Yayın Tarihi:01 04 2021 23:50(4164)

Gölge Adam; Sosyal Hayata Bakışta Eğitimin Önemi

Toplum mühendisliğinin en önemli unsurlarından biri, şüphesiz ki eğitimdir. Ben en önemlisi gördüğüm eğitim, öğretim ve sisteme bir vurgu yapmak istiyorum. Anlatılan tarihin gerçekliliği, gereksizlik ve yanlışlarıyla da şu an ilgilenmeyeceğim. Bu bilgilerin doğruluk ya da yanlışlıkları belge ve bilgilerle düzeltilebilir, ya da ilim adamlarının işi diyelim. Ben ce en önemlisi; Bu milleti ve toplumu oluşturacak olan bireylerin eğitim çağındayken, iş hayatına, ticaret hayatına, sosyal hayata, çevreye ve aile hayatına mutlaka eğitimle hazırlanmaları gerekmektedir.

Zorunlu eğitime de geçilmişken ilk dört yıllık eğitim döneminde görev alan başta öğretmenler olmak üzere, okullarda  görevli diğer görevlilerle kantin vb görevlilerinin dahi formasyonlarına ilaveten çocuk psikolojisi üzerine alacakları ilave takviye eğitimlerin de daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Fiziki mekan düzenlemeleriyse doğru ama  tek başına zaten yetersizdir. Rehberlik Danışmanlık hizmetleriyse daha fonksiyoner hale getirilmek zorundadır.

Bu orta öğretim için de, Lise öğrenimi için de geçerlidir.

Öğrencilerin ise  ergen psikolojisi ve özellikle de lise çağındaki öğrencilerinse gençlik psikolojisinin yanında, onları iş hayatı, aile hayatı, yüksek eğitim ve sosyal hayata da hazırlayan müfredat , ders ve eğitimlerle toplumun yetişkin bir bireyi olmalarını sağlamak gerekmektedir.

Tabi bu arada; öğrencilerin yeteneklerine göre de  branş seçimleri ve kabiliyetlerine göre de yönlendirilmelerini sağlayarak, yeteneklerinin değerlendirilmesini ve bunun kamusal alt yapısının da hazırlanmasını, kurumlar arası koordinasyonun da yasal zorunluluk  haline getirilmesini sağlamak gerekmektedir. Bu söylediklerime spor, sanat ve diğer benzeri alanlar da dahildir.

Halk Eğitim Müdürlükleri vb kurumlar da kesinlikle aktif hale getirilmeli, toplumsal ihtiyaçlara göre de eğitim ve öğretim temelli faaliyet göstermeleri mutlaka sağlanmalıdır.

Maalesef bugün kurulan 100 yuvadan 47 sinin boşanmayla sonuçlandığı bir durumla karşı karşıyayız. Yüzde 30 civarında da sıkıntıyla yürüyen, aile baskısı, çevre baskısı ve çocuklar hatırına yürüyen evlilikleri de sayarsak toplum açısından çok ciddi , hatta vahim bir durumla  karşı karşıya olduğumuzu görmezden gelmek mümkün değildir.

Bunların sonrasında yaşanan kadın cinayet ve vahşetleriyle, kişilik bozukluğu ve yetersiz eğitimin  neden olduğu toplum terörünü de  bunlara ilave edersek, nasıl bir sosyal hayata gençlerin, bireylerin acilen ve öncelikle eğitimle hazırlanması gerekmekte olduğunu  göz ardı edebilir miyiz?

Sosyal politikaların gözden geçirilmesi, aileler, sorunlu bireyler ya da sorumsuz fertlere yönelik, daha doğrusu toplumun bütün kesimlerini kuşatacak şekilde ivedilikle ve çok ciddi olarak rehberlik, danışmanlık, tedavi ve rehabilitasyon  çalışmalarının da bilimsel temelli yapılması gerekmektedir. Oda ve STK.lara da bu konuda çok ciddi sorumluluklar düşmektedir. Suç, Ödül ve  Ceza sisteminin de mutlaka doğru ve yerinde kullanılması zorunluluğu vardır.

