Yayın Tarihi:07 10 2022 20:20(434)


İçimizdeki hayvan sevgisi

İnsanlarla köpekler arasında kuvvetli bir bağ var. Yıllar yılı köpekler insanların en iyi arkadaşı, can dostu olmuşlar.

Eskiden avlusunda ya da bahçesinde köpeği bulunmayan hane yoktu. Yeri gelir yalnızlığa karşı cesaret verici bir ses, yeri gelir hırsızlara karşı güven verici bir bekçi vazifesi görürdüler.

Son yıllarda köpek sevgisini daha ileriye taşıdık, evcilleştirdik. Evlerimizin içinde aile bireyleriyle hep beraber yaşamaya başladık.

Psikologların bazıları, insan-köpek arasındaki ilişkiyi, tipik insan bakıcısı-bebek ilişkisine benzetirler. Bu düşkünlüğün atlarda olduğu gibi insanlar üzerinde terapi etkisi yapıp yapmadığı henüz bilmiyorum.

İnsan-köpek ilişkisi her zaman mutlaka olumlu bir ilişki olmayabiliyor. Gıdaya erişmekte zorluk çeken hayvanlar zamanla saldırganlaşabiliyor.

Şöyle ki; Sinop’un Mertoğlu köyü Sinop Belediyesi Mezbahası civarında sürü halinde dolaşan başıboş köpekler, köy halkının korkulu rüyası haline gelmiş.

Yerel haber kaynaklarından edindiğim bilgiye göre, bir önceki hafta salı günü ormanın içinden çıkan sayıları 7-8 civarında olduğu tahmin edilen başıboş köpek, M.K. isimli vatandaşın tarlasında otlayan koyunlara saldırmış. Koyunların 4’ünü telef etmişler. Ateş düştüğü yeri yakıyor maalesef. Sahipsiz köpeklerin verdiği zararın 12 bin lirayı bulduğu söylendi. Dert söyletiyor, acı inletiyor.

Yaşam koşulları gereği saldırganlaşan sahipsiz köpeklerinin yarattığı tehdit küçümsenmeyi değil daha fazla büyümeden tedbir almayı gerektiriyor. Onun için yetkililere görevler düşüyor.

Şehir hayatında evcil hayvanlarla beraber yaşantılar da apartmanda yaşayan komşuların şikâyetine neden olduğu bir gerçek. Özellikte köpeklerin zamansız havlama sesleri. Binalarda oturanların hastası var, kundakta bebeği var, gece çalışanı var... Onları da anlamak, saygı duymak gerekiyor. İnsanlar çoğu zaman sessiz ve sakin ortama muhtaç duyuyorlar, yeterince uykularını alabilmeleri, kafalarındaki zihinsel yorgunluğu giderebilmeleri için.

Oturduğumuz yere yakın iki akrabamız vardı. İkisi kardeştiler. Aynı apartmanda altlı üstlü otururlardı. Küçük olan kardeşin çocukları bir gün evcil bir köpeği sahiplenmişler, alıp getirmişler evlerine. İki aile arasında anlaşmazlık köpeğin eve getirildiği o gece başlamış. İlk gece havlama sesinden apartmanda oturanlar uyuyamamış. Takip eden günlerde ise havlama sesleri şikâyetine köpek gübresinin ağır kokusu eklenmiş. Hayvanın alındığı yere iade edilmesi istenmiş, ancak iade edilmemiş.

Sahiplenilen köpek iki aile arasında sürtüşmeye yol açmış, dayı-yeğen arasında kırgınlık oluşmuş. Şikâyet belediye yetkilerine iletilmiş. Onlar da eve gelerek sağlık kontrolünü yapıp gitmişler. Sahibinin izni olmadan alıp hayvan barınağına götüremeyeceklerini söylemişler.

Bize ziyarete geldiğinde köpekten konuyu açar, dertlenirdi sürekli. Büyük olan ağabey kalp krizi sonucu hayatını kaybetti, şimdi hak dünyada. Göç eyleyip gitti, geride anlattıkları kaldı. Allah rahmet eylesin.

