanızı şiddetlekınıyorum. Zira bırak Anadolu ve Trakya’yı, Sinop ve ilçelerinin14 asır sırasıyla Pontuslar (Pers-İran Kökenli), Romalılar ve Bizanslılarınegemenliği altında kaldığını hatırlatmak isterim. Ha bu aradailçemizdeki anne tarafından Ermeni olan aileyi merak ediyorsankulağına fısıldayabilirim. Yazık……………...

Dipnot:Kötü söz sahibine aittir

BEREN…………………..

Facebook'ta Paylaş
7. Yorum: vdttk 13 06 2019 21:41
isim vermeyim diyorsun, isim veriyorsun , birini kınıyorsun kınanacak hareket yapıyorsun. tc ye soğuklar atatürk e soğuklar diyorsun , türk olupta sevmeyenler de var zaten diyerek hoş görülü davranıyorsun. sizin bu hayatta kırmızı çizginizin olmadığı fevkalede ortada, fakat söylemek isterim ki, türk olup türk lüğü ve atatürk ü sevmeyenler bu toplumda hoşgörü ile karşılanmayacak ve buda bizim kırmızı çizgimiz olacak. siz ve sizin gibi küçük topluluklar dışında hoş görecek olanda olmayacaktır.bu sadece yazı yazmak için bir yazı gereksiz ve mesnetsiz. sadece topraklarımda neler olmuş merak ettim ve okudum ama yine konu bambaşka yere kaymış. topraklarım da sizin şu tanıdığınız türkleri ve atatürk ü sevmeyenlere de ayrıca selamlarımızı iletiyoruz. biz sizin kadar hoşgörülü olmayacağız bileseniz !!msjı mı muhtemelen yayınlamayacaksınız :) iyi günler...

6. Yorum: aslan 12 06 2019 03:33
1900 dogumlu babam ve yasdaslarinin, çocukluk çaginda dinledigim sohbet toplantilarinda arim ve zeyve köylerinde tek katli kerpiç evlerde oturan ermeni ailelerine yaptiklari cinsel saldiri dahil eza ve cefayi çok dinlemisimdir. arim ve duragan arasinda arim çayi vadisindeki köylerden istanbul’a göçmüs olan kisilerden bazilarinin eski nüfus cüzdani bile var elimde.

5. Yorum: aslan 12 06 2019 03:32
70’li yillarda görev yaptigim fransa’nin bir kentinde karsilastigim 80 yaslarinda ermeni kökenli çok guzel ıstanbul sivesiyle konusan bir beye boyabatli oldugumu söyleyince boynuma sarilarak agladigina sahit oldum. ben de çok duygulanmistim. 6-7 yaslarinda boyabat’tan ailesiyle birlikte istanbul’a, daha sonra fransa’ya göçmüs olan bu bey bana “çocuklugumda türkler beni hep döverlerdi. ölmeden önce dogdugum boyabat’a tekrar gitmeyi çok istiyorum, ama bana kötü davranacaklarindan korkuyorum” dedi... ben de kendisine “gelecek yaz beraber gidelim, herhangi olumsuz bir durumla karsilasmadiginizi göreceksiniz” dedim. ancak, ne yazik ki gelecek yaz bu beyin vefatini ögrendim ve çok uzuldum...

4. Yorum: tbmm 12 06 2019 03:30
akpden milletvekili yapılan kaç tane gayri müslim var bir bakın bırakın bu bel altı siyasetini ve iftira atmayı.

3. Yorum: mustafa bekçi 11 06 2019 23:48
hazreti hakanımız sultan abdlhamid-i sani rahmetullahi teala aleyh efendimizin şefaatlerine cümlemiz kavuşuruz inşaallah.bu arada muhterem valideleri annemiz tir-i müjğan ikinci kadın efendi hazretleri ermeni idi.

2. Yorum: 11 köy 11 06 2019 01:11
dokuz günlük bayram süresi boyunca kaç tane şehit haberi geldi terörle mücadele lafta yapılıyor ben bu ülkenin bayrağına birliğine düşman olanların devletten milletvekili maaşı almasını anlayamıyorum.

1. Yorum: vay be.... 10 06 2019 20:40
kimmiş bu......anne tarafından ermeni vatandaşı olan


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Siyaset Kazanı Yerel Seçim 4- Mart 2024


31 Mart Gecesi Mutlu Sona Kim Ulaşacak?


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

321966


Tasarım:DtGaNi