Yayın Tarihi:24 08 2022 21:09(1656)

Geçmişten Notlar

Okuduğum bir kitap da Shakespeare’nin “Bütün dünler bu günleri aydınlatan fenerlerdir” sözünü okuyunca bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Okuduklarımdan, yaşadıklarımdan, bizlere yaşatılanlardan ortaya bir karışık yapmaya çalışacağım. Umarım okuyanların kendine göre ders çıkarabileceği bir yazı olur.

Bir gün İsmet Paşa köşke hem çok yorgun hem de çok sinirli gelir. Şöyle bir yorgunluk kahvesi aldıktan sonra Atatürk, "Hayrola İsmet, sende bir fevkaladelik var bugün, ne oldu, neye sinirlendin?" der.

İsmet Paşa yumuşar ve gülümsemeye çalışarak 'THK'nin genel yönetim kurulu toplantısı vardı. Hesap yaptık. Bir kuruşluk bir oynama var. Başkan Fuat Bey 1 kuruşun nereye gittiğini bulamadı ve istifaya kalktı der ve ekler. İstifa etmek kolay yoldur, bana göre esas olan halka hesap vermektir.

Gazi Paşa gülümser ve "Demek kırk paranın hesabı seni bu kadar yorup üzdü. Haklısın. Kırk para günün birinde kırk lira, kırk lira da dört yüz lira olur. Buda giderek büyür halkın ağzında."

Biz cumhuriyeti kurarken, böyle kırk paralara çok ihtiyacımız oldu. Peki ne yaptın sonunda?' der. İsmet Paşa, memurları seferber ederek kırk paranın yanlışlıkla başka bir hesaba geçirildiğini tespit ettik der.

Buraya kadar okuduğunuz kısmı, çoklarınız daha geniş kapsamlı olarak, Sabiha Gökçen’in anlattığı Atatürk ile İnönü arasında geçen bu anıyı okumuşunuzdur. Aklımda kaldığı kadarı ile sizlere aktarmaya çalıştım.

Buna benzer yaşadığım iki anımı anlatacağım şimdide. Birinci anımı çalıştığım kurumda yaşadım. Kurum içindeki bankaya gittim. Sıra numaramı aldım ve oturdum. Çok geçmeden aynı kurumun vakfının müdür yardımcısı bankaya geldi. O da sıra numarasını alıp yanıma oturdu. Sohbet etmeye başlamıştık ki telefonu çaldı. Tüm hesabı yeniden yapın dedi ve telefonu kapattı.

Vakıf bünyesinde çalışanların maaşında 75 TL lik eksik veya fazla bir fark çıkıyormuş. Onu ne yapalım diye soruyorlarmış. Kuruşu da, devede kulaktan çok daha küçük olan lirayı da arayanları taktir ediyor ve örnek alıyorum.

İkinci anımı da derneğimizin hesabını yaparken yaşadım. Hesabı yapıyorum. 15 TL derneğin parası eksik çıkıyor. Ya yapılan bir harcamayı not almayı unuttum, ya da kendi hesabıma karıştırdım. Bu parayı bulmaya çalışırken bir üye arkadaş yanıma geldi. Durumu anlattım, 15 lirayı bulmaya çalışıyorum dedim. Beni denemek için değil gerçek söylediğini düşünüyorum. “Bir yere harcama yaptım diye yaz gitsin” dedi. Bunun gibi düşünen, üstelik bir yerde görevliyken yaz gitsin diyenleri doğruluğa davet ediyorum. Eğer buna benzer işleri bilerek yapıyorlar ve yolunu bulmaya çalışıyorlarsa hiç onaylamıyorum.

Şimdide sosyal medya da yaşadığım başka bir konuyu anlatayım. Bir arkadaş 7 Haziran 2016 tarihinde bir resim paylaşmış. Resmin altında “Burası Arizona çölünde Nasa Üssü değil, Konya ovasında Türkiye Uzay Üssü İnşaası” yazıyordu. Kendi yorumu da aynen şöyleydi.

Bazı kesimler Hırsız der Bazı kesimler de Milliyetcilikden Dem vururlar..Burası Amerika Arizona çöllerin de NASA nın Uzay Ussü değil BÜYÜK TÜRKİYE CUMHURİYETİ Konya Ovasina yaptığı Uzay Üssü İnşaası HIRSIZLIK da ÇAĞ atlıyacağız Venüsü , Merkürü , Satürünü Çalacağız... :)

Bu resmi bende aşağıdaki şekilde paylaşıp gerçekten nerede olduğunu öğrenmeye çalıştım. Cimer’e bile yazdım kesin bir şey öğrenemedim. Fakat birçok arkadaşım çok yorumlar yaptılar ama konu ile alakası olmayan yorumlardı. Bende şu açıklamayı yapmak zorunda kaldım.