Çalışma hayatına, ticaret hayatına ve sosyal hayata da hazırlayıcı alt eğitimlerin de mutlaka eğitim çağında ve gereken oranda müfredatla verilmesi gerekmektedir. Bu konularda da adet yerini bulsun mukabilinde ki ders notlarının ötesinde, çok ciddi  bilimsel temelli çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Konu aslında toplumun en ciddi ve en önemli konularından biri olduğu için fazla detaylandırmadan, eğitimle ilgili bölümü üzerinden bir paylaşımda bulunmak istedim.

Burada yazdıklarımı Milli Eğitim Bakanı ve  yetkilileriyle diğer İlgili makamlar okuyacak değil elbette;

Fakat; İktisatta bir kural vardır; “HER ARZ KENDİ TALEBİNİ OLUŞTURUR.” Mantığında olduğu gibi,

Bizler de umuyorum ki; tersinden oluşturacağımız sosyal baskılar la  ilgilileri ve siyasileri harekete geçirip,

Öncelikle; Eğitim yönünden, sonrasında ise kitle iletişim araçları, basın medya, radyo, tv  vb.gibi alanlarda yapmaları gerekenler ve  sağlıklı bir toplum için atılması gereken adımları atmalarını sağlayabiliriz.

MUTLU, HUZURLU, BAŞARILI, RUHEN VE BEDENEN SAĞLIKLI BİR TOPLUM İÇİN Saygılarımla.

Kaynak: Boyabat Haber Gazetesi

Facebook'ta Paylaş
3. Yorum: gökbörü 02 04 2021 23:21
bu ülke hiç normal bır ayarda gidemeyecekmı arkadaş? :15 yıl önce laikler yada öyle geçeınenler müslüman kesımı hor gördü sonuç akp iktıdarını doğıurdu :17 yılda akp siyasal islam güçlendı bu sefer bu taraf laık kesımden ıntıkam alıyor uygulamalarla, arkadaş 1923 de kurulan alevısı sunnısı çerkezı lazı kürdü türkü ile kurulan bu ülkeye atatürk ilke ve ınkılapları nıye bol gelıyor herkese bunu herkes ıyı anlasın bu değerlere sahıp çıkmadan anlamadan sonumuz afganıstan ırak ıran surıye olur olmama şansımız yok yok yok -bunların kıymetını bılın -diyanet işlerı başkanlığı ülkenın balansıdır.tarıkatlar cemaatler değil-fetö güya temızlenıyor yerıne kımler geçtı bakanlıklar ne durumda polıs ordu ne durumda ?

2. Yorum: gökbörü 02 04 2021 18:04
2.olarak ve daha önemlisi türkıye 2023 secımlerınde yol ayrımındadır.ya tipik bır ortadoğu ülkesıne doğru kayacak (demokrasıden uzak arap etkısınde vs.rejımle sorunlu) yada 1923 de kurulan cumhurıyet ayarlarına dönecektır. asıl plan budur.1923 de kurulan laık demoktarık bu cumhurıteın yerıne tıpık bır ortadoğu ulkesı yaratmaktır.savaşta kaybeden emperyalıst güçlerın nıhaı hedefı budur.bu konu 15 yılda oldukça evrılmıştır.2023 den sonrakı on yılda hedefın tamamlanması an meselesıdır.uyanık olun ey gençler !!!!!!!!!!!

1. Yorum: gökbörü 02 04 2021 16:45
merak etmeyın adamların projesı çok güzel tuttu ve tutuyor savaşla diz çökmeyen bu milleti kapıtalızm ve onun silahlarıyla bireysel yaşamla manevı değerlerı bitirerek ve en son virüs operasyonuyla türkıyeyı ve tum dunyayı uyuşmuş düşünmeyen sadece internet bağımlısı boş işlerle uğraşan ve de kolay para kazanıp tembelleştırılen ınsanlar hatta robotık ınsanlar halıne getırmelerıne bır 5/10 yıl kaldı ondan sonrası zaten boş -tüm dunya bu yol ayrımındadır.ne için efendıler ve köleleri sistemını tam anlamıyla hayata geçırmek için !derın syg.


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

219292


Tasarım:DtGaNi