Bilindiği üzere belediyelerin veteriner hizmetlerinden sorumlu birimleri, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince, sahipsiz sokak hayvanlarının toplanması, aşılanması, kısırlaştırılması, mikroçip ve küpe takılıp kayıt altına alınması, tedavisi biten ve sahiplendirilemeyen hayvanların öncelikle alındığı ortama bırakılma çalışmalarını yürütmektedir.

Toplu yaşam alanları olan apartmanlarda evcil hayvan beslerken komşuların rahat ve huzurunu bozmamaya, zarar vermemeye, rahatsız olacakları ses, gürültü, hijyen gibi hassas konulara dikkat edilmesi, özen gösterilmesi, komşuluk ilişkilerinin zedelenmemesi önem arz ediyor.

Unutmayalım! İçimizdeki hayvan sevgisinin de, komşuluk ilişkilerinin de zedelenmemesi için daha fazla özen, dikkat, saygı ve anlayış gerekiyor.

Facebook'ta Paylaş
1. Yorum: okçu musa 07 10 2022 21:36
sayın ertuğrul bey; hayvanları sevelim yazılarınızı yakın takip ediyorum. iyi hafta sonları


Yorumcuların dikkatine! Yasal Uyarı!

  1. Yorumlarınızı anlaşılır bir dille ve dilbilgisi kurallarına uygun olarak özenle yazınız. BÜYÜK HARF kullanmayınız. Tekrar okuyarak yanlışlarınızı düzeltiniz.
  2. Anlaşılmaz kısaltmalar yapmayınız.
  3. Lütfen yorumlarınızda terbiye dışı sözler kullanmayınız.
  4. Yazılan yorumların sorumluluğu yazarına aittir. Sonradan pişman olunacak hukuki sorunlarla karşılaşmamak için kişi veya kurumlara yöneltilmiş olan eleştirileriniz hakarete varmasın.
  5. Yorumlar denetlendikten sonra yayına verilecektir.
  6. Yazılarımızda yanlış ya da kusurlu bir konu bulunursa bunu lütfen bize bildiriniz.

Yukarıdaki Sözleşmeyi/Uyarıları kabul ediyorum.
'Evet' Yazın:
İsim:
E-mail: (isteğe bağlı)

| Beni Unut

Boyabat AK Parti'de Adaylık Yarışı!


Soru Işaretleri İle Dolu Seçim...


Gün gelir değişimde değişir


Kılıçdaroğlu, hırsızlık, yolsuzluk mu yaptı ki istifa etsin?


Crystal Bistro'da odun ateşinde nefis lahmacun ve pide


Boyabat İYİ Parti İlçe Teşkilatı 19 Mayıs Mesajı


2023 Boyabat Cumhurbaşk. 1. Tur Seçimi Sonucu (14 Mayıs 2023)


Memleket İsterim


57. Piyade Alayı


Bayram sabahı


Sallım Çorba


Dil Neyi Çok Anarsa Baş da Orada Sabit Olur….


2023 - 1444 Ramazan İmsakiyesi


Boyabat'ın 2022 yılı nüfusu belli oldu


Rıza Mor'u Aramızdan Ayrılışının 7. Yılında Rahmetle Anıyoruz


Bazı Haramlar -2


86 yıllık bir fotoğraf


Papaz Eriği


Davulcunun Kefen Parası


Mutlu Eğitim


Yılmaz Özdil şehit dedelerimizin dünyanın nerelerinde yattığını


Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Tanıtım Videosu


8-9 Şubat Boyabatta Kar Yağışından Görüntüler


5 bin - 30 bin TL'yi aşan faturaların GİB Portalından e-Arşiv olarak Düzenlenmesi


Müjde…. Hadi Hayırlı Olsun


Fevkaladenin Fevkinin de Fevkinde


Anlayamadıklarım


Yazı ve Haberleriniz İçin:
boyabatgazetesi@boyabatgazetesi.com
haber@boyabatgazetesi.com
adreslerine E-posta gönderebilirsiniz.
Haziran ayı ziyaretci sayısı:

105056


Tasarım:DtGaNi