Yayın Tarihi:22 02 2022 22:55(1471)

Hukuk Devleti

Erdoğan Erkaymaz

Hukuk, kişiler ve kişiyle devlet arasındaki ilişkileri düzenleyen ve devletçe, yasalara göre yaptırıma ya da bir hak talebinde bulunabilme yetkisini tanır; bireyin yapmayacaklarının ya da yapabileceklerinin sınırlarını göstererek özgürlük alanını belirler, uyuşmazlık durumunda yargı yolunu açık tutar ve yargı kararıyla herkesi bağlı kılar.

Hukukun üstünlüğü, yasama ve yürütme işlemleri karşısında son sözü hukukun söylemesi; başka bir deyişle devletin hukukla sınırlı olmasıdır. Devletin yasama, yürütme ve yargı yetkileri, hukukla sınırlandığı sürece kişinin temel hak ve özgürlükleri devlet karşısında güvenceye alınmış, keyfi yönetim önlenmiş olur.

Hukuk devletinin birbaşka unsuru, devletin yasama, yürütme ve yargı güçlerinin ayrılmış olması ve ayrı organlarca kullanılmasıdır. Güçler ayrılığı, güçlerin birbirinin dengelenmesi ve yetkileri aşan kullanımı frenlemesi esasına dayanır.

Hukuk devletinin en önemli unsurlarından biride her türlü etki karşısında bağımsız ve güvenceli olmasıdır. Yargı bağımsızlığı yargıçın, dış etkiler karşısında yansız kendi duyguları, önyargıları ve inançları karşısında da bağımsız kalabilmesi konusunda yeterince bilgili olması gerekir.

Son günlerde ülkemizde iktidar; eylem ve işlemlerini yargı denetiminde olmasını istememesi açıklık, denetlenebilirlik ilkelerini ortadan kaldırmaktatır. Yargı, iktidarın yaz-boz tahtası haline dönüştürüldüğü kurum haline gelmiştir. Yargının üzerinde hesaplaşma yapılmamalıdır. Kendi çıkarları için düzenleme yapılmamalı…

Kaynağı ne olursa olsun, demokratik rejime yapılan her türlü darbeye ve millet iradesi üzerin de oluşturulan her türlü vesayete karşı olunmalıdır. Hep askeri vesayetten dem vurarak mağduriyet oluşturan yönetim yeni çalışmalarıyla demokrasimize pranga vurmamalıdır.

Son aylarda ülkemiz de yaşananlardan hukuk devleti; yolsuzluklara darbe vurması gerekirken, yolsuzluklar hukuk devletine darbe vurmuştur. Hukuk devleti olmadan demokrasiden söz edilmeyeceği gibi insan haklarının da var olmasından söz edilemez. Hukuk devletinin var olmadığı bir devlette ne güvence vardır ne de adalet; Keyfi yönetim, güçlüklerin güçsüzleri ezdiği, vatandaşın hiçe sayıldığı bir yönetim mevcuttur. Öyle görünüyor ki; yasama, yürütme, yargı diye bir kavram kalmamıştır. İktidar da herşeyi yürütmekte görevlidir. Sevgiyle Kalın…

Facebook'ta Paylaş

Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

215112


Tasarım:DtGaNi