Arkadaşlar, ben bu resmin gerçekten nerede olduğunu merak ettiğim için yayınladım ve nerede olduğunu öğrenmek istiyorum. Hiç kimseye hakaret etmeden biliyorsanız nerede olduğunu yazın. Ben bu vatan için bir çivi çakana teşekkür ediyor ve Allah razı olsun diyorum. Bu vatana yanlış yapanı da kınıyorum......

HIRSIZLIK da ÇAĞ atlayacağız diyen arkadaş başta olmak üzere, bu arkadaş gibi düşünen herkese altı yıl iki ay sonra tekrar soruyorum. Bu resimde görünen yer nerede? Kaç paraya mal oldu? Şimdi faaliyette mi?

Bir iki cümlede günümüzden etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi hayat pahalılığına karşı tanzim satış çadırları kurulmuştu. Bugün ise Tarım Kredi Kooperatiflerine talimat verildi. Ürünlerde indirim yapın diye. Bu kurumlar sattıkları ürünleri maaliyetinin altında mı satacaklar?

Bu durumda rahmetli dedemin sözü aklıma geliyor. Oğlum, ağacı ince tarafından koşma derdi. Bu duruma ben ağacı ince tarafından koşmak diyorum. Gerçek indirim tarlada başlamalı ve her vatandaşı etkilemeli.

Mustafa Gürleyen 24.08.2022

Facebook'ta Paylaş
2. Yorum: abat şehirli 02 09 2022 18:48
hasan alparslan'ın köşe yazısından alıntı;
'bu yüzden lozan antlaşmasının 59. maddesi ile yunanistan'ın gerçekleştirdiği bu yıkımın tamiri için 4 milyar altın frank ödenmesine karar verilmiş ve yunan tarafı da ödemeyi resmen kabul etmişti.
fakat lozan’da “tazminat” kelimesi yerine “tamirat” kelimesi kullanılarak yunanistan'ın dünya önünde suçlu olduğunun kabulü engellenmişti.
antlaşmada sadece savaşta yunanlıların anadolu’da verdikleri zararı “tamir” ettirme şartı ile yetinmiştik. halbuki yunanistan 1 lira bile tazminata mahkum edilseydi suçu tescillenecek ti.
ancak ismet paşa “tazminat” almak şöyle dursun yunanistan'ın mali durumunun kötü olmasını gerekçe göstererek yunanlıların bile ödemeyi resmen kabul ettikleri ‘tamirat’ bedelinden vazgeçerek zenginlikleri yakılarak yok edilen türkiye'nin doğal olarak kazandığı bir hakkı türk halkı namına venizelos’a ve yunanistan'a bağışladı.'

1. Yorum: okur 25 08 2022 17:40
okuduğum bir yazıdan;
7 şubat 1940 günü çankaya köşkü umumi katibi (genel sekreteri) kemal gedeleç, paris büyükelçisi behiç erkin’e “hususi” ibareli bir yazı yazar:
oğulları için spor otomobil siparişi
“reisicumhurumuzun mahdumları (oğulları) için delahi (delahay) marka bir spor otomobili almak istiyoruz. motörü sekiz silindirli olmak şartile bu markanın güzel modellerinden bir otomobilin bedeli serbest dövizle ödenmek ve istanbul’da gümrüksüz olarak teslim edilmek şartı ile, kaça alınabileceğinin lütfen, iş, arını ve mümkin olduğu takdirde intihap edilecek modelin bir de resminin irsalini derin saygılarımla rica ederim.”


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)




Beni Unut

Bu Kez Algı Değil Hakikat Kazanacak Gibi……


Siyaset Kazanı Yerel Seçim 2 - Mart 2024


Yabancıların Gözüyle


2024 - 1445 Ramazan İmsakiyesi


Şafak Akça yazdı: Ayrıştırılan eğitim, farklılaştırılan gençler


Boyabat Gazetesi Berat Kandili Mesajı


Boyabat'ın 2023 yılı nüfusu belli oldu


Mutlu Yıllar


2023 Yılı Sinop Cumhurbaşkanlığı Sonuçları (14-28 Mayıs 2023)


Nasıl bir belediye isteniyor?


Hisar Tuğla Eleman Aranıyor İlanı


Burası Boyabat Göreceğiz!


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı, Yeni Eğitim ve Öğretim Yılı Mesajı


AKP iktidarı, hangi ekonomik program hedefini tutturdu ki?


e-Seçim Sistemi


Türkiye'de, sosyal adalet gereği zamlar yapılıyor!


Vergi Bağlandı


Sallım Çorba


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Mart ayı ziyaretci sayısı:

214998


Tasarım:DtGaNi