Yayın Tarihi:17 09 2021 22:09(5385)
Rabia Arapça’da “dördüncü” demektir
Öyle sanıldığı gibi mübarek ve anlamlı bir isim değildir.
Çünkü Arap kültüründe, kız çocukları insandan sayılmadığı için, kızı olanlar isim vermez numara verirlerdi.
Vahide isim değildi, birinci demekti. İlk doğan kıza verilen numaraydı.
Saniye ikinci demekti, ikinci kızı olana verilen numaraydı.
Selase ve Bite isimleri üçüncü demekti, üçüncü doğan kızlara verilen numaraydı.
Rabia da dördüncü demekti, dördüncü doğan kıza verilen numaraydı.
Bizimkilerde Rabia’yı çok mübarek ve çok dini içerikli bir isim zannederler, bilmiyorlar ki Araplar, insandan saymadığı ve isim vermeye lüzum görmediği kız çocuklarına işte böyle numara takarlardı, tıpkı otomobillere takılan plakalar gibi.!
Dünya kurulduğundan beri kız çocuklarını, diri diri toprağa gömen kültüre sahip tek millet Araplardı.
Bunun esas sebebi ise, tefecilik yapan, fahiş faizlerle verdikleri paraları ödeyemeyen kişilerin kızlarına, karılarına el koyup pazarlayan insafsız ve ahlaksız, Arap egemenlerinin eline düşmesinden korkan Araplar, yeni doğan kız çocuklarını diri diri toprağa gömerek bu akıbetten koruduklarını zannederlerdi..
Peki o çağlarda Türk’ler nasıldı?
Türk’ler kız çocuklarına, hatunlarına değer veren, onları önemseyen, insan yerine koyan, komutanlar ve hakanlar gibi yetiştiren tek tanrılı dine mensup bir milletti.
Ve insan hakları açısından da çağdaş kültürün örneklerini vermiş önder uluslardandı.
Eski Türkçe’de “namus” sözcüğü yoktu çünkü namussuzluk nedir bilmezlerdi!Türk geleneğinde kadın arkadaştı, kadın anneydi, kadın sevgiliydi, tek başına bir devletti.
Ne zaman ki Türkler müslüman oldu, arap kültürü geldi, kadın kadın olduğuna bin pişman oldu.!
Kadın dövmek malesef Türk’lerin arap kültürüyle tanıştıktan sonra başlayan bir olaydır.
Eski Türk kültüründe, örfünde kadın her zaman el üstünde tutulurdu.Tarihe geçmiş Cengizhan’ın eşi için söylediği“Ben sizin han’ınızım, bu da benim han’ım” sözleriyle dilimize yerleşen “hanım” kelimesi de bunu göstermektedir!
Yani KADIN EVİN HANIYDI
(Mustafa Durmuş’un Tomris’ten Rabiya’a adlı kitabından)
6. Yorum:
4. yorumcu'ya 24 09 2021 20:53
râbia râbi'nin müennesi oluyor ve dördüncü demektir. dördün karşılığı erbaa'dır. bizde rabia isminin sevilmesinin sebebi kadın evliyanın en meşhuru olan rabia-i adevi'ye hazretlerine olan muhabbetten ileri gelir. seyyide't-nefise'den dolayı nefise isminin konması gibi...
5. Yorum:
murat selek 23 09 2021 08:18
ne kadar çok alimimiz varmış öğrenmiş olduk trajikomik olanı adminlerin buna çanak tutup musade etmesi bir dili bilmiyorsanız dijital çeviri ile karşılığını bulamazsınız rabia dört veya dördüncü deyil yaşamış ,gün görmüş manasındadır fellah eski türkçede ve arapçada çiftçi demekti bekar kelimesi kulanılan medde yani uzatma ya göre farklı anlamlar taşır türk boyları devlet olmadan araplar ve farslılar ile içiçeydi birlikte millet oldular birlikte devlet oldular o zamanda özünü inkar eden başkasına çamur atmayı marifet sanan devşirmeler vardı şimdide var bu sebebledirki elin oğlu atomu parçalarken biz hala su kacınca abdest bozulurmu modundayız
4. Yorum:
eğitimci 21 09 2021 05:17
rabia dördüncü değil dört demektir, araplar çocuklarına vahide,saniye,salese isimlerini koymazlar. rabia kelimesinin bir anlamı da merkezde olan, bilgin olan kadın olduğundan rabia kullanılır. rabia ismi araplar arasında çok az kullanılan bir isimdir. ama türkiyede rabia ismi tüm arap dünyasında kullanılandan daha fazladır. hatta türkiyede kullanklan vahide ve saniye isimleri arap dünyasında kullanılan rabia isminden daha fazladır. yazar bu konuyu bence enine boyuna araştırsın, burası facebook değil, boyabat gazetesi saygın bir gazetedir.
3. Yorum:
adsız 21 09 2021 00:17
o turkler yok artık,dört bir yanımız arap ve fellah dolu.
keşke selamün aleykümün de şalom aleyke (musevi dili)den geldiğini de söylemiş olsaydınız....
2. Yorum:
mustafa kınay 20 09 2021 19:03
demek ki doğruları görüp yazanlarda varmış.kalemine kuvvet değerli kardeşim.allah sayınızı çoğaltsın
1. Yorum:
necip 20 09 2021 18:43
enes erkek arap atı, talha zamk ağacı, hacer taş, bekir deve yavrusu (hz.ebubekir'in adı abdullah'tır), aleyna bundan dolayı, musab isminim ilk anlamı musibete uğramış, felaket isabet etmiş olan kişidir. tabii ki isimlerin sahiplerine saygımız ve sevgimiz var. ama türkçe isimleri aşağılamak, verilmesini engellemek için siyasal islamcıların şehir efsanesi uydurmamalarına da kapılmamak gerek. isimler tamamen kültürle ilgilidir ve arapça isimlerin anlamları da çevrildiğinde çok garip anlamlar taşıyabilmektedir.